מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניכמוניחדשותאביזרי שיקום וניידות: כל מה שצריך לדעת

אביזרי שיקום וניידות: כל מה שצריך לדעת

בגיל מבוגר אנו חשופים יותר למחלות, נפילות ובעיות בריאותיות, שעלולות לפגוע בניידות שלנו וביכולת התפקוד היום-יומי. איך כדאי להתאים את הבית למצב החדש? אילו אביזרים יכולים להקל על אורח חיינו? ומה מגיע לנו מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על פי נתונים עדכניים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ״ס), 11% מהאוכלוסייה בישראל הם מעל גיל 65, כאשר 14% מהאוכלוסייה המבוגרת המתגוררת בקהילה הם בעלי מוגבלות. שיעור המוגבלים בניידות מתוכם הוא כ-33%. אין ספק, בגיל השלישי והרביעי אנו חשופים יותר לבעיות בריאות, שחלקן משפיעות באופן ניכר על תפקודנו – מחלות כרוניות כגון דלקת מפרקים, אירוע מוחי או לבבי, ירידה קוגניטיבית וגם נפילות למיניהן – כ-30% מבני ה-65 ומעלה נופלים מדי שנה, חלקם אף יותר מפעם בשנה. כ-30%-20% מהמבוגרים שנופלים נפצעים ברמה בינונית עד קשה, שיש בה כדי לפגוע ביכולת הניידות שלהם ובתפקודם העצמאי.

 

מצבים כגון אלה מצריכים עזרה, אבל פרט לעזרת מטפל/ת סיעודי (בין אם למשך מספר שעות ביום ובין אם 24/7, תלוי במצבו של המטופל), הן מצריכות התאמה וסידור מחדש של הבית, כדי להקל על המטופל (וגם על המטפל), ולסייע לתהליך השיקום וההחלמה, כמו גם לתפקודו העצמאי, עד כמה שניתן.

 

איך אפשר להתאים את הבית להליך השיקום של המטופל?

 

כשמדברים על מטופלים סיעודיים או כאלה שנמצאים בהליך שיקום, אין ספק שרובם נמצאים רוב היום במיטה. לכן מיטה סיעודית היא אביזר חשוב שיכול לשנות מאוד את אורח חייו של המטופל וגם של המטפל שלו, כאשר כיום המיטות הסיעודיות מוצעות בעיצוב חדשני ועדין, בדומה למיטות רגילות הקיימות בכל בית, ובכך תורמות לתחושה נעימה של המטופל, ומשתלבות בחדר השינה למראה הרמוני. בחברת כמיטק למשל, העוסקת בייבוא ושיווק של ציוד רפואי לצד טכנולוגיות חדשניות בתחומי הרפואה והבריאות זה למעלה מ-30 שנה, קיים מגוון רחב של מיטות סיעודיות חשמליות איכותיות מבית Burmeier, המספקות נוחות ובטיחות מרבית למטופל ולמטפל.

 

אבל גם במיטה סיעודית חשמלית - נוחה, בריאותית ומעוצבת ככל שתהיה - עלולים להיווצר פצעי לחץ למטופל שישהה בה רוב היום. כדי להימנע ככל הניתן מהיווצרות פצעי לחץ, כתוצאה משכיבה וישיבה ממושכות, מומלץ להצטייד בכריות ומזרונים ייעודיים למניעת פצעי לחץ. הכריות הן כריות אורטופדיות המותאמות לישיבה בכיסאות גלגלים, בעלות מבנה ארגונומי ועשויות מרכיבים ייחודיים שעוזרים בפיזור יעיל של לחץ הגוף באזור האגן, הירכיים והגב, מה שמפחית את הסיכון להיווצרות פצעי לחץ.

 

כיסא גלגלים הוא כמובן אביזר עזר מבוקש נוסף, שמקל מאוד על מטופלים סיעודיים או על כאלה הנדרשים להליך שיקום, למשל אחרי נפילה ושבירה של מפרק הירך. קיימים בשוק מגוון כיסאות גלגלים, בהם גם כיסאות ממונעים וחשמליים וכיסאות גלגלים מתקפלים להעברה, בהתאם לצרכים השונים של המטופל, מידת הניידות ומידת הפעילות היום-יומית שלו.

 

אביזרי עזר בהליכה

 

פעמים רבות המטופלים עוברים במסגרת תהליך השיקום מכיסא גלגלים להליכון או רולטור, כדי להקל על ההליכה ולמנוע נפילות, שעלולות להיות קריטיות בגיל השלישי.

