מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותחוזרים ללימודים עם ADHD

חוזרים ללימודים עם ADHD

מקניית הציוד ועד תרגול הדרך לבית הספר - טיפים שיסייעו לכם להכין ילדים עם ADHD לחזרה ללימודים


ארגנו לילדכם סביבת למידה קבועה בבית, שם יהיו מונחים כל החפצים הקשורים לבית-הספר (צילום: Shutterstock)
ארגנו לילדכם סביבת למידה קבועה בבית, שם יהיו מונחים כל החפצים הקשורים לבית-הספר (צילום: Shutterstock)

החזרה ללימודים היא תקופה מאתגרת לכל הורה והילד, והיא עשויה להיות מאתגרת במיוחד כאשר מדובר בילדים עם הפרעות קשב וריכוז (ADHD). פחות מחודש נשאר עד פתיחת שנת הלימודים וחשוב שתתחילו כבר עתה להכין את עצמכם ואת ילדכם לקראת החזרה לבית-הספר. ריכזנו עבורכם מספר טיפים שיסייעו לכם בהכנות.

 

קניית ציוד

 

מאחר שהפרעת קשב וריכוז מאופיינת בתורשה גנטית, יש סיכוי גדול שלפחות לאחד מההורים יש ADHD. מצב כזה יכול להקשות עליכם בכל הקשור לקניית ציוד לבית-הספר. דוגמא שכיחה הינה דחיית הקניות לרגע האחרון או מצב בו אתם מגיעים לחנות ומגלים ששוב שכחתם את רשימת הציוד בבית. קיימים מספר אתרי אינטרנט ישראלים - לדוגמא ספרנט וגולדבוקס - שמרכזים עבורכם את כל חווית הקניות לבית-הספר. באתרים אלו אפשר למצוא ספרים, תיקים ואף ציוד נלווה הדרוש ללימודים. הייחוד באתרים הללו שאפשר להקיש את העיר ושם בית-הספר בו ילדכם לומד ולקבל את כל רשימת הציוד שהוא נדרש להביא, אפילו עד רמת סרגל הפלסטיק. במידה ובית-הספר לא קיים ברשימה, אפשר לפקסס להם את הרשימה והם ישלחו לכם הצעת מחיר. ישנם מוצרים שהם זולים יותר באתרים הללו משאר החנויות הרגילות.

 

הערכות נפשית

 

הורים אשר ילדם עולה לכיתה א' מתמודדים עם התרגשות ולעיתים עם החרדות של ילדם לגבי ההתחלה החדשה במערכת החינוך. ערוץ הופ יצר מספר תכנים העוסקים בנושא ועוזרים להכין את הילדים בצורה קלה וכיפית. האתר מספק הכנה בנושאים עימם מתמודדים הילדים (במיוחד ילדים עם ADHD), כגון הקושי הגדול להבין מדוע עכשיו אי אפשר לקום מהכיסא וצריכים להקשיב למורה? מה זה בכלל הפסקה? מה עושים בשיעור? ועוד.

 

טלפונים סלולאריים

 

יש הורים שנותנים לילדיהם טלפון סלולארי כבר מגילאים מאוד צעירים, אפילו כיתה א', על מנת שהם יוכלו להיות איתם בקשר רציף במהלך הלימודים. חשוב לתרגל עם הילדים מספר פעמים את השימוש במכשיר, כיצד מתקשרים ממנו ולמי מתקשרים. מומלץ להתחיל את התרגול מספר שבועות לפני תחילת הלימודים. נכון שלילדים היום הרבה יותר קל ופשוט להסתדר עם מכשירים סלולאריים, אך לרוב הם רואים במכשיר ככלי למשחק ובשעת צרה הם יכולים להתבלבל ולא להצליח לתפעלו.

 

תרגול הדרך לבית הספר

 

במידה וילדכם מתחיל השנה ללכת לבית-הספר ללא ליווי חשוב מאוד לתרגל איתו את הדרך מהבית לבית-הספר ובחזרה, כולל נסיעה באוטובוס וירידה בתחנה הנכונה. הדבר חשוב מכיוון שילדים (ואפילו מבוגרים) עם ADHD נוטים לחלום ולאבד את הקשב שלהם בזמן פעילות מונוטונית ולתפקד בצורה "אוטומטית" והם זקוקים לעקביות בחייהם. איבוד הקשב יכול להוביל אותם לשכוח את הדרך, לתחושת פחד וחרדה בגלל שהם לא מזהים את המסלול וכדומה. אצל מבוגרים זה יכול להתבטא בלנסוע לבית הישן למרות שעברתם לבית החדש כבר לפני חודשיים או להיתקל בעצמים שונים ברחוב כמו תמרור חדש.

 

שעות שינה - חזרה לשגרה

 

בתקופת החופש הגדול שעות השינה של הילדים משתנות. חשוב להתחיל להחזיר אותם לפחות שבועיים לפני תחילת שנת הלימודים למחזור שינה רגיל שמתקיים בזמן הלימודים, כדי למנוע במידת האפשר את בעיות ההתעוררות בבוקר.

