מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהאהבה למלח מתפתחת כשאנחנו תינוקות

האהבה למלח מתפתחת כשאנחנו תינוקות

מחקר: אם נותנים לתינוקות מזונות עשירים במלח הם עלולים לפתח העדפה למלח שתלווה אותם כל חייהם


מתן קרקרים ולחם לתינוקות עלול ליצור אצלם העדפה למליחות (צילום: Shutterstock)
מתן קרקרים ולחם לתינוקות עלול ליצור אצלם העדפה למליחות (צילום: Shutterstock)

 

האכלת תינוקות בקרקרים, דגני בוקר, לחם ומזונות אחרים הנוטים להיות עשירים בנתרן, עשויה לסלול את הדרך לחיבה גדולה יותר למלח במשך כל חייהם. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition.

 

המחקר מעלה את האפשרות שמאמצים להפחתת צריכת מלח צריכים להתחיל כבר בשלב מאוד מוקדם בחיים. לדברי החוקרים, ייתכן אפילו שבקרב תינוקות יש "חלון רגישות" בו חשיפה למזונות וטעמים מסוימים מתכנתת את המוח לחשוק בהם בעתיד.

 

צריכה גבוהה מידי של מלח גורמת ללחץ דם גבוה, מה שעלול להוביל למחלות לב וכלי דם ושבץ מוחי. דיאטה עשירה במלח קשורה גם לעלייה בסיכון לסרטן הקיבה ועלולה לפגוע בכליות.

 

בארצות מפותחות רק רבע מצריכת המלח היומית מגיעה ממלח שולחני. היתר מגיע ממזון מעובד. הנתרן טוב לטעם, למרקם האוכל ולשימורו. לכן בלחם יש כמות גדולה מאוד של מלח, כך גם במרקים, באבקות תיבול, בבשר, ברטבים מוכנים, בחמוצים ועוד. ארגון הבריאות העולמי ממליץ לצרוך לא יותר מ- 5 גרם מלח ביום, אבל הממוצע בעולם הוא 9-12 גרם, ועל פי סקרים של משרד הבריאות, גם הישראלים צורכים הרבה יותר מהמומלץ. זו חלק מהסיבה לכך ש 17 מהנשים וכ- 14 אחוז מהגברים בישראל, סובלים מיתר לחץ דם.

 

אדישים למליחות 

 

אבל מה גורם לנו לאהוב אותו כל-כך? החוקרים ממרכז Monell Chemical Senses בפילדלפיה מסבירים כי תינוקות נולדים עם העדפה ברורה למזונות מתוקים וסלידה ממזונות מרים, אך נראה שהם לרוב אדישים למליחות בחודשים הראשונים לחייהם.

 

במסגרת המחקר 61 תינוקות בריאים בין חודשיים קיבלו תמיסה של מי מלח. בהתבסס על הבעות הפנים שלהם וכמה שהם שתו, החוקרים הסיקו כי התינוקות אכן היו אדישים לטעם.

 

כאשר התינוקות הגיעו לגיל 6 חודשים, הוריהם הביאו אותם שוב למרכז. החוקרים הציגו בפניהם 3 בקבוקים שהכילו מים, תמיסת מי מלח עדינה שהכילה 1% מלח (מליחות דומה למרק עוף קנוי) ותמיסה מלוחה פי 2 יותר, שרוב המבוגרים היו אומרים כי היא מלוחה מאוד. החוקרים תיעדו כמה נוזלים התינוקות שתו מכל בקבוק בזמן קצוב – אינדיקציה על רמת ההעדפה שלהם לכל בקבוק.

 

בנוסף, ההורים נשאלו איזה מזונות לתינוקות או מזונות אחרים ילדיהם אוכלים. הכוונה במזונות אחרים היא אוכל רגיל, שבן משפחה אחר היה עשוי לאכול. 26 מהתינוקות נחשפו למזונות מוצקים כמו קרקרים, לחם או דגני בוקר, מזונות שפעמים רבות עשירים במלח. במהלך מבחן הבקבוק, תינוקות אלה צרכו 55% יותר מלח בהשוואה לתינוקות שעדיין לא נחשפו למזונות המלוחים.

 

מלקקים מלח מהבייגלה 

 

החוקרים בחנו מחדש כמחצית מהילדים כשאלה הגיעו לגיל גן ותישאלו את אמותיהם על העדפות המלח שלהם, למשל אם הם מלקקים מלח ממזונות, אכלו מלח שולחן לבדו או שהוסיפו מלח לאוכל לפני שאכלו ממנו. הם מצאו כי ילדים שנחשפו בשלב מוקדם בחייהם למזונות מלוחים, אהבו יותר מלח.

 

המוח מתעצב מאוד בחודשים הראשונים לחיים והחוקרים מסבירים כי ייתכן שחשיפה מוקדמת עשויה לשנות את הדרך בה האות של טעם המלח מועבר למוח. המחקר אומנם לא מוכיח זאת, אבל הוא מצביע על קשר בין חשיפה מוקדמת למליחות והעדפה למלח בהמשך החיים.

 

 

Am J Clin Nutr January 2012 vol. 95 no. 1 123-129