 

השימוש ברולטור מאפשר למטופלים סיעודיים או כאלה הנמצאים בתהליך שיקום לשמור על יציבה ושיווי משקל בניידות, בבית ומחוצה לו. חלק מהרולטורים כוללים כיסא ישיבה ומשענת גב, שיכולים להקל על המטופל במצב בו הוא נזקק להפוגה מההליכה. לפני בחירת הרולטור המתאים למטופל כדאי להתייעץ עם פיזיותרפיסט. ההליכון לרוב יהיה צר וקל יותר מרולטור, ולכן יש שמעדיפים אותו לתמרון בתוך הבית, להליכות קצרות.

 

אביזר הליכה נוסף הוא מקל הליכה, שמתאים לאנשים יציבים יותר שמסוגלים ללכת בכוחות עצמם מרחקים ארוכים יותר, וזקוקים למקל בעיקר לשם הביטחון והאיזון. קיימים היום מקלות הליכה טלסקופיים, עם גובה משתנה וידית מעוצבת, כשבתחתית המקל גומייה רחבה להגברת היציבות בזמן מעברים, הליכה ושימוש במדרגות.

 

אביזרי עזר למקלחת ולשירותים

 

אין ספק שהאזור המועד ביותר לפורענות עבור מטופלים סיעודיים או בהליך שיקום לאחר מחלה, נפילה וכדומה הוא אזור המקלחת והשירותים. מטופלים רבים מתקשים להתרחץ בכוחות עצמם, והשילוב של הפעולה שעלולה להיות מורכבת למטופלים אלו יחד עם מים שנמצאים בסביבה וסכנת החלקה, עלול להיות בלתי הפיך. עבורם קיימים מגוון אמצעי בטיחות, כמו כיסאות רחצה והגבהות לאסלה, שמסייעים בקימה ובישיבה ויכולים להקל מאוד על חיי המטופל הסיעודי או זה הנזקק להליך שיקום. אביזרים אלה, בצירוף ידיות אחיזה, יעניקו בטיחות רבה יותר למטופל.

 

ואם כבר הזכרנו ידיות אחיזה, אין ספק כי זהו הדבר הפשוט והמתבקש ביותר שאפשר לעשות, עבור כל מטופל שנמצא בהליך שיקום, בין אם באופן זמני ובין אם כמטופל סיעודי. התקנת ידיות אחיזה במקומות אסטרטגיים בבית, המתקבעות בשתי נקודות לקיר, מסייעת במניעת נפילות והחלקה ובשמירה על בטיחות המטופל בחדרי שירותים, אמבטיה, מקלחת וליד המיטה.

 

זכאות לאביזר שיקומי מטעם משרד הבריאות

 

לא כולם יודעים זאת, אבל כל אזרח בישראל זכאי לקבל אביזר שיקומי, בהתאם למצבו הסיעודי - משרד הבריאות משתתף במימון מכשירי שיקום וניידות על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי (ובכפוף לנוהל מכשירי שיקום וניידות). חברת כמיטק מעמידה לרשות הזכאים מגוון מוצרי שיקום ועזר איכותיים המיוצרים באירופה, ואנשי מקצוע מיומנים להתייעץ עימם.

 

איך עובד התהליך של בדיקת הזכאות וקבלת המוצר? על אדם המבקש אביזר שיקומי או מכשיר ניידות, לפנות לרופא המשפחה במרפאת קופת החולים אליה הוא שייך, ולקבל הפניה לפיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק להמשך התהליך. לאחר בדיקה של הפיזיותרפיסט/ מרפא בעיסוק יינתן למטופל טופס הערכה, שאותו יש להגיש בקופת החולים. לאחר דיון בבקשה בוועדת משרד הבריאות, המטופל מקבל את אישור הזכאות לקבלת מכשיר ניידות – בין אם כיסא גלגלים, מיטה סיעודית, כרית למניעת פצעי לחץ וכדומה. במקרים מסוימים נדרש המטופל לשלם השתתפות עצמית בגובה סכום מסוים, וניתן לפנות לעובד/ת הסוציאלי/ת בקהילה ולבקש פטור מלא. עם האישור, התקף לחצי שנה מיום הוצאתו, המטופל יכול לפנות לחברת כמיטק, לקבלת המכשיר על פי ההמלצות שצורפו, לרבות הסבר על המוצר, התקנה וייעוץ אישי.

 

לפרטים נוספים על אביזרי שיקום וניידות של חברת כמיטק וקבלת ייעוץ והתאמה אישית לחצו בבקשה כאן