מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותטיפול פוטנציאלי חדש לשבץ מוח חד

טיפול פוטנציאלי חדש לשבץ מוח חד

מחקר מצא כי צרברוליזין – טיפול חדש לשבץ מוח – עשוי להועיל לחולים שעברו שבץ קשה


התכשיר צרברוליזין מגן על תאי מוח כשיש חוסר בחמצן (צילום: Shutterstock)
התכשיר צרברוליזין מגן על תאי מוח כשיש חוסר בחמצן (צילום: Shutterstock)

 

הטיפול היחיד המאושר כיום לטיפול בשבץ מוח איסכמי – שבץ על רקע חסימה בכלי דם מוחי - הינו בתכשירים ממיסי קרישי דם הניתנים לווריד או במקרים בודדים ישירות לעורק. עד כה טיפולים נוספים שנמצאו כיעילים במודלים של חיות מעבדה לא הוכחו כיעילים בבני אדם. מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת STROKE בדק את יעילותו של טיפול מסוג חדש לשבץ מוח חד.

 

התכשיר, צרברוליזין, נמצא כמגן על תאי מוח במצבי איסכמיה, הגורמת לחוסר בחמצן ולמוות של תא העצב. כלומר, הוא אינו פועל על-ידי חידוש זרימת הדם לרקמה האיסכמית כמו התרופות שנמצאות בשימוש כיום, אלא על ידי מניעת הנזק לתאי העצב במוח, אסטרטגיה הידוע כנוירו-פרוטקשן.

 

המחקר כלל למעלה מ- 500 חולים שעברו שבץ איסכמי שטופלו בצרבלוליזין וקבוצת ביקורת דומה שטופלה בפלצבו. שתי הקבוצות טופלו במקביל באספירין. כל החולים עברו בדיקה נוירולוגית שהעריכה את מידת הנזק התפקודי שנותר לאחר השבץ. המעקב אחר הנחקרים נמשך שלושה חודשים.

 

למרות שלא נצפה הבדל משמעותי בשיעורי התמותה והנכות בין שתי הקבוצות, נראה כי בתת קבוצה של חולים שסבלו משבץ קשה יותר, מצבם של החולים השתפר כתוצאה מהטיפול החדש ביחס לקבוצת הביקורת שנטלה פלצבו.

 

לסיכום, נראה כי מדובר בטיפול בטוח וכי חולים קשים עשויים להרוויח ממנו. יחד עם זאת, יש צורך במחקרים נוספים על מנת להעריך את יעילות הטיפול לפני כניסתו לשימוש שגרתי.

 

 

Stroke. 2012 Mar;43(3):630-636