מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותעל הקשר בין הפרעות קשב להפרעות אכילה

על הקשר בין הפרעות קשב להפרעות אכילה

ממצאים ממחקרים מראים שבעיות במיקוד תשומת הלב ובהבנה עצמית קשורות להפרעות אכילה


ככל שהפרעת האכילה חמורה יותר כך גדל הקושי הקוגניטיבי (צילום: Shutterstock)
ככל שהפרעת האכילה חמורה יותר כך גדל הקושי הקוגניטיבי (צילום: Shutterstock)

 

מקובל כבר שנים שהפרעות אכילה לא קשורות רק לאוכל. עם זאת החוקרים עדיין מנסים להבין את מורכבות השורשים הפסיכולוגיים, התרבותיים והפיזיולוגיים של הפרעות אכילה כגון בולימיה והפרעת אכילה בולמוסית. ממאמר שפורסם במגזין Scientific American עולה כי לאחרונה מחקרים רבים מראים שהפרעות באכילה קשורות להפרעות קשב ולמודעות עצמית לקויה.

 

במחקר שפורסם באוגוסט האחרון בכתב העת Appetite, צוות החוקרים מאוניברסיטת ג'נבה בשוויץ בחן את היכולות הקוגניטיביות של שלוש קבוצות – אנשים אשר סובלים מהשמנת יתר ומהפרעת אכילה בולמוסית, אנשים שסובלים מהשמנת יתר ללא הפרעת אכילה בולמוסית וקבוצת ביקורת של אנשים במשקל תקין ללא הפרעה.

 

הם מצאו שהמשתתפים שסבלו ממשקל יתר הראו קושי בעכבות ומיקוד תשומת הלב. הפרעות קוגניטיביות אלה היו חמורות ביותר בקבוצה של המטופלים אשר סבלו מהפרעת אכילה בולמוסית. הממצא הצביע על קיומו של רצף, בו ככל שהפרעת האכילה חמורה יותר, כך גדל הקושי הקוגניטיבי.

 

מחקר אחר שפורסם באוגוסט האחרון במגזין Western Journal of Nursing Research, מצא שתפקוד לקוי של תפקודים ניהוליים – היכולת הקוגניטיבית להבנה עצמית וויסות עצמי – קשורה גם להשמנת יתר וגם לסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז (ADHD).

 

מחקרים אחרים קישרו בין מוסחות הדעת לבין אכילת יתר. כך למשל, מחקר אחד מצא שמיקוד תשומת הלב באוכל בזמן הארוחה הביא לכך שהאדם אכל פחות בהמשך היום. מיקוד שכזה עשוי להיות מאתגר עבור אנשים אשר סובלים מהפרעת קשב וריכוז.

 

כשמתייחסים לכל הממצאים יחד, הם מעלים את האפשרות שטיפול באכילה בולמוסית צריך לכלול חיזוק של פונקציות מנטליות כגון תשומת לב ומודעות עצמית.

 

ההשפעה של הזהות האתנית

 

מחקר שפורסם בספטמבר האחרון ב – Journal of Black Studies, מציע שחקר ההשפעה של הזהות האתנית על ההבנה העצמית יכול גם הוא לעזור למנוע הפרעות אכילה.

 

בעזרת סקרים המחקר מצא שנשים אפרו–אמריקאיות עם רמות גבוהות של זהות אתנית היו בסבירות נמוכה לפתח הפרעת אכילה כגון בולמיה והפרעת אכילה בולמוסית. זאת בעוד שאצל נשים לבנות, רמות גבוהות של זהות אתנית דווקא היו קשורות לסיכון גדול יותר לפתח הפרעת אכילה.

 

החוקרים הסבירו כי הערכים האידיאליים ליופי של הנשים הלבנות יותר מדגישים רזון ומראה חיצוני, להבדיל מהערכים האידיאליים ליופי של הנשים האפרו–אמריקאיות, אשר כוללים פעמים רבות אספקטים שונים של העצמי חוץ ממראה חיצוני (כמו סגנון) ומעודדים קבלת מבני גוף וגדלים שונים.

 

לדבריהם, התערבויות מניעה צריכות להתמקד בבניית האלמנטים המאפיינים של הזהות האתנית האפרו-אמריקאית.

 

 

למאמר המלא ב- Scientific American

 

עוד על הפסיכולוגיה שמאחורי הפרעות אכילה 

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק

שאיפה
20/03/12 9:23