מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותגנטיקה משפיעה על הסיכוי להבריא מהפרעות אכילה

גנטיקה משפיעה על הסיכוי להבריא מהפרעות אכילה

מחקר חדש מגלה שמאפיינים גנטיים יכולים להיות גורם משמעותי בכך שהפרעת האכילה הופכת לכרונית


וריאציות גנטיות קטנות ברצף ה- DNA קשורות להתפתחות הפרעת אכילה כרונית (צילום: Shutterstock)
וריאציות גנטיות קטנות ברצף ה- DNA קשורות להתפתחות הפרעת אכילה כרונית (צילום: Shutterstock)

 

האם לגנטיקה יש חלק בקביעה אם הפרעת האכילה תיהפך להפרעה כרונית? צוות חוקרים בין לאומי שבראשם חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה זיהו וריאציות גנטיות שעשויות להשפיע על ההחלמה של מטופל מהפרעות אכילה כמו אנורקסיה או בולמיה.

 

המחקר החדש מבוסס על ההשערה שאנשים נושאים באופן גנטי תכונות אופי ומזג הגורמים להם להיות מועדים יותר מאחרים לפתח הפרעת אכילה.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Neuropsychopharmcology חשפו וריאציות גנטיות קטנות ברצף ה- DNA של האדם הקשורות להפרעת אכילה כרונית. ייתכן שהוריאציות הגנטיות הללו יכולות לנבא שהאנשים בהם הן קיימות יהיו פגיעים יותר להפרעות אכילה ושההפרעות שלהם יהיו כרוניות וקשות יותר לטיפול.

 

1,878 נשים השתתפו במחקר. רובן אובחנו כסובלות מאנורקסיה או בולימיה במשך שנים רבות, היו בעלות BMI נמוך ובעלות רמות גבוהות של חרדה ודאגות.

 

אחרי בדיקה של 5,151 וריאציות בכ – 350 גנים, צוות המחקר הצליח לזהות את 25 הוריאציות הגנטיות שהייתה להן המשמעות הגדולה ביותר מבחינה סטטיסטית. למשל, הקשר החזק ביותר לסימפטומים כרוניים של הפרעת אכילה היה עם וריאציה גנטית על כרומוזום 4 בגן המכונה GABRGI. לפי ממצאי המחקר, למי שנושא וריאציה זו כנראה שיש נטייה מולדת לפתח הפרעת אכילה כרונית. 

 

אנורקסיה ובולימיה נובעות ממגוון גורמים ומושפעות מתרבות, משפחה, שינויי חיים ומאפייני אישיות. אולם ביולוגיה וגנטיקה רלוונטיות במידה רבה וגם יכולות לשחק תפקיד בתגובה של אנשים לטיפול. חשוב להבין את הגנטיקה שמאחורי הפרעת האכילה, מכיוון שזה יכול בסופו של דבר לסייע בתפירת הטיפול המתאים ביותר בהתבסס על המטען הגנטי של המטופל.

 

כמובן שנדרשים מחקרים נוספים כדי לאשר את הקשר בין הוריאציות הגנטיות לסיכון לפתח הפרעות אכילה כרוניות.