מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסמדריכיםאטופיק דרמטיטיס ושחייה: מה שחשוב לדעת

אטופיק דרמטיטיס ושחייה: מה שחשוב לדעת

כיצד משפיעה שחייה בים או בבריכה על העור במטופלים עם אטופיק דרמטיטיס? ומה ניתן לעשות כדי למנוע התלקחות בעקבות בילוי במים? מדריך

מאת אלה הר-נוי. * יעוץ מקצועי: פרופ' דני בן אמתי
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כימיקלים בבריכות וגם מי מלח עלולים לגרות את העור של ילדים או מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס. למרות זאת, גם המתמודדים עם מחלת העור יכולים ליהנות מבילוי בבריכה או בים ללא השלכות, אם רק יקפידו על מספר כללים.

 

כיצד משפיעים מים על אנשים עם אטופיק דרמטיטיס?

 

בילוי בבריכה או בים לא חייב להסתיים בגירוי העור של מטופלים עם אטופיק דרמטיטיס. למעשה, השהות במים מיטיבה עם העור. ״למאובחנים באטופיק דרמטיטיס יש ליקוי בתפקוד העור כמחיצה וכתוצאה יש הגברה של אובדן נוזלים דרך העור, והעור הופך ונהיה יבש - אז כשהחולה נמצא בסביבה מימית, נוזלים נכנסים לעור וזה עושה לו טוב. כך שילדים ומבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס באופן כללי מרגישים נהדר במים״ מסביר פרופ' דני בן אמתי, מנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, פרופ' חבר קליני ברפואת עור ומין בבית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב ומנהל בקהילת אטופיק דרמטיטיס באתר ״כמוני״.

 

מסיבה זו, שחייה בבריכה או בים עשויה להיות דווקא דרך נהדרת לבלות בקיץ הישראלי, ועדיפה על פני בילויים אחרים שכרוכים בחשיפה לשמש והזעה – גורמים שמגרים את העור.

 

גם תכולת הכלור בבריכה אינה בהכרח מזיקה ועשויה אף להועיל למטופלים עם אטופיק דרמטיטיס. ״באופן עקרוני אחת השיטות למנוע זיהומים חוזרים בילדים אטופיים זה אמבטיית אקונומיקה – וזה די דומה למה שיש בבריכות שחייה, כך שעצם הסביבה הזו של כלור היא בסדר גמור״ אומר פרופ׳ אמתי.

 

עם זאת, יש מטופלים עם אטופיק דרמטיטיס שהכימיקלים בבריכה או המלח בים יגרמו אצלם לגירוי של העור, כאשר רמת הגירוי משתנה בין אדם לאדם ולעיתים גם באותו אדם בבריכות שונות - בהתאם להרכב הכימיקלים המסוים שמשתנה בין בריכות.

 

גם התנהלות לא נכונה סביב השחייה עלולה להוביל לכך שהבילוי ביום או בבריכה יוביל לגירוי העור. ״הבעיה היא מה שקורה כשמסיימים את הרחצה - המים מתנדפים די מהר, במיוחד כשקיץ וחם, הטמפרטורות גבוהות ומה שנשאר על העור אלה מלחים כשמדובר בים וכלור שמדובר בבריכה - וזה מאוד מייבש״ מסביר פרופ׳ בן-אמתי.

 

מה אפשר לעשות כדי לסיים את הביקור בים או בבריכה ללא התלקחות?

 

אל תיכנסו בכל מצב: מוטב להימנע מכניסה לבריכה במקרים של עור מגרד מאוד, עור אדום עם הפרשות, זיהומים בעור, פצעים פתוחים או חתכים או במקרה של התלקחות חמורה של אקזמה.

 

מרחו קרם לחות לפני הכניסה למים: לפני הכניסה למים מרחו קרם גוף בכמות נדיבה על כל הגוף, כדי ליצור מחיצה ולשמר את הנוזלים בתוך העור.

 

מרחו קרם הגנה: קרם ההגנה חשוב לשמירה על העור מפני השמש, וחשוב שקרם הגוף לא ידלל אותו. ״כדאי להתחיל עם קרם הלחות, ואחרי כרבע שעה או יותר למרוח קרם הגנה מפני שמש״ מסביר פרופ׳ בן אמתי. לאנשים עם אטופיק דרמטיטיס מומלץ שימוש בקרם הגנה טבעי/ מינרלי ללא חומרים כימיים, למשל קרם הגנה על בסיס 'אבץ מחומצן' (zinc oxide) או 'טיטניום דיוקסיד' (titanium dioxide) ולהימנע משימוש בקרם הגנה עם חומרים כימיים שעלולים לגרות את העור כגון אוקסיבנזון (oxybenzone), אבובנזון (avobenzone), אוקטיסלט (octisalate), אוקטוקרילן (octocrylene), הומוסלט (homosalate) ואוקטינוקסט (octinoxate).

 

מיד אחרי - מקלחת ושוב קרם: מיד לאחר השהות במי הבריכה (אחרי כל כניסה למים!) שטפו את העור היטב במים חמימים (לא חמים!). לאחר השטיפה נגבו את העור מעט באמצעות טפיחות עם מגבת (לא לשפשף!), כשאתם מותירים מעט מים על העור כך שהוא מרגיש לח, ואז מרחו קרם לחות או משחה. ״ככה תשמרו את הנוזלים שקיבלתם ברחצה והורדתם את כל המלחים והכלור - שהם אלה שמייבשים את העור״ מסביר פרופ׳ בן אמתי.

 

אל תשבו על הדשא ואל תשבו בשמש: ״אחד המגרים לאי נוחות של החולים האטופיים זה חום והזעה – זה מאוד מגביר גרד, אז לא לצאת מהמים ולשבת בשמש להתייבש״ מסביר פרופ׳ בן אמתי שמצביע על גירוי נוסף שמאוד מגביר גרד במטופלים עם אטופיק – דשא, ומפציר במטופלים לא לשבת על הדשא שמסביב לבריכה.

 

נסו מקום אחר: כדי לשמור על מי הבריכה הגייניים ובטוחים, ברוב בריכות שחייה נעשה שימוש בכימיקלים שונים, ובעיקר כלור. ייתכן ששילוב הכימיקלים יגרום לדלקת עור במגע. במקרה שאתם מרגישים שמדובר בדלקת עור במגע, כדאי לנסות לשנות את הבריכה בה אתם שוחים – מאחר ששילוב הכימיקלים בו משתמשים בכל בריכה משתנה, או לנסות לשחות בים במקום.

 

 

* ייעוץ מדעי: פרופ' דני בן אמתי, מנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, פרופ' חבר קליני ברפואת עור ומין בבית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב ומנהל בקהילת אטופיק דרמטיטיס באתר כמוני

 

עדכון אחרון: מאי 2022