מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהכיצד מטפלים בקשיים קוגניטיביים?

כיצד מטפלים בקשיים קוגניטיביים?

ערן ברקוביץ

ערן ברקוביץ

מומחה כמוני
23/02/11 18:51
4 תגובות

בעקבות הכתבה "כשהמוח מתחמם" נשאלתי מה ניתן לעשות כאשר ישנן בעיות קוגניטיביות:

אז ראשית כדאי שאגיד שמי שחווה בעיות קוגניטיביות צריך לדווח על כך לנוירולוג המטפל בו מכיוון שזהו סימפטום של טרשת נפוצה השכיח בקרב כ- 50% מהטופלים. אז כדאי לבדוק האם ישנה פגיעה קוגניטיבית, באיזה תחום, ומה חומרתה, כדאי שהנוירולוג יפנה אתכם לבצע אבחון/ הערכה קוגניטיבית. בהתאם לתוצאות והקשיים שיעלו יוכלו הנוירולוג והפסיכולוג המאבחן לתת לכם מספר עצות והמלצות לשיפור:

1. ייתכן והנוירולוג יראה בפגיעה הקוגניטיבית החמרה של מהלך המחלה ובנוסף לאינדקציות אחרות יחליט להחליף את הטיפול בטרשת, וכחלק מעצירת התקדמות המחלה תהיה עצירה וייתכן גם שיפור ביכולות הקוגניטיביות.

2. ישנן תחומים קוגניטיביים שהנוירולוג יכול לטפל בהם באמצעים תרופתיים: לדוגמא, אדם עם טרשת נפוצה שנמצא עם הפרעות בקשב יכול לקבל מהנוירולוג שלו מרשם לריטאלין (או דומיו).

3. ייתכן ואחת המסקנות תהיה שישנם גורמים מתערבים המשפיעים על היכולות הקוגניטיביות שכדאי לטפל בהם: לדוגמא עייפות - באמצעות התרופה פרוביג'יל או המלצה לפעילות גופנית סדירה. או דיכאון שכדאי שיהיה מטופל ע"י טיפול תרופתי ופסיכותרפיה.

4. ההמלצה השכיחה היא: להתחיל בשיקום קוגניטיבי. שיקום קוגניטיבי מתנהל ע"י מרפאות בעיסוק או נוירפסיכולוגים ומטרתו לנצל את הפלסטיות של המוח, את יכולת השיקום העצמית שלו. בעזרת אימון נכון, הדרגתי ומדוייק של היכולות הפגועות, יכולות אלו משתפרות וכיום באמצעות הטכנולוגיות של אמצעי ההדמייה אנחנו יכולים לראות גם שיקום או גדילה של אותו אזור שאומן במוח. דבר שני במסגרת השיקום הקוגניטיבי, לומדים אסטרטגיות מפצות, כלומר כיצד למרות הפגיעה ביכולת אני מצליח להסתדר בעבודה ובחיי היום-יום עם כמה שפחות הפרעות. לדוגמא ניתן ללמוד אסטרטגיות קידוד ושליפה לשיפור הזיכרון, כמו גם שימוש באמצעי עזר כמו יומנים, ארגון ותזכורות.

* כמובן שיכול להיות גם שילוב בין כל השיטות שתוארו.

אשמח לשמוע דעות או דוגמאות אישיות....


תגובות

קורין
23/02/11 21:05

שיקום קוגנטיבי - איך אפשר לעשות?. ועל מי עלי לפנות בנושא?.

פרופ--איתן-אוריאל
מומחה כמוני
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
24/02/11 10:06

חשוב לציין כי ירידה קוגנטיבית מהווה סיבוך מאוחר  של המחלה והינה משנית לפגיעה הדיפוזית במוח , כך שסביר להניח כי טיפול מניעתי במחלה עשוי לעכב את ההדרדרות הקוגנטיבית. כמו כן חשוב לקחת בחשבון כי דכאון, תסמין שכיח מאוד בטרשת, עשוי לחקות יררדה קוגנטיבית (פסאודודמנציה) ולכן אבחון נכון עשוי לסייע מאוד בטיפול.

