מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותהמחלימות מסרטן השד מציבות אתגרים: בסיכון גבוה להתקפי לב

המחלימות מסרטן השד מציבות אתגרים: בסיכון גבוה להתקפי לב

חוקרים אמריקאים מתריעים כי לצד מגמת העלייה העולמית בשיעור המחלימות מסרטן השד, נדרשת התייחסות להיותן בסיכון לאירועי לב ושבץ קטלניים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות מדווח ברחבי העולם המערבי על עלייה משמעותית בשיעור המחלימות מסרטן השד. העלייה בהיענות לבדיקות הסקר מסוג ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד, זיהוי של נשים בסיכון לפי מוטציות גנטיות שמאפשרות איתור גידולים בתחילת הדרך, פיתוח בדיקות דם ניסיוניות לגילוי מוקדם של סרטן בשד, כמו גם ההתקדמות הטכנולוגית בגזרת הטיפולים התרופתיים, לרבות תרופות ביולוגיות חדישות כנגד סרטן השד – כל אלו תורמים את חלקם לעלייה מתמדת בשיעור המחלימות.

 

גם נתונים עדכניים של משרד הבריאות, שמפרסמת השבוע האגודה למלחמה בסרטן לרגל אוקטובר - חודש המודעות העולמי לסרטן השד, מצביעים על עלייה בשיעורי ההחלמה מסרטן השד בישראל. לצד ירידה והתייצבות בתחלואה מסרטן שד חודרני בקרב יהודיות מאז שנת 2000 ובקרב ערביות מאז 2007, וירידה בשיעורי התמותה מהמחלה בקרב יהודיות מאמצע שנות התשעים ובקרב ערביות משנת 2001, כשעדיין חמישית מכלל מקרי התמותה מסרטן בישראל מיוחסים לסרטן השד, בשנים האחרונות נרשם גידול משמעותי בשיעור המחלימות בישראל: כעבור חמש שנים מהאבחנה במחלה נותרות כיום בחיים ומוגדרות כמחלימות 87.2% מחולות סרטן השד היהודיות ו-78.4% מהערביות.

 

כעת מתברר כי גם בשורה חיובית על החלמה מסרטן השד אינה מאפשרת שאננות יתר, ומחלימות נדרשות לבדיקות רפואיות תקופתיות לא רק לצורך מעקב אחר הסיכון לחזרה של הגידול הסרטני, אלא גם כדי להישמר מפני סיכונים וסיבוכים רפואיים הנלווים למצבן. מחקר אמריקאי חדש מצביע על סיכון משמעותי בקרב המחלימות לפתח מחלות לב וכלי דם, ובייחוד אירועי לב ושבץ מוחי קטלניים.

 

היפוך מגמה כעבור שבע שנים

 

החוקרים מאוניברסיטאות צפון קרוליינה וקולומביה בארה"ב בחנו את שכיחותן של מחלות לב וכלי דם בקרב מדגם של 1,413 נשים תושבות שני מחוזות במדינת ניו יורק שאובחנו עם סרטן השד בשנים 1997-1996, ומוגדרות כמחלימות לאחר שנותרו בחיים לפחות חמש שנים לאחר האבחנה. כקבוצת ביקורת שימש מדגם של 1,411 נשים באותם גילים שלא אובחנו מעולם עם סרטן השד.

 

במעקב שנערך בשנת 2009, בחלוף 12 שנים מהאבחנה, בעוד שבקרב המחלימות הסיכון הכללי לתמותה היה גבוה ב-80%, בשנים הראשונות לאחר האבחנה לא זוהה סיכון יתר לתמותה ממחלות לב וכלי דם, ואף בקרב המחלימות הסיכון היה נמוך ב-20%, ברמה שאיננה מובהקת סטטיסטית.

