מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהאם קקאו מוריד לחץ דם?

האם קקאו מוריד לחץ דם?

האם קקאו יכול להוריד את לחץ הדם?


מטרת המטה-אנליזה של 10 מחקרים אקראיים ומבוקרים היתה לבדוק את השפעת מוצרי קקאו עשירים בפלאבאנול (flavanol) על הורדת לחץ הדם.

 

במחקרים נכללו 297 אנשים שהיו עם לחץ דם תקין או שסבלו מטרום-יל"ד או יל"ד בדרגה 1. משך הטיפול נע בין 2 עד 18 שבועות. הירידה הממוצעת בלחץ הדם ע"י הטיפול הפעיל היתה -4.5 ממ"כ בלחץ דם הסיסטולי ו - -2.5 ממ"כ בלחץ הדם הדיאסטולי – שניהם מובהקים.

 

Desch S, Schmidt J, Kobler D, et al. Effect of cocoa products on blood pressure: Systematic review and meta-analysis. Am J Hypertens. 2009 Nov 12. [Epub ahead of print].

 

יל"ד נדיר ביותר בקרב אינדיאנים משבט קונה שחיים באיים לאורך חופי פנמה. חלק גדול מצריכת המזון שלהם מכיל קקאו עשיר בפלבנול והועלתה ההשערה שצריכה זאת מונעת התפתחות יל"ד. יתרה מכך, אינדיאנים אלו שעוברים לגור בערים סובלים מיל"ד כמו כל האוכלוסייה.

 

המנגנון של השפעת הקקאו על הורדת לחץ הדם אינו ברור. אחד ההסברים קשור בזמינות ביולוגית מוגברת ואזודילטוריות של NO שנגרם כנראה ע"י הגברת פעילות NO סינטזה. יתכן גם שפלאבאנול גורם לעיכוב פעילות האנזים המהפך.

 

הממצא במטה-אנליזה זאת שמבוססת על מחקרים יחסית גדולים מראה הטרוגניות סטטיסטית משמעותית לאורך המחקרים ומעלה את השאלה מהו המינון המתאים ומהם תופעות הלוואי שתופענה לאורך הזמן.

 

צריכה מוגברת של מוצרי קקאו שמכילים שומן וסוכר בתוספת לטעם המר של קקאו "נקי" יכולים לגרום להפרעות המטבוליות הידועות. רק במחקר אחד נבדקה השפעה זאת ונמצאה ירידה מובהקת בלחץ הדם ללא השפעה מטבולית שלילית או עלייה במשקל בהשוואה לשוקולד לבן (Taubert D, et al. JAMA 2007;298:49).

 

נוסף לכך, בכל המחקרים נבדקו אנשים ללא יל"ד או בדרגה נמוכה של יל"ד ולכן קשה להוציא מסקנות לגבי חולי יל"ד מטופלים או אלו עם גורמי סיכון רבים או אלו עם פגיעה באברי מטרה. יש לכן לחכות למחקר עם משתתפים רבים וארוך-טווח על מנת לקבוע השפעת צריכת קקאו על נקודות הקצה הקליניות.

 

נלקח מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם

 

www.ish.org.il/dec09.asp

 

דרכים טבעיות להפחתת לחץ דם