מפגש ZOOM - לשמור על בריאות העצם במעגל החיים - אוסטאופורוזיס

מה זה אוסטאופורוזיס? מה משפיע על התפתחות המחלה (כולל מחלות רקע ותרופות קבועות)? איך מאבחנים אוסטאופורוזיס? מהן הדרכים לשמור על בריאות העצם בכל גיל (במיוחד בתקופת הקורונה והסגרים)? איך מחשבים סיכון להופעת שברים אוסטיאופורוטיים ומהם מדדי שחלוף עצם?
על כל אלו ועוד מסבירה פרופ' צופיה איש שלום, סגנית יושב ראש העמותה לאוסטאופורוזיס ומחלות עצם ומנהלת הקהילה בכמוני. לאחר הרצאה של כ-40 דקות, פרופ' איש-שלום במענה לשאלות הקהל.
לצפיה בהקלטת המפגש בזום שהתקיים ביום רביעי ה-10.2.2021, לחצו כאן>>
21 תגובות

אין ויטמינים מוכחים לשיפור בריאות העצם. מומלץ לספק את הנדרש על ידי תזונה מאוזנת. כדאי לקחת ויטמין D 800 יב"ל ביום, אלא אם כן רמת ויטמין D שלך בדם תקינה ללא לקיחה. כדאי לבדוק רמה של B12 שספיגתו יורדת עם הגיל.אין יתרון לנטילת DENSITY על פני סידן של קופת חולים. כדור DENSITY מכיל רק 200 מ"ג סידן ואילו כדורים שמסופקים על ידי קופות חולים מכילים בין 500 ל- 600 מ"ג לכדור. אם את צורכת 800 מ"ג סידן בתזונה את לא זקוקה לתוסף סידן. אם את צורכת הרבה פחות את זקוקה לתוסף כך שסך הצריכה ממזון פלוס תוסף תגיע ל- 1200 מ"ג ליום, אך לא יותר.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום


תודה על הרצאה מעניינת ומעשירה בידע על נושא חשוב כל כך, בעיקר בגילי, 71,
אם בדיקת צפיפות עצם לא אמינה אז למה עושים אותה?

לא אמרתי שהבדיקה לא אמינה. היא מאוד תלויה במבצע ויש לבדוק את איכות הבצוע של הבדיקה כשמקבלים את התוצאה. אין בקרת איכות של בדיקות אלה בישראל והן מאוד תלויות מבצע. יש להסתכל על מנח הנבדקת בסריקה, רואים זאת בתדפיס הגרפי ועל בחירה נכונה של אזורי סריקה. לאחרונה מתקיימת בקרת איכות מסוימת בחלק מהמקומות.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום

נשלחתי לבדיקת דם ctx - התוצאה היתה 637.2 אני משתמשת בletrozole 2.5mg מזה 5שנים עקב סרטן שד.
אשמח לקבל את חוות דעתך, האם אני צריכה טיפול תרופתי לאוסטופניה.
לא חוויתי שום שבר בעבר, אני בת 70 שנה
בברכה
לאה שמיר

יש לך פרוק עצם מוגבר. CTX מעל 500 קשור בהגברת אבוד עצם ועליה בסיכון שברים, אי לקח מומלץ טיפול נוגד פירוק עצם במצב זה.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום


שלום ותודה על השיתוף. כדאי להעלות את שאלותיכן גם בקהילת "אוסטאופורוזיס" שמנהלת פרופ' צופיה איש שלום. לקישור ישיר לעמוד השיחות בקהילה. לחצו כאן>>בהמשך נשתף כאן גם את הקישור להרצא...
שלום ותודה על השיתוף. כדאי להעלות את שאלותיכן גם בקהילת "אוסטאופורוזיס" שמנהלת פרופ' צופיה איש שלום. לקישור ישיר לעמוד השיחות בקהילה. לחצו כאן>>
בהמשך נשתף כאן גם את הקישור להרצאה המוקלטת.




כשמזג האוויר (והנחיות הקורונה) איפשרו זאת, ביצעתי הליכה בים (במים), שעזרה לי מאוד.
אני מאובחנת כאוסטיאופורוטית,, נוטלת פוסאלאן, ותוספי סידן וויטמין D. יצויין שעקב ריפלוקס (וגם בקע סרעפתי), אני נוטלת nexium.
בעבר נטלתי פרדניזון, לטיפול בכאבי מפרקים שכנראה מקורם במחלת הסקלרודרמה הוותיקה שלי.
האם יש לך המלצה לפעילות גופנית אחרת/נוספת?
הרבה תודה מראש!

