מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il

שי לרופא

מדריך: האם מותר לכם להביא מתנה לרופא? מה עושים אם רופא מבקש מכם כסף?


רופא רשאי לקבל ממטופל פרחים או שוקולד אבל לא כסף (צילום: אתר סטוק פוטוז)
רופא רשאי לקבל ממטופל פרחים או שוקולד אבל לא כסף (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

האם אי פעם שקלתם להעניק לרופא שלכם שי קטן על הטיפול המסור? האם רופא ביקש מכם תרומה או כסף? מדובר במצבים רגישים מאוד, וכדאי לדעת איך להתנהל בהם.

 

הרפואה בישראל מבוססת על ערכים של שוויון וצדק ועל חלוקת משאבים מוגבלת. הנחת היסוד היא שלכולנו יש זכות בסיסית של שוויון מבחינת נגישות לאמצעי האבחון והריפוי שלצערנו אין מספיק מהם. הרופאים הם "שומרי הסף" על אמצעים אלו. העברת כסף, מתנות או טובות הנאה בין חולים לרופאים עלולה לפגוע בערכים הבסיסיים. אז איפה עובר הגבול? פרופ' אבינועם רכס, יו"ר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל ופרופ' לנוירולוגיה בבית החולים הדסה, מסביר מה אסור לרופאים לבקש, ומה מותר למטופלים לתת- אם ירצו.

 

 

מתנה לרופא-

 

הרופא טיפל בכם יפה וברצונכם לתת לו מתנה? זה עלול להיות בעייתי. קבלת מתנה מחולה עלולה להטות את שיקול הדעת של הרופא לטובת החולה על חשבון חולים אחרים. זה עלול ליצור מצב בו אנשים בעלי אמצעים כלכליים מוגבלים שאין ביכולתם לרכוש מתנות, יקבלו טיפול רפואי פחות טוב. זה כמובן יגביר את הפערים בין העניים לעשירים.

 

יחד עם זאת, יש הרואים במתן מתנה לרופא גם גורם מאזן ביחסי הכוחות שבין חולה ורופא. בהתאם לצורת ראייה זו, הענקת המתנה מאפשרת לחולה שהיה נתון עד כה בשליטת הרופא, תחושת השפעה וחיזוק של תחושת הערך העצמי. לכן, לפעמים רופא שדוחה מתנה עלול לגרום לתחושת דחייה אצל המטופל.

 

לפני החלטה אם לקבל מתנה, על הרופאים לשקול כל מקרה לגופו. עליהם לנסות ולהעריך מה עומד מאחורי מתן המתנה, מה ציפיות המטופל, וכיצד תשפיע דחייתה או קבלתה של המתנה על יחסי הרופא- חולה. הרופא צריך לסרב למתנות אם קבלתן עלולה ליצור מצב של ניגוד עניינים כמו מצב בו החולה הנותן מתנה, מבקש במפורש או רומז לרופא להקדים תור לבדיקה או להאריך חופשת מחלה.

 

אז מה מותר? לרופא מותר לקבל מתנות קטנות המהוות מחווה אנושית לצורך הבעת תודה. המתנה צריכה להיות כזו שהערך שלה יהיה יותר סמלי מאשר כספי. מתנה כזו נחשבת סבירה ומותרת, במיוחד אם היא ניתנת בסיום הטיפול או במועדים מיוחדים כמו חגים. כך למשל רופא רשאי לקבל ממטופל פרחים, בקבוק משקה או שוקולד. אבל רופא אינו רשאי לקבל כסף מזומן ממטופל בשום מצב. אסור שהערך הכספי של המתנות יהיה גבוה ואסור שהן יהוו חדירה לחייו הפרטיים של הרופא. כמובן שלרופא אסור לבקש מהמטופל מתנה.

 

 

תרומה לבית החולים-

 

דרך נוספת באמצעותה ניתן להוקיר תודה לרופא או מחלקה בבית חולים היא תרומה. הרפואה מאז ומעולם נסמכה על פילנתרופיה. ללא תרומות יהיה קשה מאוד לבנות ולשפץ מחלקות ולהכניס אליהן ציוד רפואי חדש. אבל אסור בשום פנים ואופן ללחוץ עליכם לתרום.


לרופא אסור לבקש תרומה לבית החולים, למחלקה בה הוא עובד או לעצמו. נתינת תרומה מותנית בכך שהתרומה תינתן רק לאחר שהסתיים הטיפול הרפואי בחולה ושזה יבוצע באופן רצוני מצד החולה. לבית החולים מותר להניח בחדרי ההמתנה עלונים שמפרטים על הצורך בתרומות, אך אסור לרופא לבקש תרומה באופן אישי או מופגן. במידה והחולה מבקש לתרום, אין לעשות זאת דרך הרופא. תרומה צריכה להינתן דרך מערכת הכספים הפורמאלית של הנהלת בית החולים. יש לדאוג כי היא תתועד ושתינתן קבלה.


התורם יכול להגדיר למה תרומתו תשמש. הוא יכול לדרוש למשל שהתרומה תשמש לשיפור המבנים, שיפור הציוד, קניית אמצעים שיעזרו לחולים אחרים ועוד. במידה ומנהל המחלקה או בית החולים מקבל תרומה ללא דרישה ספציפית, הוא רשאי להחליט איך להשקיע את הכסף, כל עוד זה לטובת החולים, למחקר או לשיפור המקצועיות של הצוות הרפואי.

 

 

תמורה בעד טיפול-

 

רופא במסגרת הרפואה הציבורית לא רשאי לדרוש תמורה כלשהי מהחולה מעבר למה שהחולה משלם במשרדי בתי החולים. ככלל, אסור לרופא לקבל דבר למעט משכורתו או תשלום במסגרת השר"פ (שירותי בריאות פרטיים) במקומות בהם הוא מותר.


אסור לרופא להתנות טיפול רפואי בקבלת כל טובת הנאה, לרבות כסף. אם רופא מתנה את הטיפול בטובת הנאה, זו עבירה פלילית הגובלת בבקשה לשוחד והרופא עשוי לעמוד לדין פלילי ואף למצוא עצמו במאסר. במידה ורופא מתנה את הטיפול הרפואי, יש להודיע למנהל בית החולים או לרשויות החוק.

 

 

הפניה למרפאה פרטית-

 

רופא בשירות הציבורי לא רשאי להפנות חולים מתוך השירות הציבורי למרפאתו הפרטית. גם במצב זה יש להודיע להנהלת בית החולים או הרשויות.

 

 

 

לאתר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית
 

 

 


עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה