מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותהאם אקלים שמשי מפחית סיכון ל-ADHD?

האם אקלים שמשי מפחית סיכון ל-ADHD?

מחקר מצא כי באזורים עם אקלים שמשי יש שכיחות נמוכה יותר של הפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הפרעת קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) היא ההפרעה הפסיכיאטרית השכיחה ביותר בילדים. הגורמים להפרעה אינם ידועים בברור, פרט לעובדה שלגנטיקה יש כנראה תפקיד בהיווצרותה. גורמי סיכון אפשריים נוספים שזוהו כוללים משקל לידה נמוך, לידה מוקדמת, חשיפה לרעלנים סביבתיים ושימוש באלכוהול או טבק במהלך ההיריון.

 

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Biological Psychiatry מצביע על גורם נוסף שעשוי להיות קשור לסיכון להתפתחות ADHD – החשיפה לשמש.

 

חוקרים הולנדים אספו וניתחו מידע מארה"ב ומ-9 ארצות אחרות על שיעורי ADHD ועוצמת השמש באזור. ניתוח הנתונים הצביע על קשר בין עוצמת השמש לשכיחות ההפרעה.

 

באזורים עם עוצמת שמש גבוהה – גם בארה"ב וגם בארצות האחרות – הייתה שכיחות גדולה יותר של הפרעות קשב וריכוז. הקשר לעוצמת השמש הסביר 34%-57% מהשונות בשכיחות ההפרעה בין אזור לאזור.

 

גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות - כמו משקל לידה נמוך, הכנסה, מרחק מקו המשווה ועוד - נמצא כי מגורים באזור עם אקלים שמשי קשורים לסיכון מופחת לפתח את ההפרעה.

 

הממצאים מעלים את האפשר שחשיפה לעוצמת שמש גבוהה עשויה לספק השפעה הגנתית מפני ADHD. החוקרים מסבירים כי אור שמש עוזר לווסת את השעונים הביולוגיים שלנו וזה עשוי להיות גורם המשפיע על ההתפתחות של ההפרעה.

 

כשהחוקרים בדקו אם קיים קשר דומה בין אוטיזם או הפרעות דיכאון חמורות לעוצמת השמש באזור, הם מצאו שממצאיהם היו ספציפיים ל-ADHD.

 

חשוב להבין כי המחקר הצביע על קשר בין עוצמת השמש לשכיחות של ADHD, אך הוא אינו יכול להוכיח כי עוצמת שמש נמוכה גורמת להפרעה והוא בטח לא מהווה סיבה לארוז ולעבור דירה. נדרשים מחקרים נוספים שיאוששו את קיומו של הקשר וינסו להבין את המנגנון העומד מאחוריו.

 

 

Volume 74, Issue 8 , Pages 585-590 Biological Psychiatry