 

לעומת זאת, בחלוף שבוע שנים מהאבחנה, לאחר שכבר הוגדרו כמחלימות, אובחן לפתע זינוק בסיכון לתמותה בקרב המחלימות, והסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם היה גבוה ב-80% עד 90% בהשוואה לנשים באותו גיל שלא אובחנו עם סרטן השד בחייהן. נשים שטופלו בעבר בכימותרפיה כנגד הגדילו הסרטני בשד נמצאו בסיכון גבוה משמעותית לתמותה ממחלות לב וכלי דם, ואילו נשים שלא טופלו עם כימותרפיה היו בסיכון של 10% בלבד יותר מהאוכלוסייה הכללית למות מאירועי לב וכלי דם..

 

על רקע הממצאים, החוקרים קוראים לזיהוי סיבוכים בכלי דם, לרבות טרשת עורקים וסתימות בכלי דם, בקרב מחלימות מסרטן השד, במטרה לאפשר התערבויות שימנעו או לפחות יצמצמו את הסיכון לאירועי לב וכלי דם. מאחר ואוכלוסיית המחלימות מסרטן השד הולכת וגדלה, בדיקת סקר ייעודית תוכל להוביל להפחתה משמעותית במקרים של התקפי לב ושבץ מוחי בעלת משמעות עבור קבוצות אוכלוסין נרחבות. הממצאים מדווחים בגיליון ספטמבר 2015 של כתב העת Epidemiology.

 

החוקרים מונים מספר הסברים אפשריים לסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם בקרב מחלימות מסרטן השד. ראשית, עבודות בעבר הראו כי מחלימות מסרטן השד נמצאות מראש בסיכון גבוה יותר לאירועי לב עקב ריבוי גורמי סיכון – לרבות הרגלי חיים לא בריאים כמו עישון, שיעורים גבוהים של עודף משקל בקרב מחלימות וכן עודף שומנים בדם ויתר לחץ דם. כמו כן, טיפולים רפואיים לחולי סרטן, ובייחוד כימותרפיה והקרנות, נקשרו בעבודות רבות עם סיכון מוגבר לאירועי לב ושבץ מוחי. בין אלו – תרופות כימותרפיות ממשפחת האנטרציקלינים הוכחו באופן ספציפי כגורם סיכון משמעותי לתחלואה לבבית, אם כי בעיקר לאי ספיקת לב ומחלות של שריר הלב (קרדיומיופתיה). בנוסף מציינים החוקרים כי מנגנונים עקיפים שקשורים בשיבוש הורמונאלי בקרב חולות בסרטן השד, שבאים לידי ביטוי בין היתר בגיל מעבר מוקדם, עשויים אף הם להעלות את הסיכון לאירועי לב וכלי דם, מאחר ואלו מלווים לרוב גם בשינויים ברמות השומנים (ליפידים) בדם.

 

החוקרים מציינים כי הממצאים אודות הסיכון לאירועים לבביים בקרב חלי סרטן המטופלים בהקרנות עדיין שנויים במחלוקת, ולצד מחקרים שהדגימו על סיכון בקרב נשים שאובחנו עם גידול סרטני בשד השמאלי ועברו הקרנות בצד השמאלי של בית החזה, מחקרים בקרב נשים שעברו הקרנות בשני צידי בית החזה או בצד הימני של בית החזה בלבד (לטיפול בסרטן בשד הימני) לא העלו סיכון עודף למחלות לב וכלי דם.

 

לצד הממצאים הקשים, נתונים לאומיים מצביעים כיום בכלל מדינות המערב על ירידה באחוזי התמותה של חולי סרטן, ולעלייה בהיקף המחלימים. לפי נתונים מארה"ב וישראל, נכון להיום קרוב ל-90% מהנשים שמאובחנות עם סרטן השד שורדות בחיים כעבור חמש שנים מהאבחנה. בשנת 2012 נפטרו 994 ישראליות מסרטן חודרני של השד.

 

מנגנונים הקושרים בין סרטן השד למחלות לב וכלי דם כבר תועדו בשנים האחרונות בספרות הרפואית. באפריל 2015 תיארו חוקרים אמריקאים כי גלולת האספירין המשמשת בקרב חולים מסוימים כמדלל דם למניעת אירועי לב ושבץ מוחי חוזרים – מסוגלת לחסום התפתחות של סרטן השד.

 

 

Epidemiology, DOI: 10.1097/EDE.0000000000000394