מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותג'אנק פוד? פשוט אמרו 'לא'!

ג'אנק פוד? פשוט אמרו 'לא'!

מחקר חדש: צריכה גבוהה של ג'אנק פוד מובילה לתלות כמו במצב של התמכרות להרואין


זהירות- מזון מהיר עלול להיות ממכר כמו הרואין (צילום: אתר סטוק פוטוז)
זהירות- מזון מהיר עלול להיות ממכר כמו הרואין (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

לא מעט אנשים מספרים שהם "מכורים" לג'אנק פוד. כעת מחקר חדש מראה לראשונה שייתכן וזה לא סתם תרוץ שהם מספרים לעצמם לפני שהם נוגסים בצ'יפס. לפי המחקר, אותם מנגנונים שגורמים להתמכרות לסמים כמו קוקאין והרואין, עומדים גם בבסיס הדחף לאכילת יתר של מזון לא בריא.

 

הממצאים המטרידים של המחקר עוררו סערה וזכו לפרסומים רבים עם צאתם. ברחבי העולם נכתבו מאמרים אשר בישרו על הגילוי החדש, תוך שימת דגש על מה שהסובלים מהשמנת יתר כבר מנסים לומר במשך שנים - שקשה להפסיק אכילת יתר של ג'אנק פוד, בדיוק כפי שקשה להיגמל מסמים.

 

החוקרים מה- Scripps Research Institute חילקו עכברי מעבדה לשלוש קבוצות: אחת קיבלה מזון רגיל והשנייה קיבלה מזון רגיל לאורך היום ובמשך שעה אחת ביום קיבלה גם כמות סטנדרטית של מזון מהיר. את הקבוצה השלישית האכילו במזון עתיר קלוריות ושומן כמו נקניקיות ועוגות גבינה, ללא הרף.

 

באמצעות ניטור מוחם של העכברים בקבוצה השלישית, החוקרים מצאו כי זמן לא רב לאחר שהחלו לאכול כמויות גדולות של ג'אנק פוד, חלו אצלם שינויים במעגלים המוחיים. במקביל, אותם עכברים הראו דפוס בו הן תמיד פנו למזון מהסוג הגרוע ביותר ממה שמגישים להם. כתוצאה מכך הם צרכו פי שתיים יותר קלוריות בהשוואה לקבוצות הביקורת. חמור מכך- כאשר החוקרים הפסיקו את מתן המזון המשמין ועברו למזון בריא, החיות סרבו לאכול לחלוטין ולמעשה הרעיבו את עצמן. עכברים אלה המשיכו לצרוך סוג כזה של ג'אנק פוד אפילו אם ידעו שזה יעלה להן בקבלת שוק חשמלי.

 

במצב של התמכרות מנגנון העונג במוח שעבר גירוי יתר, כבר לא מגיב לכמויות של החומר שהשפיעו עליו בעבר. המוח דורש כמויות גדולות יותר ויותר של החומר על מנת שנהיה מסופקים, עד מצב בו מערכת הגמול במוח כאילו מכבה את עצמה. בשלב הזה כבר מאבדים שליטה לחלוטין וזקוקים לצרוך את החומר כל הזמן, על מנת לא להרגיש רע.

 

המחקר הראה שזה מה שקורה גם עם מזון משמין: התפתחות השמנת יתר בעכברים עלתה בקנה אחד עם הידרדרות הדרגתית של המאזן הכימי במוחם. משמע- ככל שהמרכזים במוח האחראיים לעונג מאבדים מרגישותם ומגיבים פחות, העכברים מפתחים הרגלי אכילה כפייתית קומפולסיבית ומאבדים שליטה- סימן ההיכר של התמכרות. הם צורכים בהדרגה יותר כמויות של מזון עתיר קלוריות ושומן, עד שמגיעים למצב של השמנת יתר. בדיוק אותם השינויים מתרחשים במוח של עכבר שצרך קוקאין או הרואין בכמות גדולה. שינויים אלה נחשבים לבעלי תפקיד חשוב בהתפתחות התמכרות לסמים.

 

לפי המחקר, אם נגזים עם הג'אנק פוד שאנו צורכים, זה יביא לתגובה במוח שתגרום לדפוס של אכילה כפייתית. לפחות כך המצב אצל העכברים.

 

 Nat Neurosci. 2010 Mar 28. Epub ahead of print

 

 

תרגמו וערכו: מיכל אפק ואלה הר-נוי