סוכרת סוג-2

כמוניסוכרת סוג-2חדשותאיך שינויים בצריכת הקפה ישפיעו על הסיכון לסוכרת?

איך שינויים בצריכת הקפה ישפיעו על הסיכון לסוכרת?

מחקר מעלה את האפשרות שהעלאת כמות הקפה ששותים ביום תפחית את הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2

מאת אלה הר-נוי
27/04/14
תגובות 6

(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש מצביע על קשר בין שינויים בצריכת הקפה לסיכון להתפתחות מחלת הסוכרת. חוקרים מאוניברסיטת הרווארד מצאו כי מבוגרים שהעלו את צריכת הקפה שלהם ביותר מכוס ליום הפחיתו את הסיכון לסוכרת סוג 2 בכ-11% בארבע השנים הבאות.

 

מחקרים כבר מצאו קשר בין צריכת קפה להפחתת הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2, אבל לא בוצעו מחקרים רבים על האופן בו שינויים בצריכת הקפה משפיעים על הסיכון להתפתחות המחלה.

 

המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת Diabetologia, בחן אם שינויים בצריכת קפה משפיעים על הסיכון של אדם לפתח סוכרת סוג 2. החוקרים התבססו על מידע של כמעט 100,000 נשים ו-28,000 גברים שהשתתפו במחקרים ארוכי טווח. התזונה של המשתתפים, כולל מנהגי צריכת הקפה שלהם, הוערכה כל ארבע שנים באמצעות שאלונים. המשתתפים גם דיווחו במפורט על אורח החיים שלהם ועל מצבים רפואיים לאורך תקופת המעקב שנמשכה עד 20 שנה. בתקופה זו דווחו 7,269 מקרים חדשים של סוכרת סוג 2.

 

החוקרים השוו את הסיכון להתפתחות סוכרת באנשים ששינו את צריכת הקפה שלהם, בהשוואה לאלה שמנהגי שתיית הקפה שלהם לא השתנו. בניתוח הנתונים הם לקחו בחשבון משתנים רבים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות בהם היסטוריה משפחתית של סוכרת, גיל, שימוש בגלולות למניעת הריון או הורמונים, שינויים בסטטוס העישון ובפעילות הגופנית וגם מידת ההשמנה בתחילת המחקר (לפי מדד ה-BMI) ושינויים במשקל.

 

נמצא כי אנשים שהעלו את צריכת הקפה שלהם ביותר מכוס ליום (בכוס וחצי בממוצע) הפחיתו את הסיכון שלהם לפתח סוכרת ב-11% ב-4 השנים הבאות, בהשוואה לאלה שלא עשו שינויים בצריכת הקפה שלהם. זאת בלי קשר לכמות הקפה ההתחלתית שהמשתתפים שתו.

 

עוד נמצא שבקרב אנשים שהפחיתו את צריכת הקפה שלהם ביותר מכוס ליום (בממוצע בשתי כוסות) היה סיכון גבוה ב-17% לפתח סוכרת סוג 2. מאחר וממצא זה עשוי היה לנבוע מכך שאנשים עם מצבים רפואיים הקשורים להתפתחות של סוכרת סוג 2 עשויים להפחית את צריכת הקפה שלהם, החוקרים הוציאו מהחישוב אנשים עם בעיות רפואיות כמו מחלות לב, אך הממצא לא השתנה באופן משמעותי.

 

כאשר החוקרים העריכו את השפעת השינויים בצריכת הקפה לאחר 12-16 שנים, הם מצאו כי אנשים שהעלו את צריכת הקפה שלהם ביותר מכוס אחת ליום היו בעלי סיכון נמוך ב-13% לפתח סוכרת סוג 2, בהשוואה לאלה שצריכת הקפה שלהם נותרה יציבה יחסית במהלך השנים.

 

החוקרים גם השוו בין אנשים שכמות הקפה ששתו הייתה יציבה וגדולה (3 כוסות או יותר ביום) לאלה שכמות הקפה ששתו הייתה יציבה וקטנה (כוס או פחות ביום) ומצאו כי הסיכון לסוכרת היה נמוך ב-37% בקבוצה הראשונה.

