מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותסוכרת: איזו ארוחה צריכה להיות הארוחה הגדולה של היום?

סוכרת: איזו ארוחה צריכה להיות הארוחה הגדולה של היום?

מחקר ישראלי: הקפדה על ארוחת בוקר גדולה וארוחת ערב קלה תסייע לאיזון הסוכר בדם בקרב סוכרתיים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בדרך כלל הארוחה הגדולה של היום עבור רבים היא ארוחת הערב או ארוחת הצהריים. כעת מחקר קטן שנערך במרכז הרפואי וולפסון מעלה את האפשרות שעבור אנשים עם סוכרת סוג 2 הארוחה הגדולה של היום צריכה להיות דווקא ארוחת הבוקר.

 

במחקר החדש, שממצאיו פורסמו לאחרונה ב-Diabetologia – כתב העת של האיגוד האירופאי לחקר הסוכרת, נמצא שכאשר סוכרתיים צורכים ארוחת בוקר עשירה בקלוריות וארוחת ערב דלה בקלוריות השליטה שלהם ברמות הסוכר בדם טובה יותר בהשוואה לאכילת ארוחת בוקר דלה בקלוריות וארוחת ערב עשירה בקלוריות.

 

המטרה העיקרית בטיפול בחולי סוכרת היא איזון של רמות הסוכר בדם למניעת סיבוכים, בהם מחלות לב וכלי דם. אחד הגורמים החשובים בשמירה על איזון הוא מניעת עליות חדות של רמת הסוכר בדם אחרי ארוחות. מעבר להשפעות על איזון הסוכר הממוצע המתבטאות ברמות ההמוגלובין המסוכרר, רמות גבוהות של סוכר אחרי ארוחות מהוות גם גורם סיכון עצמאי לסיבוכים. מחקרים רבים הראו כי יש קשר בין תנודות ברמות סוכר אחרי ארוחות ותחלואה ותמותה קרדיווסקולארית אצל חולי סוכרת.

 

החוקרים מהיחידה לסוכרת בוולפסון מסבירים כי מחקרים שבוצעו לאחרונה הראו כי העלייה בסוכר בדם גדולה יותר לאחר ארוחת הערב בהשוואה לארוחת הבוקר, גם כאשר נבחנו תזונות זהות בשתי הארוחות.

 

בעקבות מחקרים אלה החוקרים ביקשו לבחון אם היפוך של סדר הארוחות - כך שארוחת הבוקר תהיה הארוחה הגדולה והמזינה ביותר וארוחת הערב תהיה קטנה - יקטין את עליות הסוכר בדם אחרי הארוחות במשך היום בקרב סוכרתיים.

 

המחקר נערך בקרב 18 גברים ונשים בגילאי 30-70 עם סוכרת סוג 2 שלא טופלו באינסולין. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת אכלה בכל יום במשך שבוע ארוחת בוקר גדולה (700 קלוריות), ארוחת צהריים בינונית (600 קלוריות) וארוחת ערב קטנה (200 קלוריות), בעוד שהקבוצה השנייה אכלה את אותן ארוחות אך בסדר אחר - ארוחת בוקר קטנה, ארוחת צהריים בינונית וארוחת ערב גדולה.

 

הארוחה הגדולה של היום כללה לחם מדגנים מלאים, קפה הפוך עם חלב דל שומן, טונה, חטיף גרנולה ושוקולד מריר, ביצה מקושקשת, יוגורט ודגנים, בעוד שהארוחה הקטנה כללה פרוסות חזה הודו, מוצרלה, סלט וקפה על בסיס מים.

 

ארוחת הבוקר נאכלה ב-8:00, ארוחת הצהריים נאכלה ב-13:00 וארוחת הערב ב-19:00. הנבדקים צרכו את הארוחות בבית במשך 6 ימים, וביום השביעי כל קבוצה צרכה את הארוחות בקליניקה, כאשר רמות הסוכר בדם ורמות האינסולין נמדדו ממש לפני כל ארוחה ושוב 15, 30, 60, 90, 120, 150 ו-180 דקות לאחר תחילת האכילה.

