מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותבשר: איך עושים את זה נכון?

בשר: איך עושים את זה נכון?

החל מהקניה, דרך האחסון ועד ההכנה: טיפים וכללי אצבע לצריכה של בשר בקר ועוף טרי


שוליים כהים מעידים על התייבשות הנתח (צילום: panthermedia)
שוליים כהים מעידים על התייבשות הנתח (צילום: panthermedia)

 

טיפול נכון בבשר עוף ובקר בכל התחנות החל מקנייתו ועד צריכתו בפועל, תבטיח את בריאותכם והנאתכם מהמנהג הכי מקובל ביום העצמאות "על האש". ריכזנו עבורכם את כל הטיפים וכללי האצבע שיסייעו לכם לוודא שאתם רוכשים ואוכלים בשר בקר ועוף טרי.

 

תחנה ראשונה – רכישה:

 

רכשו במקומות מסודרים- בשר עוף ובקר יש לרכוש אך ורק במקומות ממכר מסודרים, נקיים ומפוקחים על ידי השירות הווטרינרי המקומי/רשותי ובעלי רישיון עסק החייב להיות מוצג לראווה לכל דורש.

 

חפשו את התו - ברשתות השיווק ובאטליזים חשוב להקפיד לרכוש אך ורק בשר בקר ועוף שעל תווית אריזתם מופיע סמל הפיקוח הווטרינרי, שם היצרן, תאריך הייצור, התאריך האחרון לשיווק והטמפרטורה שבה יש לאחסן הבשר. באטליז יש לבקש מהקצב לראות את תווית המוצר המופיעה בדרך כלל על רגל העוף. בבשר בקר טרי יש לבקש מהקצב לראות את חותמת בית המטבחיים שבו הופק הבשר.

 

בחנו את הצבע והמראה- זכרו, צבעו הטבעי של בשר העוף הינו ורדרד (לא אדום). ואילו בשר בקר טרי הינו אדום למראה אך חסר ברק (הברק הינו בדרך כלל סימן לתוספים כימיים שהוספו לבשר). בנוסף, נתח בשר בקר טרי הינו בעל מראה משויש (דומה למראה השיש). הסתכלו גם על שולי הבשר - שוליים כהים מעידים בנתח בשר בקר על התייבשות הנתח.

 

הריחו- גם הריח כבר בקנייה יכול ללמד על טיבו של הבשר - ריחם של מוצרי בשר עוף ובקר טריים הינו ריח אופייני וכל סטייה מכך עשויה להצביע על חשש לקלקול או תוספת חומרים זרים.

 

געו- יש להקפיד על כך שנתחי בשר הבקר והעוף לא יהיו דביקים למגע. דביקות היא סימן לקלקול המוצר. בשר בקר טרי הינו בעל תכונות אלסטיות, כך שאם לוחצים עליו באצבע הוא יחזור למצבו הטבעי בסיום הלחיצה.

 

תחנה שנייה – אחסון:

 

חשוב מאוד לשמור על שרשרת הקירור של הבשר והעופות. בשר ועוף טרי חייבים להיות מוחזקים בטמפרטורת המקרר (4 מעלות). חשוב מאוד לא לתת לבשר ולעוף להתחמם, לכן מומלץ לקנות אותם בסוף הקנייה, להגיע הביתה ללא עיכובים מיותרים ולאחסן אותם במקרר כמה שיותר מהר.

 

בנוסף, בדקו מפעם לפעם את טמפרטורת המקרר הביתי. בתאי הצינון הטמפרטורה צריכה להיות פחות מ- 4 מעלות (מעל האפס) ובתאי ההקפאה 18- מעלות.

 

תחנה שלישית – טיפול בבית:

 

הפשרה: בניגוד לסברה הרווחת, אסור להפשיר בשר ועוף קפואים בטמפרטורת החדר. בטמפרטורות האלה חיידקים המסכנים את בריאות האוכלים מתפתחים ומתרבים. ההפשרה חייבת להיות בתוך המקרר ומומלץ לעשות זאת במגירה התחתונה ביותר כדי למנוע זיהום מוצרים אחרים עם מיצי בשר ועופות. רק במקרה שממהרים במיוחד, ניתן להפשיר את הבשר במיקרוגל, כך שההפשרה תהיה מהירה ובטוחה.

בנוסף, אסור להקפיא מוצרים שהופשרו קודם לכן, ומומלץ להימנע מלהקפיא מוצרים טריים במקרר ביתי. בתעשייה ההקפאה היא עמוקה ובבת אחת, ולכן בטוחה יותר. תהליך ההקפאה הביתי שונה ואיטי בהרבה, ועל כן פחות בטוח. אם חייבים להקפיא בבית, כדאי להקפיא את המוצרים לאחר טיפול תרמי (בישול) או בנתחים קטנים לשם הקפאה מהירה יותר.

 

ניקיון: חייבים לנקות היטב את משטחי חיתוך הבשר, סכינים וכלים אחרים שבאו במגע עם מוצרים גולמיים (לא מבושלים). כמו כן, חייבים לשטוף את הידיים בתדירות גבוהה במהלך הכנת מוצרים גולמיים. לצורך הניקיון יש להשתמש בהרבה מים זורמים וסבון.

 

הפרדה: כלל חשוב מאוד הוא להפריד בין מוצרים גולמיים שלא עברו עדיין בישול למוצרים מוכנים למאכל, כמו סלטים שנאכלים ללא טיפול נוסף או מוצרים מבושלים אחרי בישולם. ההפרדה יכולה להיות הפרדת פיזית, כלומר- לחיתוך עופות ובשר נשתמש במשטח חיתוך אחד ולשם חיתוך ירקות נשתמש במשטח נוסף. לחלופין הפרדה של המוצרים יכולה להיות במועדים שונים, כלומר קודם מכינים את כל הסלטים ומוצרים מוכנים לאכילה אחרים ורק אחרי זה נתחיל בהכנת בשרים ועופות גולמיים, ובכל מקרה בסיום השימוש ננקה היטב את המשטחים והכלים בהם נעשה שימוש שיהיו מוכנים לקראת הפעם הבאה.

 

בישול: בשלב זה משמידים את כל החיידקים המסוכנים שיכולים להימצא בבשר או בעופות. חייבים לבדוק שבסוף הבישול הבשרים יהיו מבושלים היטב ללא חלקים נאים.

 

צינון: אסור להשאיר מוצרים, מבושלים או ללא בישול בטווח טמפרטורות שבין 4 ל- 65 מעלות יותר משעתיים, מכיוון שבטווח זה החיידקים מתרבים במהירות יחסית גבוהה. אחרי בישולם יש להחזיק את המוצרים בטמפרטורות גבוהות עד לאכילתם או לקרר אותם כמה שיותר מהר לטמפרטורת המקרר.

 

ד"ר סרחיו דולב הוא רופא ראשי לפיקוח על מוצרים מן החי בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר

 

טיפים תזונתיים ליום עצמאות בריא

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה