מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

12/02/15 10:52
833 צפיות
איגוד האמריקאי לתזונה מקל את ההנחיות נגד כולסטרול מאז שנות ה-60 הזהירו מומחים מצריכת מזון עתיר כולסטרול. כעת מעדכן האיגוד את הנחיותיו וקובע כי התפריט של אדם בריא משפיע על רמות הכולסטרול שלו פחות משנהוג לחשובעידו אפרתי12.02.2015 06:03 שמור יקאי לתזונה (ADA) עתיד לשנות את המלצותיו בנוגע להימנעות מצריכת מזון עתיר כולסטרול. בהנחיות מעודכנות שעומד לפרסם הוא צפוי לקבוע כי צריכת מזון עתיר כולסטרול אינה מסוכנת בהכרח לבני אדם בריאים ואינה צריכה להוות סיבה מוגזמת לדאגה בריאותית. פאנל מומחים מטעם האיגוד דן בנושא מאז דצמבר האחרון והוא אמור להגיש בקרוב דו"ח שיהווה בסיס לניסוח הנחיות חדשות, שככל הנראה ישפיעו באופן דרמטי עלהתזונה האמריקאית. זה ארבעה עשורים מפרסם איגוד המזון האמריקאי אזהרות מפני צריכת מזון עתיר כולסטרול. המלצות הפאנל המקצועי לא עתידות להתיר את הרסן לגמרי, בוודאי לא עבור בני אדם שאינם בריאים, אולם הוא צפוי להוריד את מפלס הדאגה הציבורי מצריכת כולסטרול באופן משמעותי. על פי מומחי הפאנל, מקומו של הכולסטרול בתפריט אינו צריך להוות עוד "גורם לדאגה תזונתית", כלשונם. זאת בניגוד לממצאים שעלו לפני חמש שנים — הפעם האחרונה בה התכנס הפאנל לדון בנושא הכולסטרול. עד כה הוגדר נושא עודף הכולסטרול התזונתי כאחד הנושאים הרלוונטיים לשמירה על בריאות הציבור.   ואולם, נקודת המבט החדשה של האיגוד האמריקאי לתזונה לא צפויה לבטל את האזהרות באשר לסכנות הקשורות ברמות גבוהות של "כולסטרול רע" (LDL) בדם או לקבוע כי ערכים גבוהים של כולסטרול בדם אינם מסוכנים. יתרה מכך, המומחים מזהירים כי אנשים בעלי בעיות בריאות מיוחדות, כמו סוכרת ומחלות לב, צריכים להימנע מתפריט עתיר כולסטרול. מומחים רואים בשינוי העמדה סוג של אבולוציה מחשבתית מצד התזונאים, שמשמעותה היא שצריכת כולסטרול אצל מבוגרים בריאים לא משפיעה באופן משמעותי על רמות הכולסטרול בדם או מגדילה את הסיכון למחלות לב. הכולסטרול נמצא ברשימת האזהרות התזונתיות בארה"ב מאז שנת 1961. תחילה הופיעו אזהרות אלה מטעם איגוד הלב האמריקאי ובערך עשור אומצו על ידי הממשלה הפדראלית. הן שינו באופן דרמטי את הרגלי האכילה של הציבור האמריקאי, וגרמו לצניחה של 30% בצריכת ביצים לנפש (ולפגיעה בחקלאים שסיפקו את הביצים). עם זאת, גם כיום, יותר ממאה שנים של חקירה מדעית, דעות המומחים עדיין חלוקות. בשנים האחרונות מתחזקת העמדה כי מזון עתיר כולסטרול אינו מהווה סכנה של ממש עבור רוב בני האדם וכי יש להתמקד בהפחתה של צריכת שומן רווי ושומן טראנס. בעוד יש תזונאים המאמינים שמיתון האזהרות היה צריך להתבצע לפני זמן רב, אחרים תומכים בשימור האזהרה מפני צריכת כולסטרול מוגזמת גם היום. "כולסטרול מסוכן לבני אדם ורמות גבוהות שלו בדם מסוכנות ומהוות את אחד הגורמים העיקריים לטרשת עורקים. עם זאת, ההשפעה של הכולסטרול במסגרת התזונה היא קטנה יחסית ומרבית הכולסטרול בדם מקורו בייצור עצמי בכבד ובספיגה של הכולסטרול שמופרש דרך המרה למעי וחוזר חזרה. כך שבסופו של דבר ההשפעה של דיאטה על רקמות הכולסטרול היא קטנה יותר", מסביר ד"ר אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית ג' בביה"ח בילינסון ומומחה לטיפול בהפרעות בשומני הדם וטרשת עורקית. המבורגר בפנסילבניה, ארה"באי־פי לדבריו, "אנחנו יודעים שגם אנשים שמאמצים משטר של דיאטה קפדנית מצליחים להוריד 15%-10% בלבד מרמת הכולסטרול כך שמזון עתיר כולסטרול הוא לא האתגר הטיפולי המרכזי בבעיה ולכן הטיפול הוא בעיקר תרופתי. העניין הזה ידוע ונעשו הרבה עבודות בנושא, בכלל זה כאלה שקבעו שניתן לאכול יותר ביצים". עם זאת, טוען אליס כי להחלטה יש משמעות תזונתית־חינוכית עקיפה בכל הקשור לשמירה על אורח חיים בריא. "בדרך כלל מזונות עתירי כולסטרול הולכים יד ביד עם מזונות שהם עתירי פחמימות וסוכרים. ברגע שמתירים את הרסן ממרכיב אחד זה גורם לאנשים להיות פחות ממושמעים ופחות קפדניים בענייני תזונה, גם במרכיבים אחרים שהם כן רלוונטיים יותר לשמירה על בריאותם". לדברי מריאנה אורבך, דיאטנית קלינית בכירה בשירותי בריאות כללית, "באופן טבעי לאיגודים גדולים לוקח זמן עד שהם יוצאים עם מסקנות חדשות. אנחנו, בשטח, יודעים את זה כבר הרבה שנים", היא אומרת. "לאנשים בריאים אין מניעה לאכול מזונות שמכילים כולסטרול. ביצה, למשל, מכילה 300 מיליגרם כולסטרול. מצד שני יש בה גם חומר שנקרא לציטין שהוא חומר בריא מאוד ומפחית את הסכנה לטרשת עורקים". לדבריה, 300 מיליגרם כולסטרול ליום, זה השקול לכמות כולסטרול שבביצה אחת, מהווה כיום את צריכת הכולסטרול המומלצת על ידי האיגודים, אך בפועל עבור אנשים בריאים אין מניעה לצרוך בנוסף גם מוצרים שיש בהם שומן מן החי וכולסטרול. לדבריה, המלצות האיגוד אינן תקפות עבור מי שסובלים מעודף שומן בדם או מי שעברו אירועי לב. "אנשים כאלה לא יכולים לקבל הנחיות לפי איגוד כזה או אחר והם חייבים ייעוץ אישי בתחום התזונה. גם כאשר מדובר במניעה ומי שבמשפחתם קיים רקע של מחלות לב", היא אומרת. לדברי אורבך, בסופו של דבר מה שחשוב היא לא כמות הכולסטרול או השומן שמכילים המוצרים עצמם אלא הכמות שנכנסת לגוף ולכן העיקרון החשוב ביותר לבריאות ותזונה נכונה היא מידתיות. לטענתה, מה שגרם לשינוי המדיניות מידע מצטבר. "חקר הקשר בין מחלות לב כולסטרול הולך ומתפתח. בעבר ידעו פחות ממה שיודעים היום וסביר להניח שבתחום הזה טרם נאמרה המלה האחרונה. המחקרים שהתאספו בינתיים הראו שיש מנגנוני איזון בגוף, ושגם כשאתה צורך קצת יותר או פחות כולסטרול הגוף מייצר איזון והרמה הכללית נשמרת. זה לא אומר שצריך לאתגר את המנגנון הזה יתר על המידה". http://www.haaretz.co.il/news/science/.premium-1.2563284

תגובות

גלגלית
12/02/15 11:37

מעניין מאוד