מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהאם צריכה מוגברת של זרחן במוצרי חלב מורידה את לחץ הדם ומונעת התפתחות של יל"ד?

האם צריכה מוגברת של זרחן במוצרי חלב מורידה את לחץ הדם ומונעת התפתחות של יל"ד?

צריכה מוגברת של זרחן במוצרי חלב מורידה את לחץ הדם ומונעת התפתחות של יל"ד


במחקר פרוספקטי נכללו 13,444 משתתפים מארה"ב, שמילאו שאלונים על הרגלי המזון שלהם בבסיס. לחץ הדם נמדד בבסיס ובביקורי מעקב.

 

לאנשים שצרכו במזון זרחן בחמישון העליון בבסיס היו ערכי לחץ דם נמוכים (מובהקים בסיסטולי ועם נטייה בדיאסטולי) מאשר אלו שצרכו זרחן בחמישון התחתון.

 

במעקב ממוצע של 6.2 שנים זוהו 3,345 אנשים עם יל"ד. צריכת הזרחן נמוכה היתה קשורה עם סיכון לפתח יל"ד, גם לאחר תיקנון לגורמים שאינם קשורים במזון. נמצא יחס סיכון נמוך מובהק של 0.86 להיארעות של יל"ד רק לצריכה מוגברת של זרחן במוצרי חלב אבל לא לזרחן במוצרי מזון אחרים.

Alonso A, Nettleton JA, Ix JH, et al. Dietary phosphorus, blood pressure, and incidence of hypertension in the Atherosclerosis Risk in Communities Study and the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Hypertension. 2010 Jan 18. [Epub ahead of print].

 

צריכת זרחן מוגברת במזון נמצאה כקשורה בערכי לחץ דם נמוכים יותר במחקרי "חתך". המחקר הנוכחי הוא הראשון שהיה פרוספקטיבי ותוצאותיו הראו בשתי אוכלוסיות שונות שצריכת גדולה יותר של זרחן קשורה בערכי לחץ דם נמוכים יותר וסיכון נמוך יותר להתפתחות יל"ד.

 

אלא שהטבה זאת מוגבלת רק לצריכת זרחן ממוצרי חלב. הקשר בין צריכה מוגברת של מוצרי חלב על הורדת לחץ הדם נמצא גם במחקרים אחרים. דיאטת DASH מורכבת מחלק גדול של מוצרי חלב דל-שומן ומורידה את לחץ הדם טוב יותר מאשר דיאטה עשירה בירקות ופירות (NEJM 1997;336:1117).

 

גם צריכה מוגדלת של סידן במוצרי חלב קשורה בסיכון נמוך להתפתחות יל"ד. המנגנון שמסביר את השפעת הזרחן במזון אינו ברור. אמנם זרחן במזון יכול להגביר את רמת הזרחן בנסיוב ולהשפיע על הורדת לחץ הדם אלא שבמחקרים אחרים נמצא שלזרחן במזון יש השפעה מוגבלת על רמתו בנסיוב. בנוסף, לזרחן במזון יכולה להיות השפעה מזיקה על לחץ הדם כנראה בגלל פגיעה בואזודיליטציה תלויית-אנדותל (J Am Soc Nephrol 2009;20:1504).

 

העמסת זרחן במזון יכולה לגרום לרמות נמוכות של circulating 1-25-dihydroxy vitamin D עם עלייה בלחץ הדם. לחילופין, יתכן מאד שחומרים אחרים במוצרי חלב כמו סידן, מגנזיום, אשלגן ולקטופפטידים או שילובם הם יעילים בהורדת לחץ הדם והסיכון ליל"ד. המחברים תומכים בהסבר זה.

 

מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם

www.ish.org.il/feb2010p.asp