 

בקפה רכיבים פעילים רבים שיכולים להסביר את הקשר בין שינויים בצריכת הקפה לבין הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2, אך המחקר לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה – לא ניתן לדעת ששינויים בצריכת הקפה הובילו באופן ישיר לשינויים בסיכון לסוכרת. למרות שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים רבים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, ייתכן שהיו גורמים שהחוקרים לא לקחו בחשבון, שהשפיעו גם על כמות הקפה שאנשים שתו וגם על הסיכון שלהם להתפתחות המחלה.

 

השיטות המוכחות להפחתת הסיכון לסוכרת הן ירידה במשקל, אכילת מזון בריא ומגוון ופעילות גופנית. לא ניתן להסתמך על שתיית קפה כאמצעי למניעת סוכרת. עם זאת, לאור ממצאי מחקר זה ומחקרים רבים נוספים שפורסמו בנושא, נראה שניתן לשתות עוד כוס קפה בלי ייסורי מצפון.

 

 

Diabetologia, April 2014 DOI: 10.1007/s00125-014-3235-7

 

ד-ר-דינה-ראלט-PhD
15/08/14 13:41

עוד סקר על יתרונות הקפה...בינהם שיפור הזיכרון לטווח ארוך.


ד-ר-דינה-ראלט-PhD
29/05/14 23:07

קורלציה זה לא סיבה ותוצאה...זאת רק נקודה לשים לב לקשרים מעניינים.


sharonwww
29/05/14 22:39

לא עובד עלי המחקר הע ליום,זה, עד לפני 5 חודשים שתיתי בממוצע 7 כוסות קפה וקיבלתי סוכרת סג 2, כעת ירדתי ל-3-4 בממוצע ליום



בטח מחקר מוטה שממומן עי יצרני הקפה,..


ד-ר-דינה-ראלט-PhD
04/05/14 14:13

ואם על קפה אנחנו מדברים...עוד מחקר התפרסם עכשו המדבר על קשר בין שתיית קפה ועיכוב התפתחות הדרדרות הראייה וגלאוקומה.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140502213047.htm

...

ואם על קפה אנחנו מדברים...עוד מחקר התפרסם עכשו המדבר על קשר בין שתיית קפה ועיכוב התפתחות הדרדרות הראייה וגלאוקומה.



http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140502213047.htm


אלה-הר-נוי
27/04/14 11:58

חשוב לשים לב שהמחקרים מדברים על הפחתת הסיכון לא על העלמתו. המחקר הנוכחי מדבר על הפחתה של 11% המתלווה לעליה בצריכת הקפה. גם אם המחקרים נכונים, אין משמעות הדבר שקפה יגן על פני כולם מסוכרת ובטח לא אם ...

חשוב לשים לב שהמחקרים מדברים על הפחתת הסיכון לא על העלמתו. המחקר הנוכחי מדבר על הפחתה של 11% המתלווה לעליה בצריכת הקפה. גם אם המחקרים נכונים, אין משמעות הדבר שקפה יגן על פני כולם מסוכרת ובטח לא אם מדובר באנשים עם גורמי סיכון כמו השמנה. כאמור, זה בעיקר אומר שאפשר לשתות קפה ולא לחשוש שזה מה שיפגע בבריאות. אפשר לשתות עוד כוס בכיף 


meirshr
27/04/14 11:31

אני שותה הרבה קפה כל יום

באופן קבוע ויציב לאורך שנים.

הסכרת שלי לא שמעה על המחקר ההוא

שהקפה היה צריך לדחות אותה !

לדעתי מרבית המחקרים הללו אינם מבוססים

...

אני שותה הרבה קפה כל יום



באופן קבוע ויציב לאורך שנים.



הסכרת שלי לא שמעה על המחקר ההוא



שהקפה היה צריך לדחות אותה !



לדעתי מרבית המחקרים הללו אינם מבוססים



ומטרתם שונה מגילוי האמת.



מאיר שרגאי



 


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב: