מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניכמוניחדשותהאם כל הפעולות הרפואיות שנעשות אכן יעילות?

האם כל הפעולות הרפואיות שנעשות אכן יעילות?

מחקר חדש מצא תוצאות מפתיעות תוך סקירת עשור של מחקרים מהניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לרוב אנו מדברים וקוראים מחקרים על חידושים ברפואה, התרופה הבאה, הבדיקה הבאה, הגן החדש וכו'... אך יש חשיבות לא פחותה גם לשאלה האם מה שכבר נהוג כיום ברפואה, ונחשב פעולה מבוססת, אכן פועל. הנחת היסוד היא שכן, שזה נחקר ונמצא יעיל. ובכן, מחקר חדש שפורסם בכתב העת Mayo Clinic Proceedings שבדק עשור של מחקרים שפורסמו בניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין מצא כי לא תמיד כך – מתוך 363 מחקרים על פעולות רפואיות שכבר נעשות נמצא כי 40% נמצאו כלא יעילות. 21.8% נמצאו במחקר עם יעילות שלא ניתן להכרעה והשאר נמצאו יעילות ומביאות תועלת.


המחקר המעניין שבוצע על ד"ר וינאי פרסד מהמכון לאומי לסרטן שבתוך המכון הלאומי לבריאות בארה"ב בדק 1,344 מחקרים שפורסמו בכת העת של הניו אינגלנד בין השנים 2001-2010. הניו אינגלנד נחשב לאחד מכתבי העת הרפואיים היוקרתיים והחשובים בעולם. המחקרים שנבדקו עסקו במגוון החלקים של הרפואה – פרוצדורות, תרופות, בדיקות, ניתוחים או כל שינוי בדרך שבה נוהגים ברפואה.


בתחילה ביקשו החוקרים לבדוק כמה ממחקרים העריכו פעולות ונוהגים שכבר משתמשים בהם ברפואה, כלומר פעולות רפואיות מבוססות,  לעומת כמה מהם עוסקים בפיתוחים חדשים ועתידיים. החוקרים מצאו כי רק 27% מהמחקרים עסקו בפעולות ונוהגים קיימים ומבוססים בעוד 73% עסקו בפעולות חדשניות ובלתי מבוססות. לדברי החוקרים למרות שהחדשנות חשובה, יש חשיבות לא פחותה לבחינה מחודשת של פעולות ותרופות ניתוחים ופרוצדורות קיימות.


לאחר מכן התמקדו הרופאים במחקרים שבדקו פעולות, ניתוחים תרופות וטיפולים קיימים, קרי כ-363 מחקרים. כאמור גילו הרופאים כי כ-146 מחקרים הם 40% מצאו שהטיפול הקיים והמבוסס אינו בעל תועלת לחולה. 79 מחקרים (21.8%) היו כאלה שלא יכלו להכריע האם הטיפול יעיל או לא. שאר 138 המחקרים, שהם 38% מצאו כי הטיפול הקיים יעיל ומועיל לחולה.


לדברי החוקרים הפעולות הרפואיות שנמצאו בלתי יעילות לא היו כאלה שפעם פעלו וכיום השתפרו או הפסיקו לעבוד, אלא כאלה שמעולם לא נמצאו יעילות או בעלות תועלת רפואית. עצם השימוש בהם היה טעות רפואית.


מסכנת החוקרים היא שיש לחזור ולבדוק את כל הנוהגים הקיימים, בייחוד בימים אלו של עליה בהוצאות לבריאות, שכן נראה כי מרבית אם לא רוב הפעולות שנעשות ברפואה פשוט לא מסייעות.

 

Mayo Clinic Proceedings doi:10.1016/j.mayocp.2013.05.012