מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותדיכאון נפוץ בנשים עם סרטן השד, גם שנים לאחר האבחנה

דיכאון נפוץ בנשים עם סרטן השד, גם שנים לאחר האבחנה

לנשים ששרדו סרטן השד סבירות גבוהה יותר להזדקק לטיפול בבית חולים עקב דיכאון וליטול נוגדי דיכאון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לנשים שחלו בסרטן השד סיכון מוגבר לסבול מדיכאון ולהזדקק לטיפול תרופתי נגד דיכאון, גם בטווח הקצר בשנה שלאחר האבחנה וגם שנים לאחר מכן. כך עולה ממחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת American Society of Clinical Oncology.

 

חוקרים מהמרכז לחקר הסרטן של החברה הדנית לסרטן בחנו נתונים על כמעט 2 מיליון נשים מדנמרק שנאספו בשנים 1998 עד 2011. בתחילת המחקר אף אחת מהנשים לא סבלה מסרטן ולא מדיכאון או הפרעות נפשיות אחרות. במהלך תקופת המעקב כמעט 45,000 מהנשים אובחנו עם סרטן השד. 

 

החוקרים מצאו כי הסיכון לפניה לבית חולים בשל דכאון חמור היה גבוה יותר ב-70% בקרב המטופלות עם סרטן השד בשנה הראשונה שלאחר האבחנה, בהשוואה לנשים ללא סרטן. בשנה הראשונה שלאחר האבחנה שיעור הנשים שטופלו בנוגדי דיכאון מקרב הנשים עם סרטן השד היה גבוה פי שלושה בהשוואה לנשים ללא סרטן.

 

הסיכון המוגבר לדיכאון לא חלף בשנים שלאחר האבחנה. הסבירות לכך שנשים ששרדו סרטן השד יטופלו בנוגדי דיכאון או יפנו לבית חולים בשל דיכאון הייתה גבוהה יותר בהשוואה לנשים ללא רקע של סרטן גם כשהחוקרים בחנו את הנתונים 3 שנים ו-8 שנים לאחר האבחנה.

 

החוקרים מצאו שלנשים עם סרטן השד בגיל 70 או יותר, לנשים שהסרטן שלהן התפשט לבלוטות הלימפה הסמוכות, לנשים שגרות לבדן ולנשים עם בעיות בריאות רציניות אחרות, הסיכון לשימוש בנוגדי דיכאון היה גבוה במיוחד. לעומת זאת, סוג הניתוח או הטיפול לא השפיע על הסיכון לדיכאון.

 

תוצאות המחקר מחזקות מחקרים קודמים שמצאו סיכון מוגבר לדיכאון באנשים עם סרטן, ובמיוחד בנשים עם סרטן השד. כך לדוגמה, מחקר שפורסם בתחילת החודש בכתב העת Journal of Clinical Oncology, מצא כי 32% מהאנשים עם סרטן סובלים מהפרעה נפשית קלינית כלשהי כמו הפרעת חרדה, דיכאון קליני או הפרעות הסתגלות. מדובר בשיעור גבוה באופן משמעותי בהשוואה לאוכלוסייה, בה לפי הערכות שכיחות ההפרעות עומדת על 18-20%.

 

מכל סוגי הסרטן שנבדקו במחקר, שכיחות ההפרעות הנפשיות הייתה הגבוהה ביותר בנשים עם סרטן השד - 42% מהנבדקות עם סרטן השד עמדו בקריטריונים האבחנתיים של הפרעה נפשית אחת לפחות. לעומת זאת, שכיחות ההפרעות הנפשיות בסרטן הלבלב – סרטן אלים ביותר – עמדה על 20%.

 

החוקרים אומרים כי רופאים שמטפלים בחולות סרטן השד או בנשים שהחלימו מסרטן השד צריכים להיות קשובים לבעיות נפשיות בקרב המטופלות. עוד הם אומרים כי נשים עם סרטן השד לא צריכות לחכות עד שהרופא ישאל אותן אם הן בדיכאון, אם הן סובלות מדיכאון חשוב לפנות לטיפול.

 

 

JCO October 27, 2014