 

ארגון וסדר

 

ארגון וסדר מהווים קושי גדול אצל מרבית הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, במיוחד ילדים ומבוגרים שעדיין לא פיתחו טריקים שונים כדי להתמודד עם הדבר. קושי בתחום זה מוביל לשכחנות, איבוד חפצים שונים ועוד. נכון שהקשיים הלימודים שהילד חווה לא נראים לכם כאלו נוראים ממרום גילכם אבל עבור ילדכם שמתקשה מאוד באלגברה, בזמן שיש חוגים שונים, מבחנים, שיעורים, חברים, הורים שכועסים עליו ועוד - קשה גם להתחיל להקפיד על ארגון וסדר בחפציו.

תקופת החופש יכולה להיות הזדמנות טובה להרגיל את ילדכם למעט ארגון וסדר, בזמן שהוא לא מוטרד מדברים רבים המתרחשים בחייו. עבודה עם ילד שיש לו ADHD דורשת עקביות ואימון חוזר על אותה מטלה מסוימת.

 

יצירת סביבת למידה קבועה

 

ארגנו לילדכם סביבת למידה קבועה בבית, שם יהיו מונחים כל החפצים שקשורים לבית-הספר. יש להקפיד שילדכם יניח תמיד את כל החפצים הקשורים ללימודיו באותו מקום. הדבר יהיה יעיל במיוחד במניעת השקעת אנרגיות מטורפות בחיפוש המחברת בתנ"ך.

 

אבחונים וטיפולים

 

הורים רבים מבצעים את האבחונים השונים עבור ילדם בחופש הגדול. במידה ולאחר אבחון ADHD הומלץ שילדכם יתחיל ליטול ריטלין - מומלץ ליטול את המינון שנרשם מספר ימים לפני תחילת הלימודים. חשוב שכאשר ילדכם ייטול ריטלין הוא יעשה זאת בזמן ביצוע מטלה לימודית מסוימת או אפילו קריאה בספר. כך תוכלו להעריך את השפעת הריטלין מחוץ לקליניקה. בנוסף לכך, כאשר ילדכם ייטול את הריטלין לפני תחילת הלימודים תוכלו לראות אם קיימות תופעות לוואי עקב לקיחת התרופה ולהספיק לקבוע מעקב לפני תחילת הלימודים.

 

עדכון בית הספר

 

במידה וילדכם עבר אבחון במהלך החופש וממשיך ללמוד עם אותם מורים ומחנך, חשוב לעדכנם לגבי תוצאות האבחון. הורים רבים אינם עושים זאת מתוך החשש מתיוג הילד כ"בעייתי". עם זאת, הדבר פועל דווקא בצורה הפוכה. כאשר המורה ידע על הבעיה עימה הילד מתמודד, הוא יוכל לנקוט בדרכים יעילות יותר על מנת לעזור לו, וכן פחות יאשים אותו, למשל, שאינו מצליח להתרכז או להתארגן בשיעור או שהוא מפגין היפראקטיביות. ניתן להשוות את המקרה לילד שאינו רואה כל כך טוב ורק עכשיו מתחיל להרכיב משקפיים – לא הייתם רוצים שהמורה ידע ויושיב אותו קרוב ללוח כדי שיראה יותר טוב?

 

 

איך עוברים את השנה בהצלחה? 

 

 

מחברים:

 

אינה הוינגסברג – תרפיסטית באומנות, מתמחה באוכלוסיות עם קשיי תקשורת, קשיי קשב, מחוננות ועובדת במרכז לקשב וריכוז של בית החולים גהה.

 

חנן טסקר - עובד במרכז לקשב וריכוז של בית החולים גהה וממנהלי קהילת קשב וריכוז באתר כמוני.

 

מידר שרוני – עובדת סוציאלית קלינית, מתמחה בקשיי קשב וחרדה ועובדת במרכז לקשב וריכוז של בית החולים גהה.

 

במידה ויש לכם עצות משלכם נשמח לשמוע אותן

שחר7
02/07/12 1:26

הייתי ממליץ על ניצול הקייץ כהכנה של הילדים מבחינה בריאותית לקראת השנה החדשה, לחץ / מתח והמפגש עם כל החיידקים ומה שכל אחד מביא מהבית מחליש את הילדים ולכן מומלץ לקחת משהו טיבעי לחיזוק והזנה. אני מצאתי משהו כזה שכיף לקחת לכל המשפחה וגם נתן ונותן תוצאות מדהימות

שיהיה בהצלחה,

בריאות ואושר!!!

 

מי שמעוניין, אשמח לשתף מה זה בטלפון או במייל בכדי לא לעשות פה קידום של מוצר כזה או אחר...

054-9292621

שחר

marinachka
13/08/11 22:54

בתור ADHD  ואמא ל ADHD אני מסכימה עם כל מילה...חייבת גם להגיד שמכירה את כל זה בעל פה...אבל להגיד לכם שאוכל לישם? לא בטוח חחחח....מזל שבן הזוג ללא הפרעה ומאזן קצת.....
יש לי בלוג שבו אני מספרת קצת על חיי....www.shgiot.com/