שרה חמו כוהנת הריפי הטבעי
מאז סירבה לטיפול כימותרפי והצילה את חייה, הפכה שרה חמו למופת. עם אותו אופי מרדני היא שוחה גם היום נגד טרנדים בזרם הבריאותי: שייקים צמחיים, רו-פוד, מזונות עיליים והטענה שמזון הוא הגורם החשוב ביותר. ונחשו מה דעתה על גארי יורופסקי?
שרה חמו נחשבת לחלוצת המהפכה של האכילה הבריאה בישראל. את ספרה רב־המכר \"שביל הזהב בדרך לריפוי טבעי\" כתבה לאחר שסירבה לטיפול כימותרפי והחלימה מסרטן באמצעות מעבר לאורח־חיים לפי שיטת קינגסטון. מאז הופיע בשנת 1991, השפיע הספר על חייהם של רבים והיה לתחנת קריאה הכרחית במסע לשיפור הבריאות.
מתנגדיה של חמו מסתייגים, בין השאר, מהמלצותיה הסגפניות וגם מדבקותה בשיטה שהומצאה לפני כמאה שנים. חסידיה רואים בה מופת של הבנת הזיקה בין אוכל לבריאות, ושל יכולת לחשוב מחוץ לזרם המרכזי ואף לשחות נגדו.
לקראת יום האשה המתקרב הצגתי לחמו (ילידת 1945) כמה מן השאלות הקשות ביותר ששבים ומציגים לי.
חמו והעיזים. הן גדלות בתנאים טובים יותר מפרות ולכן מוצרי החלב שלהן עדיפים
חמו והעיזים. הן גדלות בתנאים טובים יותר מפרות ולכן מוצרי החלב שלהן עדיפים . צילום: אמיל סלמן
עוד כתבות בנושא
חיה פיק, שנרפאה ממחלה חשוכת מרפא, מציעה מתכונים 07.08.2013 | 19:52
הנוסחה הסודית לריפוי בתזונה 03.07.2013 | 16:30
3. מהן עשרת הדיברות של לא תעשו? 29.12.2005 | 23:00
מהם לדעתך הגורמים המשפיעים ביותר על הבריאות?
\"שלושה, והמזון אינו הראשון. הגורם החשוב והמשפיע מכולם הוא שינה מספקת, שמונה שעות ובזמן החשיכה. אז פועלים במיטבם מנגנוני השיפור, הריפוי והתיקון. הגורם השני החשוב הוא פעילות גופנית. בעיקר בבוקר. בעיקר הליכה. לפי הכוחות: שעה, שעה וחצי. הגורם השלישי הוא המזון שאנחנו אוכלים\".
מה דעתך על הזינוק שחל לאחרונה במודעות לאכילה נכונה?
\"בעניין הזה אנחנו חייבים תודה ענקית לשני גורמים: הראשון הוא כישלונה של הרפואה הקונבנציונלית. בזכות ההבנה שהרפואה בסך הכל מספקת תרופות שמתחזקות את המחלה אבל לא מרפאות אותנו, אנשים מתעוררים ורוצים לקחת אחריות על עצמם. הגורם השני הוא האינטרנט, שאיפשר לאי־שביעות הרצון של יחידים להפוך לקול גדול ומשמעותי שגם משפיע. האינטרט הוא הסיבה שהגל הזה יילך ויעצים, מפני שבכל רגע המידע הופך יותר נגיש\".
לוותר על מוצרים מהחי? מה פתאום?
האם הזינוק הזה במודעות הפך אותך מאאוטסיידרית לחלק מהזרם המרכזי?
\"בשום אופן לא. אני עדיין אאוטסיידרית מפני שההמונים, גם המשוכנעים, מעדיפים דרכים קיצוניות. גארי יורופסקי הוא דוגמה שממחישה היטב את הקיצוניות שאנשים נוהים אחריה. אני, גם בספר שלי וגם כמרפאה, מציעה דרך מאוזנת שדורשת השקעה יומיומית, וזה עדיין, למרות התמורה האדירה שהתחוללה, לא קוסם לבני אדם. המודעות לאכילה נכונה השתנתה אבל טבע האדם לא, ולכן הרוב הגדול רוצים גארי יורופסקי ונרתעים משרה חמו\".
מה דעתך על יורופסקי?
\"אני מעדיפה לא להתייחס כלל לאף אדם שמייצג אלימות וטירוף. אומר רק שאני מזדהה עם ההתנגדות שלו להתעללות בבעלי חיים אבל מתנגדת להחלטה שלו להציב את בעלי החיים לפני בני האדם\".
שיטת קינגסטון, ואת בכלל זה, ממליצה על אכילת ביצים, גבינות וגם מעט בשר ודגים. איך זה מתיישב עם התנגדות להתעללות בבעלי חיים?
\"אני אוכלת רק ביצים מתרנגולות שזכו לחיים טובים ורק מוצרי חלב מעיזים, מפני שהן זוכות לתנאים יותר טובים מפרות\".
לא יותר פשוט לוותר על מוצרים מהחי?
\"כלל וכלל לא ואני אמחיש לך את הבעייתיות באמצעות החלבונים שגוף האדם זקוק להם מאוד. הטענה של הטבעונים היא שניתן להשיג חלבונים גם מן הצומח וזה נכון ובה בעת מופרך, מפני שחלבונים מן הצומח, גם אם משרים ומנביטים קטניות, גם אם זוללים הררי חסה בשיטות ערבול אופנתיות, קשים בהרבה לעיכול. לכן אני ממליצה מאוד על חלבונים מהחי תוך דאגה לתנאי חייהן של חיות המשק. זאת עמדתי והיא מתקשרת לדברים שאמרתי על יורופסקי - בני האדם תחילה. כדי לדאוג לרווחת בעלי החיים אני עצמי צריכה להיות בריאה. בקיצור: יש לי המון חמלה כלפי בעלי חיים אבל זה לא מתחבר למה שנכנס לי לפה ויש אצלי הפרדה חדה בין בריאות לבין מוסר\".
שיטת קינגסטון התגבשה בתחילת המאה הקודמת. האם למרות הידע שהצטבר ולמרות השינויים בחקלאות, היא עדיין רלוונטית?
\"בהחלט, אם כי מצריכה כמה שינויים זעירים. החשוב שבהם אינו קשור בבעלי החיים אלא בדגש חזק מאוד על הימנעות מסוכרים, שהם המזון העיקרי של הסרטן. הידע בתחום הספציפי הזה התרחב מאוד בעשורים האחרונים ולכן מומלץ מאוד, בכל שיטה ולכל אחד, להימנע ככל שניתן, לפחות להגביל, את צריכת הסוכרים\".
לא טוב לעקוף את הלעיסה
חמו, כצפוי, מסתייגת מרוב האופנות החדשות בתחום האכילה הבריאה. כאשר אני שואלת אותה על אופנות המיצים והשייקים, היא מספרת כי לאחרונה נאלצה לשתות הרבה שייקים בגלל בעיית שיניים שמקשה עליה ללעוס, ונוכחה עד כמה שיטות השתייה האלה נפסדות ואף מופרכות: \"את מה שאני אמורה לאכול בחצי שעה אני שותה בשייק תוך דקה. זה פשוט לא הגיוני מבחינת העיכול. גם לא מבחינת ההנאה. גם לא מבחינת תחושת השובע. יש פה הרבה ניואנסים, אבל אני רוצה להדגיש שהאופנות האלה בעצם עוקפות את הלעיסה שהיא כל כך חשובה. הלעיסה חשובה אבל קשה לאימוץ, והאופנות האלה בעצם מתחכמות ומתחמקות ממנה\".
איך את יודעת אם המטופלים שלך באמת לועסים היטב או מדלגים על ההמלצה הזאת?
\"זאת שאלה קשה. היתה לי מטופלת שסבלה מכאבי בטן נוראים והטיפול שלי בה רק הגביר אותם. כבר לא ידעתי מה עושים ודאגתי לה מאוד. עד שפעם אחת, כבדרך אגב, היא סיפרה שבעלה מתלונן שהיא אוכלת נורא מהר. זו היתה פריצת דרך בטיפול\".
המעיזה מנצחת. חמו וידידה
המעיזה מנצחת. חמו וידידה. צילום: אמיל סלמן
אז למה את לא אוכלת עם המטופלים?
\"מפני שזאת הקרבה גדולה מדי. אני אוהבת לאכול בשקט, לבדי. וכמו שאמרתי לך לגבי בעלי החיים: אם אני לא אהיה בריאה, לא תהיה מי שתעזור לחולים וגם לא מי שתילחם למען זכויות בעלי חיים\".
ובחזרה לאופנות החדשות. חמו מתנגדת גם לשיטת הרו־פוד ומונה לכך כמה סיבות: \"העיקרית שבהן\", היא אומרת, \"שיש ירקות חשובים מאוד לבריאות שללא בישול הם קשים מאוד לעיכול - הכרוביים למשל - ואנשי הרו־פוד, באופן טבעי, ממעיטים בהם ואף מוותרים עליהם. נכון שהבישול הורס ויטמינים, אבל הוא אינו פוגם במינרלים ובפיטוכימיקלים. הרס הוויטמינים שולי וזניח לעומת קשיי העיכול. שלא לדבר על כך שלקראת הערב חייבים להקל ככל האפשר על העיכול ולכן מומלץ לבשל\".
גם לגבי אופנת המזונות העיליים (מאקה, זרעי המפ, קקאו וספירולינה) חמו מסויגת מאוד: \"אלה תוספי מזון לכל דבר\", היא אומרת, \"וככאלה הם מרוכזים מדי. לאנשים שאוכלים ג\'אנק פוד זה עשוי לעזור במעט כי תזונתם כה דלה. למי שאוכלים בריא זה ממש גורם נזק. נכון שיש במזונות האלה דברים טובים אבל המרכיב הרעלי גובר עליהם. ככלל, מדובר בגימיקים שיש מאחוריהם הרבה שיקולים מסחריים ומכל אלה מוטב להתרחק ולהיזהר\".
