מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסהשלמה תזונתית בקרוהן

השלמה תזונתית בקרוהן

08/10/16 16:52
6 תגובות

שלום
אני בת 36.
ב 3 השנים האחרונות ירדתי 8 קילו מ 58 ל 50 ! עקב כאבי בטן, שלשולים וגם רגישות שהתפתחה להרבה מאכלים.
לאחר זמן רב אובחן קרוהן יחסית קל שראו אותו רק בקפסולה ( וללא סיבוכים או הצרויות עד כה )
+ אובחן מעי רגיש משמעותי מאוד שהחל כנראה בעקבות זיהום.
ירדתי במשקל ל BMI= 16.1

כמו כן אציין שבשנה האחרונה מרוב חשש אכלתי כמעט רק טוסטים ואורז לבן וזה עזר לי לצמצם כאבי בטן וכו'
אבל כבר מרגישה חלשה מאוד כנראה עקב מחסור.

הומלץ לי בהקדם לקחת אנשור ולהרחיב תזונה. הרחבתי קצת את התזונה בהדרגה ולאט עם תוספת של
2 כפות טחינה, קצת מלפפון קצת ירקות ממרק ועוף.
אבל ניסיון לקחת אנשור גרם לי לתחושות לא טובות והפסקתי.
הדיאטנית המליצה לי על אבקת פדיאשור לילדים כי הוא פחות מרוכז מאנשור.
ניסיתי 2 כפיות אבקה במים ועבר יותר טוב מאנשור עם פחות תופעות לוואי ואנסה בהדרגה ובזהירות להרחיב.

מנגד הרופא אמר שאולי כדאי לשקול מודולן ושאתייעץ עם דיאטנית.
השוותי את המודולן מול אבקת פדיאשור לילדים וראיתי שפר 100 גרם אבקה ( שעדיין לא הומסה במים )
יש פחות או יותר אותן כמויות של ויטמינים ומינרלים בשניהם
דהיינו אם אקח 2 כפיות ( כ 10 גרם ) אבקת פדיאשור ואם אקח 2 כפיות (כ 10 גרם ) אבקת מודולן אקבל בערך אותה תוספת תזונתית.
רציתי לשאול האם למודולן יש איזה שהוא יתרון על פדיאשור?
זה עולה פי כמה אולי יש שם משהו מיוחד שלא קשור למינון המינרלים וויטמינים?
האם אולי מודולן קל יתר לעיכול מאשר הפדיאשור ואולי יותר "מפורק" ולכן כדאי לנסות אותו ועדיף על הפדיאשור?
( אם לא אז אמשיך לנסות להרחיב פדיאשור )

תודה רבה




תגובות

פרופ--דן-טרנר
מומחה כמוני
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
08/10/16 19:42

אשאיר את עיקר הבמה לדיאטנית אבל אגיד בקצרה שאין שום עדות שמודולן עדיף על כל פרומולה אחרת בטיפול תזונתי במחלת קרוהן. ניתן לטפל במודולן, אנשור, פדיאשור, נוטרן, אליטראק וכו' ביעילות זהה. הכל בהתאם לצורת המתן המומלצת על ידי הצוות הרפואי (כטיפול בלעדי כטיפול בדלקת או כתומך). במידה והפורמולה דרושה לטיפול בחסרים תזונתיים שלא בהכרח תלויים במחלה עצמה- יש להעזר בדיאטנית לחישוב קלורי ושאר מרכיבי המזון. גם אז ניתן לרוב להתאים למצב פורמולות שונות. 
כל טוב ובהצלחה. 
דן טרנר. 

ליהי-גודני
מומחה כמוני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
09/10/16 8:26

שלום לפונה, כפי שפרופ' טרנר ציין יעילות הפורמולות זהה בהשפעתן על הדלקת במחלת קרוהן. במקרה שלך הפורמולה ניתנת להעשרה תזונתית, במידה ויש מרכיב משמעותי של מעי רגיש, רצוי להקפיד על פורמולה שלא תהיה מרוכזת מידי, פורמולות מרוכזות עלולות לגרור תסמינים בגללן האוסמולריות שלהן, מודולן ופדיאשור פחות מרוכזות מהאנשור, אך ניתן גם את האנשור למהול במים ובכך להפחית תסמינים.
פרמטר נוסף שיתכן שישפיע במעי רגיש הוא הרכב הפורמולה. ישנן פורמולות שמכילות סיבים תזונתיים. לאנשור ופדיאשור מוספים סיבים תזונתיים מסוג FOS. במצבים של מעי רגיש, לחלק מהמטופלים סיב זה עלול לגרום לתסמינים. בפורמולות כגון מודולן, אוסמולייט הסיב הזה אינו מוסף ולכן יכול להיות שבמקרה שלך תהיה להן עדיפות.
לבסוף, ניתן לנסות גם פורמולות מפורקות יותר כמו ויטל, פפטמן או אליטרק, אך עלותן גבוהה יותר והן לא בהכרח נדרשות. מציעה לך להתייעץ על כל אלו עם הדיאטנית המטפלת בך ולנסות למהול/ לשנות פורמולה עד שתימצאי את הפורמולה המתאימה לך. במצבך יש חשיבות רבה להעשרת התזונה שלך ע"י הפורמולות ולכן חשוב למצוא את הפורמולה שלא תעורר תסמינים, תהיה טעימה ובמחיר סביר כדי שתוכלי להתמיד בה לאורך תקופה. בברכה, ליהי גודני

dana35
09/10/16 12:38

תודה רבה

ללליהי גודני:
אנסה מודולן בגלל שאין שם את הסיב מסוג FOS שאולי יפריע במעי רגיש. הרופא אמר שיש לי מעי רגיש מאוד חזק
וזה קורה לפעמים אחרי זיהום כפי שקרה אצלי וכנראה המעי רגיש יותר מפריע לי עם אוכל מאשר הקרוהן.

לגבי המודולן. רציתי לשאול.
האם אני לוקחת אותו כמו הפדיאשור? פשוט לקחת כפית לשפוך בכוס עם מים ולערבב ולנסות?
ובהדרגה להוסיף?
מה שהיה לי מוזר שעל המודולן ההוראות יותר "זהירות" . האם זה בשונה מאבקת פדיאשור זה דורש יותר זהירות?
מים מורתחים? התנהלות אחרת? או שרק שמים אבקה ושותים

מעריכה מאוד את התשובות
תודה רבה!!!

ליהי-גודני
מומחה כמוני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
09/10/16 21:58

יש על האריזה את הוראות ההכנה, בעיקרון מנה היא 6 כפות מדידה בספל מים. אין צורך במים מורתחים. רצוי להכין בבלנדר כדי שלא ישארו גושים ולאחר מכן מומלץ לשים במקרר (יותר טעים קר). את יכולה להתחיל מכמות מהולה יותר- 3 כפות בספל מים ולהעלות בהדרגה אם אין תסמינים. בהמשך, אפשר להוסיף פירות ולשתות כשייק פירות. בשלב הראשון בגלל המעי הרגיש אפשר להוסיף בננה/ מלון. מעבר לזה, ממליצה שתפני לדיאטנית לדיאטה דלת FODMAP שיכולה לסייע לך מאד. בהצלחה, ליהי

dana35
10/10/16 9:59

תודה רבה :)
את האבקת מודולן לטחון בבלנדר כל פעם שמוציאה 6 כפות להכין מנה??

ליהי-גודני
מומחה כמוני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
10/10/16 10:47

את האבקה והמים יחד, בבלנדר או שייקר. ניתן גם להכין כמות גדולה יותר ולשמור בקירור לפי ההוראות על האריזה.