מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותבדרך: תרופה אוראלית חדשה לטרשת נפוצה

בדרך: תרופה אוראלית חדשה לטרשת נפוצה

תוצאות מבטיחות בניסויים בתרופות האוראליות לטרשת נפוצה טריפלונומיד ו- BG-12


תוצאות מבטיחות בניסויים לשתי תרופות אוראליות חדשות (צילום: Shutterstock)
תוצאות מבטיחות בניסויים לשתי תרופות אוראליות חדשות (צילום: Shutterstock)

 

מרבית הטיפולים לטרשת נפוצה ניתנים בזריקות, בתדירות שבין פעם לשבוע עד פעם ביום. התרופות האוראליות - תרופות המגיעות ככדור אותו ניתן ליטול בבליעה - הן הצעד הבא בטיפול בטרשת נפוצה. מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה הראו תוצאות חיוביות ומעודדות עם שתי תרופות ניסיוניות חדשות: ה- טריפלונומיד (Teriflunomide) וה-  BG-12.

 

בתחום התרופות האוראליות לטרשת נפוצה כיום קיימת התרופה גליניאה (Gilenya) שאושרה וזמינה לשימוש, אם כי אינה נמצאת עדיין בסל התרופות בישראל. אחריה היה ניסיון עם התרופה קלדריבין (Cladribine) של חברת מרק, אשר לא הצליחה להשיג את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה- FDA) ובעצם ירדה מהפרק. גם החברה הישראלית טבע ביצעה ניסיון עם תרופה אוראלית – הלקווינימוד (laquinimod) אך הניסוי האחרון שהציגה לא עמד בציפיות וישנו סימן שאלה לגבי המשך הפיתוח. כעת ישנן תוצאות חיוביות ומעודדות עם שתי תרופות ניסיוניות חדשות, הטריפלונומיד (Teriflunomide) וה - BG-12 של חברת Biogen - שתוצאות הניסויים בה מבטיחות במיוחד.

 

טריפלונומיד

 

במחקר שכלל 1,088 אנשים עם מהלכים התקפיים של טרשת נפוצה חולקו הנבדקים לקבוצה שקיבלה 7 מ"ג טריפלונומיד, 14 מ"ג או פלצבו (תרופת דמה) למשך 108 שבועות. 796 מהנחקרים (73.2%) לא פרשו באמצע וסיימו את הניסוי.

 

התוצאות, שפורסמו בכתב העת היוקרתי The New England Journal of Medicine, הראו כי לאחר שנתיים, שני המינונים של הטריפלונומיד הצליחו להפחית את מספר ההתקפים ב- 31.5%. גם ממצאי ההדמיה הראו כי בקרב נוטלי הטריפלונומיד היו פחות רקמות פגועות במוח ופחות אזורים דלקתיים פעילים, בשתי קבוצות הניסוי בהשוואה לפלצבו. לא נמצאה השפעה על הנפח הכולל של הרקמות במוח או ברמת העייפות של הנבדקים.

 

הטרפילונומיד פועלת באמצעות היקשרות אל אנזים (Dihydro Orotate Dehydrogenase) אשר חיוני לסינתזה של ה- DNA. היקשרות זו מונעת התחלקות (התרבות) מהירה של תאי מערכת החיסון אשר במחלת הטרשת הנפוצה תוקפים את הרקמות במוח ועמוד השדרה.

 

בבחינת הפרופיל הבטיחותי, לא נמצאו זיהומים חמורים בקרב משתתפי הניסוי ולא נרשמו מקרי מוות. 3 נבדקים שנטלו 14 מ"ג טריפלונומיד אובחנו עם זיהום בכליות. תופעות הלוואי השכיחות שזוהו בקרב משתמשי הטריפלונומיד היו: שלשולים, בחילות, עלייה באנזימי הכבד והידלדלות השיער.

 

מחקר זה צריך להצטרף לעוד ניסויים מסוג שלב 3 בתרופה, שיחד יאספו מספיק נתונים לגבי היעילות והבטיחות, אשר יאפשרו את אישורה לשימוש ושיווק בעתיד.

 

BG-12

 

מחקר אחרון (ניסוי ה- CONFIRM) הראה שהתרופה האוראלית לטרשת נפוצה, BG-12, כאשר ניתנת פעמיים ביום, מפחיתה את תדירות ההתקפים השנתית ב- 44% לאורך שנתיים בהשוואה לפלצבו. כאשר ניתנת התרופה 3 פעמים ביום היא מפחיתה את התדירות ב- 51%.

 

בבחינת הפרופיל הבטיחותי של התרופה נמצא כי תופעות הלוואי השכיחות ביותר היו הסמקה ובעיות במערכת העיכול.

 

דאג וויליאמס, מנהל המחקר ופיתוח של חברת ביוג'ן אמר, שלאור הפרופיל הבטיחותי של התרופה הוא מאמין שה-BG-12 תאושר לטיפול בקו ראשון באנשים עם טרשת נפוצה עם מהלכים התקפיים. וויליאמס התכוון באמירה זו לרמוז כי התרופה שהיה אחראי לפיתוחה תעלה ותגבר על התרופה האוראלית הראשונה שאושרה לשיווק - הגליניאה - אשר לעת עתה מאושרת לטיפול רק כקו שני (כלומר על המטופל להתנסות ראשית בהזרקת התרופות הותיקות ורק במידה ואינן טובות דיין, יאושר השימוש בגליניאה).

 

תוצאות אלו דווחו לעיתונות, אך הקהילה המדעית מחכה למאמר ופירוט הממצאים בכדי לתמוך או לבקר את פרסומי החברה. בינתיים ישנו מחקר קודם שפורסם במלואו - ה-DEFINE - שבחן את התרופה ותוצאותיו היו חיוביות.