מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

בריאות - מאחורי הקלעים

23/04/12 17:24
1180 צפיות
5 דברים שלמדתי
אפתח בווידוי: פחמימות הן מהאהבות הגדולות בחיי. בשנותיי ככתבת בריאות למדתי עד כמה הן מזיקות לגוף, אבל תפוחי אדמה גורמים לי אושר (ואפילו יש לזה הסבר מדעי) – ועל זה אני לא מוכנה לוותר. אני לא הסנדלר היחיד שהולך יחף. חלק מחבריי הטובים ביותר הם כתבי בריאות בכירים – רבים מהם מעשנים, חלקם לא נפגשו עם נעלי כושר שנים, ופעמים רבות את ארוחות הצהריים המשותפות שלנו אנו מבלים יחד עם פסטה בשמנת ואפילו (וזה הווידוי הקשה לי ביותר) – עם ביג מק וצ'יפס על מצע של מיונז. אבל יש מספר דברים שלמדתי וגם אימצתי בחיי היומיומיים. ריכזתי מספר דברים שלקחתי איתי: להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול תבלינים ועשבי תיבול שונים הם אוצרות של נוגדי חמצון ורכיבים בריאים נוספים, שמחירם הקלורי אפסי. כך למשל, בכורכום יש "כורכומנואידים", להם השפעה דומה למנגנון של תרופות נוגדות דלקת. אגב, פלפל שחור מסייע לספיגת החומרים הפעילים מהכורכום, אז מומלץ לשלב בין השניים. שום ובצל (אליהם אני מתייחסת כתבלינים כשאני מבשלת) בריאים במיוחד. הם נקשרו להגנה מסרטן המעי הגס ונמצא כי ייתכן שיש להם יד גם במניעת סרטן מסוגים אחרים ומחלות נוספות. מלבד מבחר התבלינים שבמגרת המטבח, אני מגדלת במרפסת בזיליקום, מרווה, תימין, פטרוזיליה, זעתר, בצל ירוק ונענע. בכל בישול אני מכניסה מכל טוב – אם זה להוסיף פטרוזיליה לחביתה, בצל ירוק לסלט והמון בצל, שום ותבלינים כמו כורכום לכל תבשיל. האוכל יוצא טעים הרבה יותר ונראה הרבה יותר מושקע – בלי הרבה עבודה. (למה לא לזרוק קצת פטרוזילה לחביתה? צילום: Shutterstock) לשטוף ידיים אני מתנצלת מראש אם אני דוחפת מישהו שנמצא "על הקצה" ל- OCD מלא. אני בעצמי לא יודעת איפה עובר הגבול בין הפרעה טורדנית כפייתית לשמירה על היגיינה, אבל אם יש משהו שלמדתי בשנים האחרונות זה לשטוף ידיים בכל הזדמנות. וזה לא רק אחרי ביקור בשירותים, המפגש עם מזהמים הוא בלתי נמנע – הם באוטובוס, על כפתורי הכספומטים ובאייפון. אי אפשר לחיות בפחד. מה שניתן לעשות זה למנוע מהם להיכנס לגוף, והדרך הכי טובה לעשות זאת היא פשוט לשטוף ידיים. (שטיפת ידיים - הדרך הטובה ביותר להשמר ממזהמים. צילום: Shutterstock) לא לצחצח שיניים אחרי ששותים קולה ידוע שמשקאות קולה למיניהם מזיקים לבריאות השן, אבל למדתי שאחרי שתיית משקאות כאלה – בין אם הם דיאטטיים או מכילים סוכר – לא מומלץ לצחצח שיניים. הסיבה לכך היא שמשקאות קולה (כמו גם מיצי הדר שונים, כגון אשכוליות או לימונדה) הם חומציים ומשקאות חומציים פוגעים בזגוגית השן. ברגע שהחומצה פוגעת בזגוגית היא הופכת מתרככת, ואז כל חיכוך פוגע בה יותר. אחרי החשיפה לחומצה, פעולת הצחצוח, במיוחד עם חומר הליטוש שיש במשחת השיניים, תקלף את השכבה של השן שהוחלשה. השיניים אומנם יראו יותר חלקות, אבל לאט לאט הן יאבדו יותר שכבות ויפגעו. לכן, לאחר שתיית משקה חומצי ההמלצה היא לשטוף את הפה במים, אבל לא לצחצח שיניים. (לאחר שתיית משקה חומצי מומלץ לשטוף את הפה במים, אבל לא לצחצח שיניים. צילום: Shutterstock) להקפיד על גיוון ברור שחשוב לצרוך פירות וירקות, אבל לא רק הכמות חשובה –המגוון חשוב לא פחות. בכל פרי או ירק נוגדי חמצון משלו, ויטמינים, מינראליים ורכיבים תזונתיים נוספים המאפיינים אותו. פעמים רבות הצבע של הפרי או הירק מבטא את סוג נוגדי החמצון והרכיבים שיש בו. כך למשל למדתי שעגבניות הן כוכבות בתחום הליקופן, שבטטה ודלעת עשירות באלפא-קרוטן ובננות הן מקור טוב לאשלגן. לא צריך לזכור הכל, רק לוודא שצורכים מגוון רחב של ירקות ופירות בצבעים שונים – לפחות 5, עדיף 8 ביום. כך, אם אני מכינה שקשוקה, אוודא שמלווה אותה סלט או כרובית בתנור, אם אני עושה פסטה או אטריות אני זורקת פנימה אפונה או פטריות, ואם אין לי כוח לבשל ואוכלים סנדוויץ'' – תלווה אותו צלחת ירקות – עם ירק אחד קטן ממבחר צבעים. טיפ נוסף שלמדתי הוא תמיד להוסיף לסלט לימון, במיוחד אם הוא מכיל ירקות עליים כמו חסה. מעבר ליתרונות הבריאותיים של הלימון עצמו, הוא מסייע להפיק יותר ברזל ממאכלים מהצומח. קפה בלי ייסורי מצפון אני מאוד אוהבת קפה. עד לפני מספר שנים דאגתי להגביל את מספר כוסות הקפה שאני שותה ביום. את הכוס השלישית הייתי כבר שותה עם ייסורי מצפון. כיום, אחד הדברים שאני הכי אוהבת להגיד לאנשים כשהם שוקלים אם לשתות עוד כוס קפה זה: "קפה זה בריא". זה התחיל מכתבה שהכנתי בשנת 2007 עם מבחר מומחים בכירים שעזרו לי לסקור את המחקרים שנערכו בתחום עד אותו יום על קפה ומחלות, ומאז יש טפטופים של מחקרים כל הזמן שמצביעים על כך שקפה זה בריא. אני לא אומרת שזה באמת מה שיגן עליכם ממחלות, וזה בטח לא תרופת פלא, אבל אם קפה לא עושה לכם רע באופן אישי, אפשר ליהנות ממספר כוסות קפה ביום. (קפה זה בריא. צילום: Shutterstock) בהיריון כמובן, יש להגביל את צריכת הקפה, אך למדתי שקפה נטול קופאין לא יהווה פתרון. בתהליך ההפקה של קפה נטול, מעורבים חומרים כימיים שלא ברור למה הם עלולים לגרום, ולכן בהיריון מומלץ להימנע ממנו.  

תגובות

אלה הר-נוי
אלה הר-נוי
עורכת האתר וכתבת הבריאות של "כמוני". לשעבר, בין היתר, כתבת הפלילים של ערוץ 10, כתבת הבריאות של עיתון מעריב ועו...