מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותמבט מזוית אחרת על תאי גזע

מבט מזוית אחרת על תאי גזע

לראשונה, מדענים גילו כי סוג מסוים של תאים אנושיים, שנוצרים מתאי גזע ומושתלים לתוך חוט השדרה פגוע של חולדות, ,תורמים לא רק בתיקון נזק למערכת העצבים, אלא גם בהחזרת תנועה.


יעילותם של אסטרוציטים בפגיעות חוט שדרה (צילום:Panthermedia)
יעילותם של אסטרוציטים בפגיעות חוט שדרה (צילום:Panthermedia)

המחקר, שפורסם בכתב העת PLoS ONE, מתמקד באסטרוציטים אנושיים-תאי תמיכה מרכזיים במערכת העצבים המרכזית. הממצא העיקרי של המחקר הוא שהשתלת תאים אלה מייצגת דרך חדשה ופוטנציאלית לטיפול בפגיעות בחוט השדרה והפרעות אחרות במערכת העצבים המרכזית.

 

"במחקר קודם הוכחנו כי סוג מסוים של אסטרוציטים בעכברוש מועיל, אך מחקר נוכחי מעלה את זה לרמה אנושית, שזהו צעד ענק," אמר ד"ר כריס פרוסצ'ל, החוקר הראשי ומומחה לגנטיקה באוניברסיטת רוצ 'סטר.

 

למרות הממצא החשוב, למחקר יש מגבלה- לא כל אסטרוציט ישן יוכל למלא את התפקיד ולעשות את העבודה. על ידי שימוש בתאי גזע עובריים, החוקרים יצרו שני סוגים של אסטרוציטים על ידי הפעלה או ביטול אותות שונים בתאים. לאחר שתאים אלה הושתלו בחיות, התברר כי סוג אחד של אסטרוציט הביא להתאוששות משמעותית בעוד שהסוג השני- לא.

 

"המחקר שלנו ייחודי בכך שהוא מראה כי לסוגים שונים של אסטרוציטים אנושיים, הנגזרים מאותה אוכלוסייה בדיוק של תאים, יש השפעה שונה לחלוטין כאשר מדובר בתיקון חוט השדרה הפגוע", ציין סטיבן דייויס, פרופסור במחלקה הנוירוכירורגית באוניברסיטת קולורדו. "ברור שלא כל האסטרוציטים שווים כשמדובר בתיקון פגיעה של מערכת העצבים המרכזית."

 

חוקרים מאוניברסיטת קולורדו ורוצ'סטר גילו גם כי השתלה של תאי גזע מקוריים ישירות לחוט שדרה פגוע של חולדות לא סייעה בהתאוששות. החוקרים מאמינים כי גישה זו, הדוגלת בהשתלה של תאי גזע לא ממויינים לאזור שנפגע ומקווה כי הפציעה תגרום לתאי גזע להפוך לסוגי תאים שימושיים, היא כנראה לא האסטרטגיה הטובה ביותר לתיקון הפגיעה.

 

"ההערכה היא כי האסטרוציטים משפיעים על הרוב המכריע של כל סוגי התאים במוח האנושי ובחוט השדרה, ומספקים סוגים שונים של תמיכה לנוירונים ותאים אחרים  במערכת העצבים המרכזית," אמרה ד"ר ז'אנט דייויס, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת קולורדו וחוקרת ראשית במחקר. "פונקציות רבות אלה צפויות לתרום ליכולת של האסטרוציט הנכון לתקן את חוט השדרה שנפגע."

 

עם תוצאות אלה, צוות החוקרים נע קדימה לשלבים הבאים שנדרשים לפני שהם יוכלו ליישם את הגישה על בני האדם, כולל השתלת אסטרוציטים במודלים עם דרגות פציעה שונות, כמו גם פציעה בשלבים מוקדמים ומאוחרים.  

 

את המאמר המלא ניתן לקרוא כאן

 

מתוך-Physorg

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן