מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותגבר שעל חזהו קעקוע ''לא לבצע החייאה'' התמוטט. מה עשו הרופאים?

גבר שעל חזהו קעקוע ''לא לבצע החייאה'' התמוטט. מה עשו הרופאים?

קעקוע מיוחד הותיר את הרופאים בבית החולים בפלורידה מבולבלים – האם להיאבק על חיי המטופל או לתת לו למות?


(צילום: New England Journal of Medicine)
(צילום: New England Journal of Medicine)

דמיינו את זה: גבר מחוסר הכרה שהתמוטט ברחוב מאושפז בבית החולים, ללא בני משפחה לצדו וללא אמצעי זיהוי. יש לו היסטוריה של בעיות בריאות רציניות ורמה גבוהה של אלכוהול בדם. על החזה שלו, מתגלה קעקוע עם הכיתוב "Do Not Resuscitate" ובעברית – "לא לבצע החייאה", לצדו חתימה. מה אתם הייתם עושים? זה אולי נשמע כמו שאלה מקורס אתיקה ברפואה, אבל זה בדיוק מה שאירע בבית חולים בפלורידה בארה"ב.

 

לפי תיאור המקרה שפורסם ביום חמישי האחרון בכתב העת New England Journal of Medicine, בתחילה הרופאים לא רצו לכבד את ההוראה בקעקוע של המטופל בן ה-70, מאחר שהקעקוע יצר יותר בלבול מבהירות. לא הייתה דרך לוודא כי זה מה שהאיש אכן רצה ובמצב כזה הם העדיפו להימנע מבחירה בלתי הפיכה. הרופאים החלו לטפל בו במספר אמצעים בסיסיים לרבות אנטיביוטיקה, תרופות לחץ דם ומסיכת חמצן, אך התלבטו קשות באשר להתערבויות משמעותיות יותר, לרבות חיבור למכונת הנשמה. במקביל, הם פנו ליועץ לענייני אתיקה של בית החולים.

 

החוקים בארה"ב באשר לצווים המורים לא להחיות מורכבים ומשתנים ממדינה ולמדינה. באופן כללי, על הרופאים חובה חוקית ומוסרית לכבד את העדפות המטופל לוותר על טיפול שמחזיק אותו בחיים. אבל כשהעדפות המטופל מופיעות על קעקוע ולא על טופס רשמי וחתום, הנושא הופך למורכב במיוחד ופרשנות שגויה עשויה להיות עניין של חיים ומוות.  

 

הרופאים גם הכירו תיאור מקרה אחר, שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Journal of General Internal Medicine. במקרה זה היה מדובר בגבר בן 59 עם רקע של סוכרת ומחלות נוספות שאושפז בבית החולים ועל חזהו היה קעקוע D.N.R – קיצור של ההוראה Do Not Resuscitate - לא לבצע החייאה. אבל האיש, שהיה בהכרה מלאה, כשנשאל על רצונו - ביקש שינקטו בצעדים להצלת חייו במקרה שיהיה בכך צורך בהמשך. כאשר המטופל נשאל למה יש לו את הקעקוע, הוא סיפר לרופאים שהפסיד בהתערבות בגיל צעיר. הרופאים המליצו לו להסיר את הקעקוע כדי למנוע בלבול בעתיד, אך הוא אמר כי אינו חושב שמישהו יתייחס לקעקוע ברצינות וסירב להסירו.

 

כפי שניתן ללמוד מהמקרה החדש שדווח בפלורידה, קעקוע שכזה בהחלט עלול לגרום לבלבול רב. במקרה זה, היועץ לענייני אתיקה של בית החולים שנקרא לסייע בחן את המקרה וקבע כי נראה שהקעקוע משקף את רצון המטופל ויש לכבד את ההוראה. בבוקר שלאחר מכן המטופל נפטר.

 

במקביל, עובדים סוציאליים מבית החולים הצליחו לאתר פרטים נוספים על המטופל ואף מצאו מסמך מסודר עם הוראות לא להחיות, מה שאפשר לרופאים לנשום לרווחה בידיעה שעשו את הבחירה הנכונה.

 

 

N Engl J Med 2017; 377:2192-2193November 30, 2017