מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהאם צילומי שיניים מעלים סיכון לגידולים?

האם צילומי שיניים מעלים סיכון לגידולים?

מחקר אמריקאי מצא כי צילומי רנטגן דנטאליים שנתיים קשורים לסיכון מוגבר לגידול מוח שפירים


למרות הסיכון המוגבר עקב החשיפה לרנטגן, הסבירות שאדם יפתח גידול מוח נמוכה מאוד (צילום: Shutterstock)
למרות הסיכון המוגבר עקב החשיפה לרנטגן, הסבירות שאדם יפתח גידול מוח נמוכה מאוד (צילום: Shutterstock)

 

לאנשים שעוברים צילומי רנטגן דנטאליים באופן קבוע סבירות גבוהה יותר לסבול ממנינגיומה (Meningioma) - גידול מוח מסוג נפוץ ולרוב שפיר. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Cancer של אגודת הסרטן האמריקנית. בילדים הסיכון עשוי להיות גבוה במיוחד.

 

מנינגיומות נוצרות בקרומים המכסים את המוח. ההתפתחות של גידולים מסוג זה היא איטית וברוב המקרים הגידולים שפירים (לא מתפתחים מעבר לאתר המקורי שלהם). יחד עם זאת, מנינגיומות עשויות לגדול מאוד ולגרום לבעיות רציניות כמו בעיות שמיעה וראיה, כאבי ראש ועוד. חשיפה לקרינה מייננת – הסוג הקיים בצילומי רנטגן – היא גורם הסיכון הסביבתי המוכר הגדול ביותר למנינגיומה. 

 

במחקר הנוכחי חוקרים מאוניברסיטת ייל בחנו דיווחים עצמיים על היסטורית טיפולי השיניים של 1,422 אנשים שאובחנו עם גידולי מנינגיומה. הם הושוו עם קבוצת ביקורת של 1,350 אנשים הדומים להם במאפיינים, פרט לכך שהם לא אובחנו עם גידולים. החוקרים מצאו כי לאנשים שאובחנו עם גידולים הייתה סבירות גדולה יותר להיסטוריה של חשיפה לצילומים דנטאליים.

 

ניתוח הנתונים העלה כי מטופלים עם מנינגיומה היו בעלי סבירות יותר מכפולה לכך שעברו אי פעם בחייהם צילום נשך, בהשוואה לקבוצת הביקורת. עוד עלה כי אנשים שדיווחו על כך שעברו צילומי נשך בתדירות של לפחות פעם בשנה, היו בעלי סיכוי גבוה ב- 40% עד 90% למנינגיומה (תלוי בגיל בו בוצעו הבדיקות). צילום נשך הוא אחד מצילומי הרנטגן הנפוצים ביותר. הוא מבוצע כאשר המטופל נושך כרטיסיית פלסטיק או קרטון בו נמצא הפילם.

 

סיכון מוגבר לגידולים מסוג מנינגיומה נקשר גם לצילומים פנוראמיים - צילומי שיניים הניטלים מחוץ לפה ומספקים מבט רחב של הלסת והשיניים. החוקרים מצאו כי אנשים שעברו צילומי רנטגן פנוראמיים כשהיו צעירים יותר מגיל 10 היו בעלי סיכון גבוה כמעט פי 5 לפתח מנינגיומה. אנשים שעברו צילומים פנוראמיים פעם בשנה או יותר היו בעלי סיכון גבוה פי 2.7 עד 3 לגידולים, תלוי בגיל.

 

לא לוותר על רופא השיניים 

 

אין סיבה לפאניקה ובטח לא להמנעות מטיפולי שיניים. הסבירות לפתח גידול מוח באופן כללי היא נמוכה מאוד ולכן גם אם יתברר שאכן קיים סיכון מוגבר בקרב אנשים שנחשפו לצילומי רנטגן דנטאליים, הסיכון שאדם מסוים יפתח גידול מוחי נותר נמוך. בנוסף, כאמור, הגידולים לרוב שפירים ולרוב אינם כרוכים בתסמינים. היום גם המטופלים נחשפים לרמות קרינה נמוכות יותר מאשר הקרינה אליה נחשפו נבדקי המחקר בעבר.

 

המחקר אומנם הראה קשר בין הצילומים לגידולים, אך הוא לא הוכיח קשר של סיבה-תוצאה. כך למשל, סביר שאנשים עם גידולים סרטניים יזכרו טוב יותר אם נחשפו לגורמים שיש חשד שהיו עלולים לגרום לסרטן שלהם כמו חשיפה לחומרי הדברה או קרינה.

 

יחד עם זאת, החוקרים אומרים כי ממצאי המחקר צריכים לעודד רופאי שיניים ומטופלים לבחון היטב מתי ולמה יש צורך בצילומי רנטגן.

 

 

לפרטים נוספים

איתי4
18/04/12 13:14

 אבל למה צריך לעשות כל כך הרבה פעמים צילומים דנטליים?
לא עדיף ללכת לרופא פחות חמדן (שהרי הצילומים עולים כסף)

אני עושה טיפולי שיניים באמריקן לייזר ושם לא מפנים אותי לצילומים כל יומיים