חוסר התלהבות, בלשון המעטה, בולט גם בעמדתה כלפי הגישה שאין דיאטה אחת שמתאימה לכולם ולכן מומלץ שכל אחד יתאים לעצמו שיטה בתפירה אישית: \"ההדגשים העיקריים של שיטת קינגסטון נכונים לגבי כולם ולכן, למשל, סוכר ואלכוהול הם רעל לכולם. ההבדלים האישיים דקים: טופו, למשל, גורם כאבי בטן לכמה אנשים ולגביו נדרשות התאמות אישיות\".
איך לגמול מג\'אנק פוד
אילו מזונות את מקפידה לאכול?
\"ברוקולי, גם קפוא לא בעונה, בגלל הרקע הסרטני שלי. ביצה וטופו, לסירוגין, פעם ביום, בשביל החלבון. גבינות עיזים. חסה. וגם עגבניה - בעיקר כי אני אוהבת\".
מה את מציעה למי שמתגעגעים לג\'אנק פוד?
\"לדעת. יש עקרון פשוט שאני מסבירה למי שמתקשים להיפרד מג\'אנק פוד והוא עוסק באופן שבו הטעמים החזקים - אלה שכל כך מאפיינים את הג\'אנק פוד למינהו - תוקפים את פקעיות הטעם. אחת התוצאות, לא החמורה שבהן, היא שמזון טוב נטעם כמו קש תפל. לוקח זמן עד שהפקעיות האלה משתקמות ומסוגלות לשוב ולחוש בטעמים מתונים ועדינים. צורת העבודה שלי, בכל תחום, היא באמצעות הסברת ההגיון ולפי ניסיוני זה מאוד משפיע\".
כמה פירות, לדעתך, צריך לאכול ולמה? מה לגבי חולי סרטן?
\"כבר הבהרתי את עמדתי לגבי סוכר, ולגבי חולי סרטן אני מחמירה עוד יותר: צריך להסתפק בכמות פירות של לא יותר מנפח של שני תפוחים גדולים ליום. צריך להגביל מאוד גם את צריכת הדגנים. ועוד דבר: גם ירקות מתוקים, סלק למשל, צריך לאכול בזהירות\".
האם את נעזרת ברפואה קונבנציונלית - בדיקות דם, בדיקות גנטיות, ניתוחים, טיפולי שיניים?
\"בהחלט. ההתנגדות היחידה הגורפת שלי היא לתרופות\".
האם בני משפחתך מושפעים ממך ואימצו אף הם את אורח חייך?
\"אני הסנדלר שהולך יחף. השפעתי על המון אנשים והצלתי רבים. אבל בעלי, למשל, הוא נהנתן ובמשך שנים עמד על זכותו להיות סרבן בריאות. רק לאחרונה, לאחר שחלה מאוד, עשה מאמץ גדול ואימץ את המלצותי. בינתיים התוצאות מצוינות ובין השאר הוא הפחית 20 קילו ממשקלו\".
הבעיה במזונות מלאים
יש משהו שאת רוצה להוסיף?
\"בניגוד גמור לאופנה שמצדדת כל כך במזונות מלאים, אני ממליצה להעדיף טחינה שיוצרה משומשום שקליפתו, לפחות בחלקה, הוסרה. זאת גם מפני שקליפת השומשום מעט רעילה אבל בעיקר כי עודף סיבים, שגם הוא אופנתי מדי, גורם לאי ספיגה של ויטמינים ומינרלים בגלל יציאה מהירה מדי. עם זאת אני כמובן מתנגדת לטחינות שהולבנו באמצעות חומרים כימיים. הטחינה הלא־מלאה גם טעימה יותר כי היא פחות מרה. אני ממליצה על טחינה שמכילה 2.2 אחוזי סיבים ובשום אופן לא על כזאת שמכילה 12%. הדיון בטחינה גם מדגיש עד כמה מורכב נושא המזון ואיך כל פרט דורש ידע והעמקה. וזה עוד לפני שנגענו בבעייתיות של אריזות הפלסטיק או התייחסנו לחומרים משמרים\".
כאשה צעירה ואמא לילדים קטנים העזת לשחות נגד הזרם ולסרב לטיפול כימותרפי. איך את מסבירה את זה ממרחק השנים?
\"מה שעמד לצדי וחיזק אותי היתה העובדה שאני מרדנית מלידה. בגיל 16, מרוב שיעמום, עזבתי את בית הספר והתמכרתי לקריאת ספרים. בת 19 התחתנתי, למרות התנגדותם של הורי, עם בחור ממוצא מזרחי. אני נון־קונפורמיסטית וציפור דרור מטבעי. הגעתי אל המחלה ואל הממסד כשאני כבר מאומנת היטב בשחייה נגד הזרם\".
מינרבה1
לאחרונה אני נתקלת יותר ויותר בגישות מסוג זה.
אולי יש בהן משהו ?
כימותרפיה היא "חויה" קשה מאוד ואינה עוזרת פעמים רבות.