מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותאוכל במציאות מדומה

אוכל במציאות מדומה

ביקור במסעדה וירטואלית שתספק חוויה מדומה של אכילה אולי יסייע לטיפול בסובלים מהפרעות אכילה


בשיטה של מציאות מדומה ניתן לבנות את הביטחון סביב אוכל בצורה איטית ומבוקרת (צילום: אתר panthermedia)
בשיטה של מציאות מדומה ניתן לבנות את הביטחון סביב אוכל בצורה איטית ומבוקרת (צילום: אתר panthermedia)

 

אנשים הסובלים מאנורקסיה ובולימיה יכולים להפחית את החרדה שיש להם סביב אוכל באמצעות ביקור במסעדה וירטואלית בה הם יחוו חוויה מדומה של אכילה. חוקרים מאמינים שהטכניקה יכולה לשנות את היחסים הלא-בריאים של המטופלים עם אוכל, עד לנקודה בה הם יהיו מסוגלים בסופו של דבר ליישם זאת עם הדבר האמיתי.

 

המראה של אוכל גורם לחרדה עצומה בקרב הסובלים מהפרעות אכילה. כתוצאה הם מפתחים הרגלי אכילה בלתי בריאים. טיפול במסגרתו משתמשים באוכל אמיתי אינו תמיד יעיל, מכיוון שזה עלול ליצור חרדה גבוהה מידי.

 

הגישה החדשנית פותחה לאחר שחוקרים מצאו שמזון המוצג בסביבה של מציאות מדומה גורם לאותן תגובות רגשיות כמו מזון אמיתי.

 

הממצאים שפורסמו בכתב העת Annals of General Psychiatry, עלו ממחקר שנערך על עשר נשים הסובלות מאנורקסיה, עשר נשים הסובלות מבולמיה ומספר דומה של נבדקות ביקורת בריאות. בשלב הראשון שמו על השולחן מול הנבדקות סדרה של שישה מזונות עתירי קלוריות. בזמן זה מדדו להן את הדופק, מידת ההזעה ורמת המתח הנפשי.

 

בשלב הבא הציגו את אותם פרטי מזון תוך טיול במציאות מדומה אל תוך מסעדה בה הנבדקות יכלו להתנסות באופן וירטואלי עם המזונות.

 

רמת המתח שנמדדה הייתה זהה באופן סטטיסטי בין החשיפה האמיתית למזון לבין החשיפה הוירטואלית. החוויה של מציאות מדומה נמצאה כחזקה הרבה יותר מהצגת תמונות של המאכלים.

 

המסקנה היא שחשיפה וירטואלית אפקטיבית באותה המידה כמו חשיפה למזון אמיתי, ולכן יכולה להוות אמצעי יעיל להערכה וטיפול בחרדה סביב אוכל, אשר מאפיינת הפרעות אכילה. בשיטה של מציאות מדומה, ניתן לבנות את הביטחון סביב אוכל בצורה איטית ומבוקרת בטרם יפגישו את המטופל עם אוכל של ממש.


 

http://www.annals-general-psychiatry.com/content/9/1/30

 

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק
 

פז79
07/07/10 3:21