מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותמוח שנפחו מצטמצם בעקבות אנורקסיה יכול להשתקם

מוח שנפחו מצטמצם בעקבות אנורקסיה יכול להשתקם

חוקרים מצאו שבקרב בוגרים נפח המוח שהצטמצם בעקבות אנורקסיה, יכול להשתקם ולגדול חזרה


כשהנשים טופלו וחזרו למשקל תקין, תוך שבועות ספורים נפח המוח התחיל לחזור למימדים נורמאליים (צילום: אתר סטוק פוטוז)
כשהנשים טופלו וחזרו למשקל תקין, תוך שבועות ספורים נפח המוח התחיל לחזור למימדים נורמאליים (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

ההרעבה שנובעת מאנורקסיה נרבוזה משפיעה לרעה על מערכות פיזיולוגיות רבות בגוף, ביניהן המוח שנפחו עלול להצטמצם. עד כה לא היה ברור האם ומתי הצטמצמות נפח המוח יכולה להיות הפיכה.

 

במחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי International Journal of Eating Disorders, גילו החוקרים שבאמצעות טיפול מקצועי נכון, מטופלות אשר סבלו מתת משקל כתוצאה מאנורקסיה נרבוזה יכולות לשקם את הסימפטום ולהגדיל חזרה את נפח החומר האפור (מבנים מוחיים שנמצאים תחת קליפת המוח אשר מורכבים מגופיהם של תאי העצבים).

 

קבוצה של פסיכולוגים ונוירולוגים אמריקנים מדדו את הירידה בנפח המוח בקרב נבדקות בתת משקל אשר אובחנו כסובלות מאנורקסיה. הם עשו שימוש בשיטת סריקה מוחית מסוג MRI כדי לצלם תמונות של המוח אצל 32 נשים המטופלות במרפאה לטיפול בהפרעות אכילה לאחר שאובחנו כסובלות מאנורקסיה נרבוזה, ואצל 21 נשים בריאות כקבוצת השוואה.

 

הסריקות הראו שבמצב של הרעבה יש נפח קטן יותר של החומר האפור במוח בהשוואה למצב אצל נשים בריאות. יתרה מכך, ככל שהאישה סבלה מאנורקסיה למשך זמן רב יותר, כך הירידה בנפח הייתה גדולה יותר.

 

אבל יש גם בשורות טובות. כאשר הנשים קיבלו טיפול במרכז מקצועי המתמחה בטיפול בהפרעות אכילה באוניברסיטת קולומביה וחזרו למשקל תקין, תוך שבועות ספורים נפח המוח התחיל לחזור למימדים נורמאליים.

 

שאלות חשובות לגבי הקשר בין הירידה בנפח המוח לבין אנורקסיה עדיין נותרות ללא מענה. לא ברור למשל מהן המשמעויות הקליניות של הירידה בנפח המוח, כיצד ירידה בנפח משפיעה על התפקוד, איזה אזורים במוח מושפעים במיוחד, האם הירידה בנפח קשורה לאופן בו המטופלת מגיבה לטיפול, ושאלות רבות נוספות.



 

www.eurekalert.org/pub_releases/2010-05/w-bvf052610.php

 

 


תרגמה וערכה: מיכל אפק