מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותבולימיה והפרעת אכילה בולמוסית קשורות לסוכרת

בולימיה והפרעת אכילה בולמוסית קשורות לסוכרת

מחקר: סוכרת סוג 2 שכיחה הרבה יותר בקרב מטופלים עם הפרעות האכילה בולימיה והפרעת אכילה בולמוסית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הפרעת אכילה בולמוסית ובולימיה נרבוזה קשורות לשכיחות מוגברת של סוכרת סוג 2. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת International Journal of Eating Disorders.

 

חוקרים מאוניברסיטת הלסינקי, בשיתוף חוקרים נוספים, בחנו את השכיחות של סוכרת סוג 2 בקרב 2,342 מטופלים עם הפרעות אכילה שונות שטופלו ביחידה להפרעות אכילה באוניברסיטת הלסינקי לעומת 9,368 נבדקים הדומים להם במאפיינים, ללא רקע של הפרעות אכילה, במשך 16 שנים. 

 

השכיחות של סוכרת סוג 2 נבדקה בשלושה שלבים: הראשון - לפני שהחלו בטיפול להפרעות אכילה, השני - לאחר שהחלו בטיפול עד לסיום תקופת המעקב והשלישי - בכל זמן לפני, במהלך ואחרי הטיפול.

 

נמצא כי הסיכון לסוכרת סוג 2 היה גבוה בנבדקים עם הפרעות אכילה לפני שהחלו בטיפול פי 6.6 בהשוואה לנבדקים ללא הפרעות אכילה. בסיום תקופת המחקר השכיחות של סוכרת סוג 2 בכל זמן עמדה על 5.2% בקרב המטופלים עם הפרעות אכילה בהשוואה ל-1.7% בקבוצת הביקורת – סיכון גבוה פי 3.4 במטופלים עם הפרעות אכילה. השכיחות של סוכרת סוג 2 הייתה גבוהה משמעותית בקרב מטופלים גברים בהשוואה לנשים.

 

בסיום תקופת המחקר, כל נבדק שלישי שטופל בעקבות הפרעת אכילה בולמוסית סבל מסוכרת סוג 2 - סיכון גבוה פי 13 לעומת האוכלוסייה. גם 4.4% מהנבדקים שטופלו עקב בולימיה סבלו מסוכרת סוג 2 – סיכון גבוה פי 2.4 לעומת האוכלוסייה.

 

המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים. לדוגמה, מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Diabetologia מצא כי הפרעת דיכאון, הפרעת אכילה בולמוסית ובולימיה קשורות לסיכון מוגבר לסוכרת. הפרעת אכילה בולמוסית ובולימיה היו קשורות לסיכון גבוה פי כמעט ארבעה לסוכרת. דיכאון העלה את הסיכון למחלה ב-40%. כאשר החוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, בהם מחלות נוספות, נמצא כי דיכאון העלה את הסיכון לסוכרת ב-30%, הפרעת אכילה בולמוסית העלתה את הסיכון למחלה פי 2.6 ובולימיה העלתה את הסיכון פי 2.1.

 

מחקר שממצאיו הוצגו בשנת 2013 בכנס שבוע ההשמנה שנערך בארה"ב מצא כי נערות שהיו להן בולמוסי אכילה תדירים היו בעלות סיכון גבוה פי 4 לפתח סוכרת סוג 2, גם לאחר שהחוקרים נטרלו את ההשפעה של מידת ההשמנה על הנתונים. לבנות שהייתה להן הפרעת אכילה בולמוסית מלאה היה סיכון גבוה במיוחד לסוכרת – כמעט פי 6 בהשוואה לבנות ללא אכילה בולמוסית.

 

 

Int J Eat Disord. 2015;48(6):555-562