לקחת NEXIUM ו-FOSALAN זה לא רעיון טוב. היות ו- FOSALAN עלול להגביר דלקת בושט , אי לכך את זקוקה ל-NEXIUM ואילו שימוש ממושך ב- NEXIUM קשור בהגברת סיכון שברים אוסטיאופורוטיים . הייתי בוחרת בטיפול בהזרקה. באשר לתרגול כדא י לעבוד גם על תרגול שמשפר יציבות ושיווי משקל. כגול עבודה עם פיתה, משוח לא יציב.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום


במחלת סקלרודרמה הייתי נמנעת ממתן FOSALAN שעלול לגרום לדלקת בושט. ניתן לתת טיפול ב- ACLASTA בהזלפה תוך ורידית או טיפול ב- PROLIA. אך ההחלטות צריכות להתקבל על ידי מי שמטפל בך ולא בהתכתבות.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום



לאבא שלך שני גורמי סיכון לשברים. RA וטיפול ב- PREDNISONE , יש להעריך את הסיכון שלו לשברים. לא כל המטופלים סובלים משברים, כ- 50% מהמטופלים ב- PREDNISONE לא יחוו שברים. כדאי לבצע בדיקת צפיפות עצם על ידי בודק מיומן אחתת לשנתיים.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום

על קיבה ריקה ולחכות שעתיים עד לאכילה;
לקחת עם האוכל;
לקחת לפני השינה;
לפני השינה לא טוב כי מכווץ את השרירים;
לקחת עם מגנזיום;
לא עם מגנזיום כי הם מתחרים על הספיגה;
ועוד ועוד.
כרגע אני לוקחת דנסיטי פעמיים ביום. ועכשיו, אחרי ההרצאה - כבר לא יודעת אם זה מספיק.
מה עושים? מי יכול לתת הנחיות ברורות? או שהמדע טרם ענה על כך, ובנוסף לנסיון לעשות נכון, מתעוררת בעיית חרדה?

המקור בטוב ביותר לסידן זו התזונה, אם את לא צורכת מספיק בתזונה כלומר פחות מ- 800 מ"ג/יום ממקורות תזונתיים כדאי לקחת השלמה שתביא אותך ל- 1000 עד 1200 מ"ג/יום תזונה +תוסף גם יחד. לגבי ספיגה שנעה בין 30 ל- 80% זה מאוד פשוט. ספיגת הסידן מווסתת כדי לספוג מספיק אך לא יותר מדי ולא פחות מדי לכן אלה שצורכים הרבה סידן בבת אחת חלק קטן ממנו יספג כאשר צורכים מעט אחוז גדול יותר מהכמות שנלקחה יספג. עדיף לצרוף תוסף סידן אחרי ארוחה לא חלבית, למשל בצהריים. אין לסידן כל תועלת לבריאות העצם מלבד אספקת קצובה יומית מספקת. זה לא טיפול. אם את נוטלת לטרזול וצפיפות העצם שלך תקינה במשך תקופת המעקב על טיפול זה, את לא זקוקה לטיפול תרופתי, ברוב המקרים מומלץ לקחת טיפול נוגד פרוק עצם.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום
vera55
מזה 10 COPD ואני מטופלת במשאף TRELEGY סטרואידים. ואינהלציות. אנטיביוטיקה זינט קבוע 3 פעמים בשבוע.
אנגינה פקטוריס – מטופלת בפלויקס ואמלו.
עד הקורונה התעמלתי במכון פילאטיס פעמיים בשבוע ופעם בשבוע יוגה. אבל מזה 6 חודשים אני משתדלת לעשות פעילות ספורט בבית וצועדת 3 פעמים בשבוע.
אני עושה כל שנתיים בדיקת צפיפות עצם. בינתיים לא הגעתי למצב שבו נתנו לי תרופה לצפיפות עצם. אני לוקחתDINESTY פעם ביום. אשמח באם תייעצי לי באם יש עוד ויטאמינים שאני יכולה לקחת על מנת לשמור על צפיפות העצם.