מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותאיך מטפלים בשבץ באנשים הנוטלים נוגדי קרישה?

איך מטפלים בשבץ באנשים הנוטלים נוגדי קרישה?

מחקר בחן מהן ההשלכות של מתן טיפול ממיס קרישי דם (tPA) לסובלים משבץ הנוטלים קומדין


חולים המטופלים בקומדין מהווים קבוצה ייחודית בקרב חולי השבץ (צילום: Shutterstock)
חולים המטופלים בקומדין מהווים קבוצה ייחודית בקרב חולי השבץ (צילום: Shutterstock)

מרגע בו מתחיל התקף אירוע מוחי יש פרק זמן של 4.5 שעות המהווה חלון הזדמנויות לקבלת טיפול בתרופה ממיסת קרישים אשר מצילה חיים ומונעת נכות - tPA. ככל שהזמן חולף ללא טיפול, כך גדל הסיכון שחומרת הפגיעה תהיה בלתי הפיכה או חמורה.

 

חולים רבים מטופלים בתכשירים נוגדי קרישה כגון קומדין. הטיפול במקרים של שבץ חד בחולים אלו מהווה אתגר, שכן הם נמצאים בסיכון רב יותר לדימום לאחר מתן טיפול ממיס קרישי דם (tPA).

 

עקב חשש זה, במקרה של ערכי INR (מדד מעבדתי לאפקט נוגד הקרישה של התרופה) הגבוהים מ-1.7, לא נותנים טיפול ממיס קרישי דם בשבץ. עם זאת, אין מידע רב גם לגבי הבטיחות של טיפול ממיס קרישי דם במטופלים בקומדין עם ערכי INR נמוכים יותר.

 

מחקר גרמני חדש שפורסם בכתב העת Journal of cerebrovascular diseases ביקש לבדוק את בטיחות הטיפול בחולים המטופלים בקומדין עם ערכי INR נמוכים שהגיעו לחדר המיון תוך 4.5 שעות מהופעת התסמינים והיו זכאים לטיפול ממיס קרישי דם.

 

החוקרים לא מצאו הבדל בשיעור הדימומים התוך מוחיים בין מטופלים שנטלו קומדין לבין אלה שלא נטלו קומדין. לא נמצא גם הבדל מובהק במצב הרפואי והתפקודי שלושה חדשים לאחר מתן הטיפול.

 

חולים המטופלים בקומדין מהווים קבוצה ייחודית בקרב חולי השבץ, נראה כי חלק מהם עשוי ליהנות מטיפול ממיס קרישי דם כשמתרחש שבץ. ההחלטה צריכה להתקבל באופן פרטני בהתאם לגורמים רבים.

 

 

Cerebrovasc Dis 2012;34:411-418