מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותשליטה מוחית על כסא גלגלים

שליטה מוחית על כסא גלגלים

המצאה חדשה: כיסא גלגלים רובוטי המשלב שליטה מוחית עם בינה מלאכותית


כוחה של המחשבה בניוד כסא גלגלים (צילום:PanterMedia)
כוחה של המחשבה בניוד כסא גלגלים (צילום:PanterMedia)

 

גישה הידועה בשם "שליטה משותפת" יכולה לסייע לאנשים משותקים להגיע לניידות משופרת על ידי הפיכת אותות המוח לפקודות יותר מסובכות ממה שניתן היה לבצע עד היום, באמצעות שיטה המשלבת שליטה מוחית של האדם יחד עם בינה מלאכותית של כסא הגלגלים הרובוטי.

 

כסא גלגלים שפותח על ידי חוקרים במכון הפדראלי לטכנולוגיה בלוזאן, מבוסס על תוכנה שיכולה לקחת פקודה פשוטה כמו "שמאלה" ולהעריך את השטח באופן מיידי כדי להבין איך לבצע את הפקודה מבלי להתנגש בשום דבר בדרך. התוכנה יכולה גם להבין כאשר הנהג רוצה לנווט אל אובייקט מסוים, כמו למשל שולחן.

 

קיימות כיום מספר טכנולוגיות המאפשרות למטופלים לשלוט במחשבים, תותבות והתקנים אחרים באמצעות אותות מעצבים, שרירים או המוח. EEG (רשמת מוח חשמלית) התפתחה בצורה מבטיחה עבור מטופלים משותקים והיא מאפשרת להם לשלוט במחשבים או כסאות גלגלים. המשתמש צריך ללבוש כובע בצורת כיפה שמעבירה את האותות למכשיר ולעבור הכשרה מתאימה. המטופל מנייד את כסא הגלגלים פשוט על ידי כך שהוא מדמיין הזזת חלק מהגוף: לדוגמא, חשיבה על הזזת היד השמאלית מכוונת את כיסא הגלגלים לפנות שמאלה. פקודות יכולות להיות מופעלות גם על ידי משימות שכליות מסוימות, כגון ביצוע חישובים ספציפיים בראש.

 

אבל ל-EEG יש רמת דיוק מוגבלת, והוא גם יכול לפענח רק כמה פקודות שונות. "שמירה על ריכוז לאורך זמן בעת שמנסים לתמרן כסא גלגלים בסביבה עמוסה יכול להיות מעייף מאוד" מוסיף חוסה דל מילאן, אחד ממובילי הפרויקט החדש. "אנשים לא יכולים לשמור על רמת שליטה נפשית כזו לפרקי זמן ארוכים". הריכוז הנדרש גם יוצר אותות רועשים זה יכול להקשות על הפענוח של הפקודות על ידי המכשיר.

 

"שליטה משותפת" פותרת בעיות אלה, כי האנשים לא צריכים להנחות את הגלגלים ברציפות כדי לנוע קדימה. הם צריכים לחשוב על הפקודה רק פעם אחת והתוכנה כבר דואגת לשאר.

 

כיסא הגלגלים מצויד בשתי מצלמות כדי לעזור לו לזהות מכשולים ולהימנע מהם. אם הנהג רוצה להתקרב לאובייקט במקום לנסוע מסביב לו, הוא יכול לתת פקודה לנסוע ישירות אליו והכיסא ייעצר מרחק קצר מהאובייקט הרצוי.

 

באב טיפוס של מילאן יש 16 אלקטרודות שעוקבות אחר פעילות המוח של המשתמש אך עד כה הוא לא נבדק על מטופל משותק.

 

הדגמה של כסא גלגלים ניתן לראות כאן

 

מתוך-Technology Review

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן

אנה-רייזמן
15/09/10 11:52

על זה אומרים...תזהר במילותיך או יותר נכון, במחשבותיך!