 

שבועיים לאחר מכן כל הנבדקים חזרו על אותו הניסוי בדיוק – כאשר אלה שאכלו ארוחת בוקר גדולה וארוחת ערב קטנה הפעם אכלו ארוחת ערב גדולה וארוחת בוקר קטנה - ולהיפך.

 

נמצא כי רמות הסוכר לאחר ארוחות היו נמוכות ב-20% ורמות האינסולין היה גבוהות ב-20% בממוצע ביום הבדיקה כאשר המטופלים אכלו ארוחת בוקר גדולה וארוחת ערב קטנה, בהשוואה ליום הבדיקה כאשר המשתתפים אכלו ארוחת בוקר קטנה וארוחת ערב גדולה.

 

למרות העובדה שהתזונה של הנבדקים הכילה את אותה כמות קלוריות סך הכל ואת אותה כמות קלוריות בארוחת הצהריים, כשהמשתתפים אכלו באותו שבוע ארוחת בוקר גדולה, לאחר ארוחת הצהריים רמות הסוכר היו נמוכות ב-21-25% ורמות האינסולין היו גבוהות ב-23%, בהשוואה לרמות הסוכר והאינסולין לאחר ארוחת הצהריים כשהנבדקים אכלו באותו שבוע ארוחת בוקר קטנה וארוחת ערב גדולה.

 

כלומר, רק על-ידי שינוי זמן הארוחה העשירה בקלוריות - מבלי לשנות את מרכיביה - ניתן להשיג ירידה משמעותית ברמות הסוכר בדם אחרי ארוחות העשויה למנוע סיבוכים.

 

"אם ברצוננו לאזן את הסוכר בקרב חולי סוכרת ולמנוע מחלות קרדיו-וסקולריות, לא מספיק לומר למטופלים מה עליהם לאכול וממה להימנע - אלא יש להדגיש את חשיבות תזמון הארוחות ביום, ובעיקר את חשיבותה של ארוחת הבוקר" מסכמת פרופ' דניאלה יעקובוביץ', שעמדה בראש המחקר.

 

במחקר השתתפו גם פרופ' חוליו ויינשטיין - מנהל היחידה לסוכרת בוולפסון, ד"ר יוספה בר-דיין וד"ר זהר לנדאו מהיחידה לסוכרת בוולפסון, פרופ' בו אהרן מאוניברסיטת לונד בשבדיה וגם פרופ' אורן פרוי וד"ר הדס רבינוביץ' מהאוניברסיטה העברית.

 

מדובר במחקר קטן וקצר טווח, עם זאת ממצאיו מחזקים מספר מחקרים שפורסמו לאחרונה. בשנה שעברה פורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition כי חוקרים מצאו רמזים לכך שנחקרים שאכלו ארוחת בוקר שמרו על רמות יציבות יותר של סוכר בדם בהמשך היום. שנה לפני כן חוקרים מהאוניברסיטה העברית הציגו בכנס השנתי של האיגוד האירופאי לחקר הסוכרת מחקר שבחן את ההשפעה של ארוחת בוקר על מצבם של סוכרתיים. במסגרת המחקר כ-50 אנשים שמנים או עם עודף משקל שאובחנו עם סוכרת סוג 2 חולקו לשתי קבוצות: קבוצה שאכלה ארוחת בוקר קטנה וקבוצה שאכלה ארוחת בוקר גדולה עשירה בחלבון ושומן. ארוחת הבוקר הגדולה הכילה כשליש מסך הקלוריות היומי וארוחת הבוקר הקטנה הכילה כשמינית מסך הקלוריות היומי. לאחר 13 שבועות, באלה שאכלו ארוחת בוקר גדולה היו הפחתות ברמות הסוכר בדם הגדולות פי 3 מבאלה שאכלו ארוחת בוקר קטנה והיה שיפור גדול יותר ברמות ההמוגלובין המסוכרר. בנוסף, בקבוצה שאכלה ארוחת בוקר גדולה, אצל כמעט שליש מהמשתתפים הופחתו מינוני התרופות לסוכרת במהלך תקופת הניסוי.

 

 

Diabetologia, online February 24, 2015