מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותאנדותלין - שחקן ראשי בפגיעה כלייתית משנית ליתר לחץ דם

אנדותלין - שחקן ראשי בפגיעה כלייתית משנית ליתר לחץ דם


אנדותלין (endothelin) הינו חלבון דלקתי, המשרה התכווצות ניכרת של כלי הדם. בשל תכונות החלבון התורמות לדלקת, הועלתה האפשרות כי לאנדותלין תפקיד בהתפתחות הפגיעה הכלייתית המשנית ליתר לחץ דם שאינו מאוזן.

 

הסברה הינה כי התהליך מתחיל בחולים בעלי רמות מוגברות של ההורמון אנגיוטנסין-II, שאף הוא גורם לכיווץ חזק של כלי הדם. העליה ברמות האנגיוטנסין-II מובילה לעליה בהפרשת האנדותלין. האנדותלין, פרט להשפעתו על כיווץ כלי הדם, מוביל לנדידה של תאי דלקת (תאי T) והצטברותם בכליות. התהליך הדלקתי הכרוני מוביל בסופו של דבר ליצירת צלקות ברקמת הכליות והתפתחות של אי ספיקת כליות.

 

ישנם חולים עם יתר לחץ דם הנוטים לפתח פגיעה כלייתית משנית. בדר"כ אלו החולים שאינם מאוזנים, כתוצאה מגורמים גנטיים וסביבתיים. בחולים אלו קיימת נטיה מוגברת לפתח תהליך דלקתי בכליות המוביל לנזק הכלייתי.

 

במחקר הנוכחי החוקרים רצו להוכיח תפקיד האנדותלין בדלקת זו במודל של עכברים. החוקרים הזריקו לעכברים אנגיוטנסין-II. הזרקה זו הובילה להתפתחות של יתר לחץ דם, ובמקביל החוקרים הראו עליה ברמות האנדותלין ועליה בכמות תאי הדלקת בכליות של העכברים.

 

כאשר החוקרים טיפלו בעכברים בתכשיר המעכב את האנדותלין, הם הראו כי נמנעה הצטברות תאי הדלקת בכליות של העכברים. כדי להוכיח זאת שוב, הם השתמשו גם במודל עכברים עם חסר גנטי של האנדותלין, והראו כי הזרקת האנגיוטנסין-II לא הובילה אצלם לעליה אנדותלין, ואכן גם נמנע התהליך הדלקתי בכליות.

 

תכשירים נוגדי אנדותלין קיימים היום ומשמשים לטיפול בעיקר בחולים עם יתר לחץ דם ריאתי. התכשירים נמצאים בשלבי מחקר שונים במצבים נוספים.

 

חולים עם יתר לחץ דם, המצויים בסיכון לפתח פגיעה כלייתית משנית, עשויים אולי להנות מטיפול בתכשיר מעכב-אנדותלין. דרושים כעת מחקרים קליניים על מנת להוכיח יעילות טיפול זה בהגנה הכלייתית. ימים יגידו...

 

www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091105102733.htm

 

תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה