מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותעל הסיכון לשבץ מוח לאחר ניתוח

על הסיכון לשבץ מוח לאחר ניתוח

מחקר חדש בחן את שכיחות מקרי השבץ המוחי המופיע לאחר ניתוח שאינו קשור ללב וכלי הדם


שיעור מקרי השבץ במטופלים לאחר ניתוח שאינו וסקולארי עומד על 0.08-0.7 אחוז (צילום: Shutterstock)
שיעור מקרי השבץ במטופלים לאחר ניתוח שאינו וסקולארי עומד על 0.08-0.7 אחוז (צילום: Shutterstock)

שבץ מוח מהווה סיבוך ידוע של ניתוחים וסקולאריים - כגון ניתוחי לב או ניתוחי עורקי התרדמה - אולם גם ניתוחים כלליים אחרים עלולים להסתבך ולהסתיים בשבץ מוח.

 

שבץ מוח ניתוחי מוגדר כאירוע מוחי איסכמי או דימומי המופיע בין 3-30 יום לאחר ניתוח. מדובר בסיבוך לא שכיח בניתוחים שאינם וסקולאריים, אך הוא עלול לגרום להארכת משך האשפוז, לנכות תפקודית ואף למוות.

 

לאחרונה פורסמה בכתב העת Journal of Cerebrovascular Diseases סקירה של הספרות הרפואית הקשורה לשבץ לאחר ניתוחים כלליים שאינם וסקולאריים.

 

מהסקירה עולה כי שיעור מקרי השבץ במטופלים לאחר ניתוח שאינו וסקולארי עומד על 0.08-0.7 אחוז, כתלות בסוג הניתוח, מורכבותו וגורמי הסיכון הוסקולאריים של המנותח. התמותה של החולים שעברו שבץ נעה בין 18 ל-26 אחוז במחקרים השונים.

 

החוקרים האיטלקים מאוניברסיטת Perugia מציינים כי אחד הנושאים החשובים בהערכות של חולה לניתוח הינה המדיניות בחולים המטופלים בתכשירים נוגדי צימות או קרישה. תכשירים אלו מעלים באופן ניכר את הדימום לדמם בניתוח, אולם מאידך הפסקתם בחולים בסיכון עלולה להסתיים באירוע טרומבוטי.

 

מהסקירה עולה כי עדיין אין הנחיות ברורות בנושא הטיפול במטופלים עם מחלת לב או כלי דם העוברים ניתוח שאינו וסקולארי. למרות שנראה כי יש להפסיק טיפול בקומדין מספר ימים טרם הניתוח כדי לנרמל את ערכי ה-INR ובינתיים לטפל בחולה בזריקות קלקסן, עדיין אין מדיניות ברורה לגבי נוגדי הקרישה החדשים או תכשירים נוגדי צימות כגון אספירין או פלוויקס.

 

מחקר שנערך כיום וטרם הסתיים בודק את הבטיחות והמינון האופטימלי של אספירין בחולים העוברים ניתוחי בטן. נראה כי ההחלטה לגבי הטיפול בתכשירים נוגדי צימות או קרישה צריכה להתקבל באופן פרטני בכל חולה על ידי צוות רב תחומי הכולל את המנתח ,המרדים, קרדיולוג ונוירולוג.

 

 

Cerebrovasc Dis 2012;34:175-181