מנהלי קהילה

ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.
מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים,
כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף!
לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהסיכויי התאמה בבדיקת הצלבה (סיווג רקמות)
סיכויי התאמה בבדיקת הצלבה (סיווג רקמות)
29/06/11 13:05
7 תגובות
שלום דוקטור יש לי שאלה אלייך . כמה סיכויים יש לבדיקת הצלבה להצליח בתאום בין התורם לנזקק גם אם אנחנו לא מאותה משפחה? כלומר שהבדיקה תצה חיובית . אני צעיר ובריא בן 22 אם סוג דם O+ והזקוק בן 45 B+ אחרי שכבר עבר השתלת כליה בעבר .
תודה רבה .
Igor
תגידי לי גם האם זה שאני מעשן קאנאביס יכול להשפיע על תוצאות הבדיקה ? ולהשתלה בפרט .
תודה לך .
ד"ר נעמי לוין יינה
שלום לך,
עקרונית סוג דם O יכול להתאים לסוגי הדם האחרים מבחינת קבוצות הדם עצמן. סיווג הרקמות אינו מבוסס רק על סוג הדם, אלא על מרכיבים של המערכת החיסונית המוצלבים בין התורם למקבל. ככל שהקרבה המשפחתית גדולה יותר, כך הסיכוי להתאמות רבות יותר עולה, וכאשר אין קרבת משפחה, הסיכוי להתאמה מלאה בין כל האנטיגנים הללו שנבדקים, יורד משמעותית ונמוך. לצורך ביצוע השתלה ותרומת כליה, היום אין צורך בהתאמה מלאה, ומתבססים בעיקר על סוג הדם ועל מבחן ההצלבה שבודק האם דם המקבל אינו מגיב כנגד דם של התורם במבחנה.
עישון קנאביס לא משפיע על סוג הדם ועל מרכיבים של המערכת החיסונית.
Igor
תודה נעמי
על התשובה המהירה , התשובה שלך זה כמו אומנות פגעת בדיוק במטרה! חוץ מפרט אחד קטן שאני חושב שהייתי רוצה לחדד עוד יותר.
לפי דבריך הסיכוים במבחן ההצלבה שהכדוריות הלבנות יגיבו כנגד הכדוריות מאותו הצבע של המקבל הם בערך 50-50 ? או שאני טועה?
הבדיקה שלי עוד חודש ואני קצת חושש ממנה יותר נכון לתוצאות . אני מאוד רוצה שהתוצאה תיהיה חיובית .
ד"ר נעמי לוין יינה
שלום לך,
הסיכוי להצלבה חיובית איננו 50-50. סה"כ מדובר בסיכוי סטטיסטי, שניתן גם פחות או יותר לחזות אותו על סמך בדיקת ה-PRA.
בבדיקה הזו לוקחים את הדם של המועמד להשתלה ומצליבים אותו עם 100 דגימות שונות של תורמים אפשריים באותה האוכלוסיה. על פי אחוזי התגובה החיובית מכלל הדגימות, נותנים את ה-PRA באחוזים. ככל שהאחוז גבוה יותר, משמש יש למועמד להשתלה יותר נוגדנים בדם והוא מגיב עם יותר תורמים אפשריים, ואז הסיכוי למבחן הצלבה חיובי עם תורם ספציפי גבוה יותר מראש. ה-PRA גבוה בעיקר באנשים שקיבלו בעבר מוצרי דם רבים, נשים לאחר הריונות ולידות וכאלו שעברו השתלות קודמות. את ה-PRA מקובל לבדוק אחת ל-2-3 חודשים לכל מועמד להשתלה. אם האחוזים נמוכים, יש סיכוי גבוה כי לא תהיה תגובה עם התורם הפוטנציאלי. כמובן שיש לזכור שהכל זה סטטיסטיקה, ובפועל כאשר מדובר בתורם ונתרם ספציפיים זה או 0% או 100%, בהתאם לתגובה.
בהצלחה
ד"ר נעמי לוין יינה
שלום לך,
תוכל לקרוא מעט על סכרת והכליות בקישור הבא למאמר בנושא ב"מאמרים" על כליות
cms_files/fck/file/diabetic%20nephropathy.ppt
ד"ר נעמי לוין יינה
שלום לך,
בדם של כולנו קיימים נוגדנים למיניהם, בחלקם כנגד קבוצות דם השונות משלנו. הנוגדנים הללו למעשה מזהים כל מרכיב "זר" לגוף, ותוקפים אותו. כאשר שמים במבחנה דם של המועמד להשתלה ויש לו נוגדנים כנגד מרכיבים על פני כדוריות הדם של התורם, הנוגדנים הללו תוקפים את הכדוריות האדומות של התורם וגורמות להרס שלהן בתוך המבחנה. זה נקרא מבחן הצלבה חיובי, משמע אם תתבצע השתלה של איבר מאותו התורם הפוטנציאלי, המקבל יפתח תגובה חיסונית מיידית כנגד השתל אפילו עוד על שולחן הניתוחים. אם למקבל אין נוגדנים כנגד הדם של התורם, אזי לא תתעורר התגובה הזו במבחנה, ואז קיים סיכוי גבוה כי גם לא תהיה תגובה מיידית שכזו כנגד השתל.
ד"ר נעמי לוין יינה
שלום לך,
כפי שהסברתי לעיל, השתלה קודמת מעלה את הסיכויים שיהיו יותר נוגדנים בדם של המקבל, אולם כאמור, עבור תורם ספציפי, או שיש או שאין. אין לדעת כל עוד לא מבצעים את הבדיקה. אי אפשר לחזות זאת מראש.