snow17
24/02/11 12:21

1. חוסר ריכוז עשוי להראות כמו הפרעה בזיכרון ..אך כיצד ניתן להבחין בין השניים?
2. ומתי חוסר ריכוז מוגדר כהפרעת קשב וריכוז? והאם יש לעשות בהכרח אבחון קשב וריכוז כדי לאבחן תופעה זו?
3. מה הנוירולוג יכול לאבחן בהקשר של הפרעות בקשב וריכוז אצל חולים בטרשת נפוצה?
(אני חווה תופעות של שיכחה, חוסר ריכוז, לעיתים שגיאות כתיב במילים שלא השתמשתי הרבה זמן, בעיקר ת ו ט , תלונות מחברות על שאני לא זוכרת דברים שקרו והייתי נוכחת בהם או שסיפרו לי עליהם).
4. החשש הזה לאבד ריכוז, גורם לי להימנע מנהיגה כבר שנתיים. חשוב לציין כי הנוירולוגית אמרה לי שלא צריכה להיות בעיה לנהוג. שאני יכולה לנהוג. ויש מצב שהכל בראש שלי. מה עושים עם הנהיגה? וכיצד אוכל לשפר את הישגי בלימודים?
5. בנוסף סובלת מעייפות ולוקחת פרוביג'יל אחד בכל יום. מה ניתן להסיק מהקשר בין עייפות, חוסר ריכוז, זיכרון והפרעת קשב וריכוז? הרי הפרעה כזו קיימת בכל כך הרבה רמות שונות שקשה לדעת בצורה אובייקטיבית אם אתה סובל ממנה.

תודה על ההתייחסות.

ערן-ברקוביץ
מומחה כמוני
פסיכולוג רפואי מומחה.
24/02/11 17:16

שלום קורין ומישמיש
שיקום קוגניטיבי עובר ע"י מרפאות בעיסוק או נוירופסיכולוגים. את ההפנייה ניתן לקבל מהנוירולוג (בדיוק כמו שמקבלים הפנייה לפיזיותרפיה לדוגמא) או מהפסיכולוג שביצע את האבחון הקוגניטיבי (בהתאם לאבחון ישנם המלצות לשיקום). במרכזים הגדולים לטרשת נפוצה קיימים אנשי מקצוע ספציפיים שעוסקים בשיקום קוגניטיבי וכדאי להגיע אליהם. במידה ואתם רחוקים ממרכז כזה ניתן לגשת (או לקבל הפנייה) למרכזי השיקום השונים הפזורים בארץ (מהצפון עד הדרום). כדאי רק לוודא שלמטפל שלכם יש ניסיון עם מחלה כמו טרשת נפוצה כי יש לה מאפיינים ייחודים בתהליך השיקום הקוגניטיבי שכדאי להכיר ושונה מאוד מבעיות שכיחות יותר (כמו פגיעות ראש). אחד ההבדלים שחשוב להכיר ומאפיין את הטרשת זו הלביליות, שהיכולות (לפעמים) כל הזמן משתנות ולאו דווקא משתפרות בקו לינארי.
ולמישמיש:
1. באמת קשה לעיתים לאבחן בין השניים, לכן ישנם טסטיים ייעודים שבאים להבחין בין היכולות, זאת בנוסף לניסיון הפסיכולוג המאבחן.
2. הפרעת קשב, כמו כל יכולת קוגניטיבית אחרת מוגדרת כתקינה אם היא בטווח הנורמטיבי (כלומר קרובה לממוצע באוכלוסייה לפי גיל, מגדר ורמת השכלה) ישנו חשד ל-) MCI (milld cognitive impairment אם התוצאות רחוקות רק במעט מן הנורמה וליקוי או הפרעה מוגדרים כאשר המרחק בין תוצאות האבחון לנורמה הוא גדול ומשמעותי. כדי לאבחן הפרעה זו כדאי לעשות אבחון כי אז התוצאות ברורות מדוייקות וניתן להשתמש בהם להשוואה עתידית. מעבר לאבחון יש עוד מספר קריטריונים שבודקים בכדי שתתאפשר האבחנה של הפרעת קשב.
3. הנוירולוג יכול לשלוח אותך לאבחון קוגניטיבי ואז בעזרת הדיווח שלך, תוצאות ההדמיה והבדיקה הקלינית. לראות האם וכיצד ההפרעות שאת חשה קשורות לטרשת נפוצה. לא תמיד אפשר להגיע למסקנה חד משמעית (בשל מגוון סיבות).
4. חולי טרשת נפוצה נוהגים וטוב שכך! יש לחזור ולנהוג מוקדם ככל שאפשר, במידה וישנו קושי אחר כמו החרדה יש לעבוד על כך בטיפול פסיכולוגי.
5. את צודקת קשה להפריד ולבודד את כל ההשפעות שתיארת. וישנו ההיבט הנפשי שיכול להיות קשור גם כן. באמצעות הבדיקות ושיתוף הפעולה עם המטופל מנסים להגיע למירב הגורמים שמפריעים בחיי היום יום כדי לטפל בהם, וכך גם בהמשך, בעזרת עבודה משותפת מגיעים לטיפול הטוב ביותר.