מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותהאם ההמלצות החדשות של Institute of Medicine האמירקאי הן מספיקות?

האם ההמלצות החדשות של Institute of Medicine האמירקאי הן מספיקות?

אז כמה ויטמין D צריך לקחת?


צילום: אתר Panthermedia
צילום: אתר Panthermedia

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism עולה כי המינון המומלץ לצריכה יומית של ויטמין D על פי ההמלצות האחרונות של ה-Institute of Medicine (IOM) האמריקאי, העומד על 600-800IU ליום, עלול להיות נמוך מדי. על בסיס רמות הוויטמין בדם, דיווח ארגון ה-IOM כי מרבית האמריקאים והקנדים מקבלים כמות מספקת של ויטמין D. עם זאת, המחקר הנוכחי בחן לא רק את רמות הוויטמין בדגימות דם כי אם גם בשומן הגוף.
החוקרים מסבירים כי לצד ממצאים המאשרים שוב כי ויטמין D3 הינו פוטנטי יותר בצורה משמעותית בהשוואה ל-D2, הרי שמחקרם זה הינו הראשון המכמת את רמות מאגרי הוויטמין בשומן. על פי התוצאות, נראה כי במינונים של כ-7000IU ליום, הגוף משתמש במרבית הוויטמין ומעט מאוד ממנו מופנה למאגרים.
במחקרם זה, הוקצו אקראית 33 מתנדבים בריאים לקבל 50,000IU של אחד משני סוגי ה-ויטמין Dl (D3 או D2) מדי שבוע לסך של 12 מנות. מינון זה הינו המקובל בטיפול בחסר ויטמין D, מסבירים החוקרים. היענות הנבדקים לטיפול הייתה ככל הנראה 100% לדבריהם. דגימות דם נלקחו מדי שבועיים ושוב בשבוע 17 לטיפול, וזוגות של ביופסיות רקמת שומן נלקחו מתשעה מהנבדקים בתחילת המעקב ושוב בשבוע 12.
החוקרים מדווחים כי ויטמין D3 היה פוטנטי יותר ב-56-87% בהשוואה לוויטמין D2 בהעלאת רמות ה-25(OH)D בסרום, וכי היה פוטנטי פי 3 בהעלאת תכולתו בשומן.
בנוסף, נמצא כי תכולת ה-Calciferol (ויטמין D) בשומן עלה ב-104mcg/kg בקבוצת ה-D3 בהשוואה ל-33ng/kg בלבד בקבוצת ה-D2.
עם זאת, אף אחת מקבוצות הנבדקים לא הראתה עדות לצבירת הוויטמין ברקמת השומן. כאשר חושבו הערכים הצפויים עבור ויטמין D3 בסך השומן הגוף, נמצא כי רק 17% מהכמות שניתנה הופנתה למאגרים.
לטענת החוקרים, ממצא זה נחשד במחקרים קודמים, אולם ללא מידע כמותי מרקמת השומן לא ניתן היה לבססו עד כה. עובדה זו לבדה מראה כי המלצות ה-IOM האחרונות לכמות הוויטמין הנדרשת ליום הינן נמוכות לכל הפחות בסדר גודל אחד, הם מוסיפים.
החוקרים מציינים כי במינונים שניתנו במחקרם זה, מרבית ויטמין D נצרך ועבר מטבוליזם. ככל הידוע להם, טוענים החוקרים כי המדובר בעבודה הראשונה המכמתת סוגיה זו.
על בסיס ממצאיהם אלו, מסכמים החוקרים כי בהינתן הפוטנטיות הרבה יותר והעלות הנמוכה יותר, ויטמין D3 צריך לכל הפחות להישקל כאפשרות הטיפולית המועדפת כאשר מבקשים לתקן חסר של הוויטמין.
 

החדשה פורסמה באתר E-Med