מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותגם משותקים הולכים

גם משותקים הולכים

רגליים רובוטיות eLEGS עוזרות למשותקים שוב ללכת


רגליים רובוטיות מאפשרות הליכה אצל פראפלג (צילום:PantheMedia)
רגליים רובוטיות מאפשרות הליכה אצל פראפלג (צילום:PantheMedia)

אמנדה בוקסטל שמשתמשת בכיסא גלגלים עומדת לקום. תאונת סקי לפני 18 שנה גרמה לקריעה חלקית של חוט השדרה שלה והותיר אותה משותקת מהמותניים ומטה. היא דוחפת את עצמה לאט מהכיסא עם קביים, מתנדנד אחורה לרגע, ואז רוכנת קדימה ולוקחת צעד. עד מהרה היא מגבירה את צעדיה וממשיכה ללכת.

 

בוקסטל לובשת exoskeleton חדש בשם eLEGS, אשר יוכל בקרוב לעזור לאנשים עם פגיעות בחוט השדרה ללכת באופן טבעי. "הליכה עם eLEGs דורשת למידה ותירגול אבל לגוף האדם יש יכולת זיכרון טובה ולומדים ללכת איתו מהר מאוד".

 

eLEGS עובר ניסוים קליניים על ידי  Berkeley Bionics, קליפורניה. בניגוד ל-exoskeletons אחרים, כגון Raytheon's XOS-2 או  HULC, המכשיר החדש לא נועד לצייד את החיילים בכוח על אנושי, אלא הוא תוכנן במיוחד בתור מכשיר שיקום כדי לסייע בשיקום פונקציית הליכה לאנשים עם פגיעות בחוט השדרה, וכמו כן לשפר את מחזור הדם והעיכול.

 

החליפה מורכבת מתרמיל בו נמצאת הבקרה על הרגליים הרובוטיות. הוא מונע על ידי ארבעה מנועים, אחד עבור כל הירך והברך. מפרק הקרסול נשלט על ידי תנועה פסיבית שעוזרת לשמור על כף הרגל בזווית כך שאת הרגל ניתן להציב על הקרקע, עקב לבוהן. חיישנים ברגליים מעבירים את המידע על מנח הרגל ליחידת הבקרה ובהתאם לזה נקבע איזה מפרק יכופף בתורו כדי ללכת. סוללות ליתיום קובלט מאפשרות לחליפה להיות מופעלת ללא מקור חשמל.

 

בעוד המכשיר יכול לתמוך במשקל של המשתמש, שיווי משקל של האדם מושג באמצעות קביים, אשר משמשים גם כדי לשלוט על המערכת. כדי לקחת צעד, המשתמש דוחף כלפי מטה עם הקב הנגדי לרגל דורכת המיועדת. תנועות דומות, כגון דחיפה עם שני הקביים בעת ובעונה אחת מאפשרת לעבור מישיבה לעמידה או כדי להסתובב.

 

Berkeley  Bionics טוענים כי ל- eLEGS יש מגוון הגדול ביותר של כיפוף הברך כל שלד חיצוני אחר והוא מאפשר הליכה טבעית יותר לעומת exoskeletons אחרים.
 

 

לא מדובר בשלד חיצוני רובוטי ראשון שמטרתו שיקום הליכה אצל פראפלגים. ReWalk מבית Argo Medical Technologies בחיפה משתמש כבר בעיצוב דומה, עם תרמיל אליו מחוברות רצועות תמיכה ומנועים חשמליים אשר מתחברים לרגלי המשתמש. כרגע המכשיר עובר ניסויים קליניים בארה"ב. AMT טוענים כי המכשיר יעבור את תהליך אישור של ה-FDA ויהיה בשוק עוד 12-18 חודשים.  

 

החברה מתכננת להתחיל בניסויים הקליניים של eLEGS בתחילת שנת 2011. הערכת עלות המכשיר בשוק היא בסביבות 100,000$.

 

תמונות של eLEGS בפעולה ניתן לראות כאן

 

 

מתוך- NewScientist

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן