מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהאם הורמון האהבה יכול לרפא אנורקסיה?

האם הורמון האהבה יכול לרפא אנורקסיה?

חוקרים: ההורמון אוקסיטוצין עשוי להוות טיפול חדש לאנורקסיה נרבוזה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אוקסיטוצין, המוכר גם כ"הורמון האהבה", עשוי בעתיד לשמש לטיפול בהפרעת האכילה אנורקסיה. חוקרים בריטים וקוריאנים טוענים כי הם מצאו שאוקסיטוצין משנה את הנטיות של מטופלות עם אנורקסיה להתקבע על דימויים של אוכל ושל מבנה גוף שמן, מה שמעלה את האפשרות שניתן יהיה לפתח באמצעותו טיפול שיסייע לחולי אנורקסיה להתגבר על האובססיה הלא-בריאה שלהם כלפי הרזיה. 

 

החוקרים מסבירים כי למטופלי אנורקסיה יש מגוון רחב של קשיים חברתיים, שפעמים רבות מתחילים בתחילת שנות ההתבגרות שלהם, לפני התפרצות הפרעת האכילה. אותם קשיים חברתיים, העלולים להוביל לבידוד, עשויים להיות חשובים בהבנת ההפרעה. על ידי השימוש באוקסיטוצין כטיפול פוטנציאלי לאנורקסיה, החוקרים מתמקדים בחלק מאותם קשיים העומדים מאחורי ההפרעה.

 

האוקסיטוצין הוא הורמון טבעי שמקדם את החיבור הרגשי בין אם לתינוק ובין בני זוג. ההורמון מופרש בגוף בכמות גדולה במהלך לידה, הנקה ויחסי מין.

 

האוקסיטוצין הסינטטי נבדק בעבר כטיפול להפרעות פסיכיאטריות רבות ונמצא כי הוא עשוי להפחית חרדה חברתית בקרב הסובלים מאוטיזם. כעת הוא נבדק גם לטיפול בהפרעות אכילה.

 

בניסוי הראשון, שממצאיו פורסמו בכתב העת Psychoneuroendocrinology, קיבלו 31 מטופלות עם אנורקסיה ו-33 נחקרות בריאות מנה של אוקסיטוצין באמצעות ספריי אף או מנה של פלצבו (חומר דמה). לפני ואחרי שקיבלו את הטיפול, המשתתפות התבקשו לצפות בסדרת תמונות הקשורות למזון (עשיר או דל בקלוריות) ומבני גוף (שמנים ורזים).

 

כשהתמונות הבזיקו על המסך, החוקרים מדדו באיזו מהירות הנחקרות זיהו אותן. הם מסבירים כי אם למטופלות יש נטייה להתמקד בדימויים שליליים – כמו מבנה גוף שמן – הן יזהו אותם מהר יותר. ואכן, לאחר נטילת אוקסיטוצין, מטופלות עם אנורקסיה הפחיתו את ההתמקדות שלהן בדימויים של אזורי גוף שמנים ומזון.

 

אותן מטופלות השתתפו גם בניסוי נוסף, שממצאיו פורסמו בכתב העת PLOS ONE. הניסוי נערך באופן דומה לניסוי הראשון, רק שהפעם החוקרים בדקו את תגובות המטופלות להבעות פנים כמו כעס, גועל ואושר, לפני ואחרי שקיבלו אוקסיטוצין או פלצבו.

 

החוקרים מצאו כי לאחר שנטלו מנת אוקסיטוצין, מטופלות עם אנורקסיה נטו פחות להתמקד בפרצופים המביעים גועל. הן גם נטו להיות פחות ערניות לפרצופים המביעים כעס.

 

החוקרים מסכמים כי המחקרים מראים שאוקסיטוצין מפחית את הנטיות הלא-מודעות של המטופלות להתקבע על אוכל, מבנה גוף ורגשות שליליים כמו גועל. הם מוסיפים כי כיום אין טיפול תרופתי אפקטיבי לאנורקסיה ונראה שלאוקסיטוצין יש פוטנציאל להיות טיפול מהפכני.

 

עם זאת, מדובר בניסויים קטנים, שלא בחנו את השפעת האוקסיטוצין על תסמיני הפרעת אכילה בפועל, ויש עוד דרך ארוכה עד שניתן יהיה לטפל בחולי אנורקסיה באמצעות הורמון האהבה. כעת נדרשים מחקרים גדולים יותר, שיעקבו אחר מטופלים שמקבלים את הטיפול לאורך זמן ויבחנו את השפעת הטיפול על תסמיני הפרעת האכילה.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת King’s College London’s