מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותטיפול בהיפנוזה- חלק ב'

טיפול בהיפנוזה- חלק ב'

החל מכאב כרוני ועד גמילה מעישון. לאיזה חולים ואיזה מצבים טיפול בהיפנוזה יכול לעזור?


כאב יכול להיווצר עקב כיווץ קבוצות שרירים על רקע של מתח נפשי או חרדה שהופך להרגל, ואז נוצר כאב כרוני (צילום: אתר סטוק פוטוז)
כאב יכול להיווצר עקב כיווץ קבוצות שרירים על רקע של מתח נפשי או חרדה שהופך להרגל, ואז נוצר כאב כרוני (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

לאחר שהסברנו על ההיפנוזה הרפואית וכיצד היא עובדת, נפרט על סוגי התסמינים והמצבים להם טיפול באמצעות היפנוזה יכול לעזור.

 

כאב כרוני- היפנוזה יכולה לסייע במצב של כאב ללא ממצא גופני. כאב יכול להיווצר בעקבות כיווץ של קבוצות שרירים, כאשר לרוב זה קורה על רקע של מתח נפשי או חרדה. כיווץ השרירים הופך להרגל, ואז נוצר כאב כרוני. זה יכול לקרות בכל אזור בגוף, גם באיברים פנימיים.
במצב זה קודם כל מבהירים למטופלים כי הכישרון שלהם (בו הם השתמשו בטעות), יצר את הבעיה, ושמכך נובע כי הם מסוגלים לעשות דבר הפוך באותה קלות. בהמשך יוצרים ההרפיה שמאפשרת שחרור של השרירים וממשיכים עם ההסברים שהם בעצם "שטיפת מוח" חיובית.
היפנוזה יכולה לעזור לכאב גם באמצעות שינוי התפיסה של התחושה. "החוויה של כאב היא לא חוויה חד-ממדית, יש בה מספר מרכיבים" מסביר ד"ר סולומונוביץ' "מרכיב אחד זה תחושה בכלל, המרכיב השני זה תחושה של סבל. המוח והנפש יכולים להתייחס לתחושה כמשהו בלתי נעים, באדישות או כמשהו רצוי. לכן אנשים שונים עלולים להגיב לאותו גירוי בצורות ובעוצמות שונות. מה שעושה את ההבדל זה התייחסות לכאב. בריכוז ניתן להגיע למצב שבו מפחיתים את הסבל".
במצבים בהם הכאב לא מוצדק גופנית, אפשר להפחית את מידת הסבל באמצעות היפנוזה. אבל, אם הסיבה לכאב היא מחלה גופנית כרונית, ההיפנוזה פחות יעילה.

 

לחץ דם וכאבים בחזה- לחץ דם יכול לעלות בלי סיבה גופנית. "זה כמו מה שקורה ב'תסמונת החלוק הלבן', בה כאשר מטופל רואה את הרופא שמגיע לבדוק לו לחץ דם, זה מקפיץ את לחץ דם שלו" מסביר ד"ר סולומונוביץ' "יתר לחץ דם יכול לנבוע מציפייה שזה יקרה או מכך שמתוך מתח ולחץ כלי הדם מתכווצים, מה שגורם לשינויים בלחץ הדם". גם כאבים באזור החזה, ללא ממצא גופני, יכולים לנבוע מסיבות דומות. טיפול בהיפנוזה יעזור לשחרר את הציפייה השגויה וגם להירגע.

 

תסמונת המעי הרגיש- אבחנה של תסמונת המעי הרגיש נקבעת לאחר שרואים שכל הבדיקות תקינות. במצב זה ייתכן כי האנשים מצפים לתסמינים כגון כאבים, שלשול, עצירות או גזים, והגוף מספק את הסחורה. "אנשים אלה גם פיתחו עם הזמן התייחסות מיוחדת כלפי מערכת העיכול בגוף" מסביר ד"ר סולומונוביץ' "בהיפנוזה מלמדים אותם לגייס ריכוז כדי לחזור לתפיסה שמערכת העיכול תקינה, ושהם יכולים לתפקד כמו שתפקדו לפני שהתסמונת הופיעה לראשונה".

 

השמנת יתר- טיפול בהשמנת יתר כרוך במחויבות משמעותית לאורך זמן. "הרבה מחפשים פתרונות קלים, אבל זה לא הוקוס- פוקוס" מבהיר ד"ר סולומונוביץ' "הטיפול נועד להחזיר למוח ולגוף את היכולת לזהות תחושה של שובע בזמן הנכון, אחרי ארוחה יחסית מצומצמת. זה דורש הרבה הכנה עצמית ותרגולים, ולכן לא מתאים לכולם".

 

גמילה מעישון והרגלים רעים נוספים- ההיפנוזה עוזרת גם לגמילה מהרגלים רעים כמו חריקת שיניים, מציצת אצבע ועישון. במסגרת גמילה מעישון, שלרוב נעשית בפגישה אחת, מסביר סולומונוביץ' למטופל כי הסיגריות לא ממכרות. "זה ההרגל כמו מציצת אצבע. באצבע אין חומרים ממכרים, אך מי שרגיל למצוץ אצבע ולא עושה זאת במשך זמן מה, מרגיש מה שהמעשן שלא עישן מרגיש. המעשנים מאמינים שהם צריכים את הסיגריה, מאמינים שהעישון יעזור לרגיעה ולביטחון העצמי, וכל מה שהם מייחסים לסיגריה, שלא באמת נכון. אבל הגוף יודע שהוא מתנגד לעישון, והוכחה לכך היא תגובתם של ילדים ובעלי חיים לעשן סיגריות. מי שיש לו מוטיבציה, מגלה בטיפול את מה שהוא ידע בתור תינוק, תחושה פיזית שקיימת בנו, שמאפשרת לזהות את הגועל מחשיפה לטעם וריח של סיגריה". חלק נוסף בטיפול הוא הבנת תהליך השקר העצמי בעישון. לדוגמא מעשנים שמאמינים כי הסיגריה תרגיע אותם מבינים כי אין קשר בין הסיגריה לרוגע. לדברי ד"ר סולומונוביץ', לגמילה מעישון בהיפנוזה יש 75 אחוז מקרי הצלחה, בהם המטופל לא חזר לעשן במשך לפחות שנה.

 

טיפול תומך במחלות כרוניות- גם במצבים בהם יש הצדקה רפואית לתסמינים, ניתן לשלב היפנוזה. היא אומנם לא אמורה להיות הכלי המרכזי בטיפול, אך ניתן להיעזר בהיפנוזה כדי לשפר תפקוד ואיכות חיים במחלות כרוניות שונות. למשל, בקרב חולי סרטן היא יכולה לעזור מבחינת כאב או תופעות לוואי של טיפולים. במחלות כרוניות רבות כגון טרשת נפוצה, יש סימפטומים שלא נובעים מהמחלה אלא מחרדה - ולאלה ניתן לעזור. בחולי שבץ ונפגעי חוט שדרה ניתן לגייס את ההיפנוזה לסיוע בתהליך השיקום.

 

 

לעמוד האינטרנט של היחידה להיפנוזה קלינית בבית החולים וולפסון

 

באתר האגודה הישראלית להיפנוזה אפשר למצוא את רשימת המהפנטים המורשים : www.hypno.org.il

 

מהי היפנוזה רפואית ואיך זה עובד? בחלק א' של הכתבה

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה