מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשות''צמחים'' מגיבים לפנים מוכרות

''צמחים'' מגיבים לפנים מוכרות

מחקר ישראלי מצא עדות לכך שמוחם של אנשים במצב וגטטיבי מגיב לגירויים רגשיים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדשני שנערך במעבדה לחקר הרגשות שבמרכז לתפקודי המוח של המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), מצא עדות לכך שמוחם של חולים הנמצאים במצב וגטטיבי מגיב לגירויים רגשיים.

 

הפרעת הכרה וגטטיבית היא מצב רפואי קשה ביותר, הנגרם עקב פגיעה מוחית נרחבת. חולים אלו - אותם נהוג לכנות "צמחים" - שוכבים במיטתם, מוזנים על ידי הזנה מלאכותית, אך נושמים לבדם ואף מראים מחזורי ערות ושינה. אולם, החולים אינם מגיבים לגירויים חיצוניים כמו דיבור או כאב, ובעיקר לא מתקשרים ואינם מראים כל סימן של מודעות לסביבה או לעצמם.

 

במסגרת המחקר החדש - אותו ביצעו ד"ר חגי שרון ויותם פסטרנק, תחת הדרכתה של פרופ' תלמה הנדלר - נבחנה התגובה המוחית של ארבעה חולים וגטטיביים, בזמן צפייה בפנים לא מוכרות מול פנים של בני משפחה, חברים קרובים ותמונות של החולים עצמם.

 

בזמן הצפייה בתמונות, החולים עברו בדיקת תהודה מגנטית תפקודית (fMRI), החושפת את הפעילות המוחית בזמן אמת. הבדיקה מתבססת על העובדה כי אזורים קטנים בקליפת המוח צורכים יותר אנרגיה וחמצן בעוברם למצב פעיל, מאשר אזורים הנמצאים במצב של מנוחה. הדרישה לאנרגיה מסופקת על ידי שינויים בזרימת הדם המחומצן לאותם אזורים, שמכשיר fMRI יכול למדוד.

 

"הסריקות הדגימו שבזמן צפייה בפנים באופן כללי, ישנה הפעלה של האזור המוחי האחראי לעיבוד ראייתי של פנים. כלומר – המוח של החולים יודע להבחין בין פנים לבין עצמים אחרים בעולם החיצוני" מסביר ד"ר שרון. לדבריו, מדובר בחידוש: "עד כה לא היה ידוע האם הכישורים הקוגניטיביים של חולים אלו מאפשרים להם בכלל לקלוט גירויים מורכבים בסביבה ולהבחין בין סוג גירויים - לדוגמא פנים מול עצמים דוממים".

 

סריקות המוח חשפו גם שצפייה בפנים מוכרות של קרוב משפחה, גרמה להפעלה של מרכזי מוח האחראים על עיבוד ערך רגשי וזיכרונות אוטוביוגרפיים.

 

החוקרים מסבירים כי מדובר בתהליך מורכב מאוד, שבכדי לבצעו, על אזורי מוח להגיב ולחלוק מידע זה עם זה בכדי לקלוט את הגירוי הראייתי, לפענח את תוכנו, וליצור אסוציאציות לזיכרונות ספציפיים של האדם הצופה. ואכן, מדידה של הקישוריות בין אזורים אלו הראתה כי הם באמת עובדים בצורה רשתית מתואמת, בדומה לתהליך המתרחש אצל נבדקים בריאים.

 

למרות הפעילות המוחית המורכבת, נותרה השאלה האם מדובר בעיבוד מוחי אוטומטי בעיקרו או שמא יש לחולים אלו מודעות לסביבתם.

 

מדמיינים את אבא ואמא 

 

בכדי לענות על שאלה זו,  בחלק השני של הניסוי, המטופלים התבקשו לבצע פעילות מנטלית אקטיבית: לנסות ולדמיין את פני ההורים שלהם.

 

דמיון פנים מפיק תבנית פעילות מוחית אופיינית, אשר ניתן לזהות באמצעות fMRI. דמיון של פנים מוכרות מפיק את אותה התבנית בשילוב הפעלה של מרכזי רגש אשר מתעוררים אף הם בשל הערך הרגשי של הגירוי המדומיין. כלומר, ניתן לראות אם הנבדק אכן מבצע את משימת הדמיון שהוא מתבקש לבצע ואם היא מפיקה עיבוד משולב של תוכן הדמיון יחד עם הרגש המתלווה אליו, בדומה לנבדקים בריאים.

 

"באופן מפתיע, חולה אחת הדגימה פעילות מוחית מורכבת זהה לזו של נבדקים בריאים אשר מבצעים את אותה מטלת דמיון ואילו חולה נוספת הדגימה תגובה חלקית" מציין ד"ר שרון.

 

 

PLoS ONE 8(9): e74711. doi:10.1371/journal.pone.0074711