מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהאם פעילות גופנית טובה להפרעות אכילה?

האם פעילות גופנית טובה להפרעות אכילה?

כאשר מטפלים בהפרעות אכילה פעילות גופנית בדר"כ לא נחשבת חלק חיוני בטיפול. להפך – פעילות כזאת נתפסת מסוכנת בקרב אנשים אשר גם ככה עוסקים בצורה אובססיבית במשקל גופם. מחקר חדש מראה שהרווחים הפסיכולוגים של פעילות גופנית יכולים להוות חלק חשוב בטיפול ובמניעת הפרעות אכילה.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

למרות היתרונות הפיזיים והנפשיים הידועים היטב של עיסוק בפעילות גופנית, מטפלים בתחום של הפרעות אכילה שנים רבות אוחזים בדעה שאנשים אשר סובלים מהפרעות אכילה לא צריכים לעסוק בפעילות גופנית כלל.

 

בעוד שזה בהחלט נכון שפעילות גופנית אובססיבית עלולה להזיק, פעילות גופנית מתונה ומבוקרת יכולה דווקא לסייע לאנשים אשר סובלים מהפרעות אכילה או לכאלה אשר נמצאים בקבוצת סיכון לפתח את ההפרעה.

 

אנשים אשר סובלים מהפרעות אכילה נוהגים לעשות שימוש לרעה בפעילות גופנית כאמצעי לשלוט במשקל. לעומת זאת עבור מרבית האוכלוסיה פעילות גופנית הינה דבר חיובי. לפעילות גופנית יש השפעה חיובית על הערך העצמי, על רמות הדיכאון, על המצב רוח באופן כללי ועל דימוי הגוף. השפעות אלה יכולות בפוטנציאל להפחית את הפתולוגיות של הפרעות אכילה.

 

במחקר השתתפו ונסקרו 539 סטודנטים במשקל בריא, שרובם כלל לא נחשבים להיות בקבוצת סיכון לפתח הפרעות אכילה. במחקר ניסו להעריך את הדחף לרזון, את הרגלי הפעילות הגופנית ואת הסיכוי לפתח תלות בפעילו גופנית. בעזרת מודלים סטטיסטים חיפשו קשר בין המדדים הללו. כך המחקר מצא שדווקא ההשפעות הפסיכולוגיות של פעילות גופנית יכולות לסייע במניעה ובטיפול של הפרעות אכילה.

 

במחקר מדגישים שכמובן לא מדובר בפעילות גופנית לאנשים אשר נמצאים בתת משקל חמור. לעומת זאת ברגע שהמצב מתייצב, לפעילות גופנית מתונה ומבוקרת יש השפעה חיובית.

 

צוות החוקרים שואף לבצע מחקר המשך בו יעקבו לאורך חודשים אחרי נבדקים אשר נמצאים בקבוצת סיכון כדי לבדוק ולהעריך את ההשפעה של פעילות גופנית על הסימפטומים של הפרעות אכילה.


 

www.physorg.com/news/2011-01-disorders.html

 

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק


 

אמא100
29/01/11 11:19

 מנסיוני כאמא לילדה שסבלה מהפרעות אכילה רציניות בגיל 17 (היום בת 19),הנערה החלה להתאמן בחדר כושר בהדרכת מאמן, כתוצאה מכך התחילה לאכול דברים מזינים, עלתה במשקל מתמידה בכך ומרגישה מצויין

אודיאל
15/01/11 22:55

במקרה שלי פעילות גופנית היא זו שגורמת לאכול. כרגע קיבלתי פילאטיס פעמיים בשבוע ועוד מעט אקבל גם בריכה. האמת שזה הדבר היחיד שגורם לי כרגע לאכול.יש לי משקל יעד שכאשר אגיע אליו אחזור לשחות וזה הדבר היחיד שמחזיק אותי כרגע  אני כל כך אוהבת את הספורט שאני מוכנה לאכול למענו...
אצלי הספורט זה פרס כל פעם שאנ י לא יורדת במקל אני מקבלת לעשות קצת ספורט. מן טעימה לקראת מה אני הולכת ובשביל מה אני כל כך מתאמצת

מיכל-אפק
15/01/11 21:14

לפעילות גופנית בהפרעות אכילה יש שני תנאים בסיסיים, לא משנה איזו פעילות מדובר:
1. התחלה רק בתת משקל לא מסכן חיים. אני אישית דוגלת ב - BMI16 ומעלה בלבד.
2. הפעילות הגופנית לא גורמת לירידה במשקל ולא פוגעת בעלייה במשקל.

somebody
15/01/11 19:04

הי,
מה לגביי פעילות גופנית לעליה במסת שרירית אצל הסובלים מה"א?קראתי היכנשהו שהיא ממולצת,מה המדיניות לגביי פעילות "עדינה" כדוג' פילאטיס ודומיה??