מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותמתעוררים ממש מוקדם בכל בוקר? אולי זה בגנים

מתעוררים ממש מוקדם בכל בוקר? אולי זה בגנים

חוקרים אמריקאים זיהו גן שקשור בדפוס של יקיצה מוקדמת באופן קיצוני והליכה לישון בשעה מאוד מוקדמת בערב. עוד הם מצאו: התופעה שכיחה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נראה שיש אנשים שמתוכנתים גנטית ללכת לישון בשעות הערב המוקדמות ולהתעורר ממש מוקדם בבוקר - דפוס שינה הקרוי בעגה הרפואית 'תסמונת השעון המוקדם' (Advanced Sleep Phase syndrome – ובקיצור ASP).

 

בעוד שרוב האנשים מתקשים לקום מהמיטה בארבע או חמש בבוקר, אנשים עם תסמונת השעון המוקדם מתעוררים בזמן זה באופן טבעי, כשהם מוכנים להתמודד עם היום. משכימי הקום הקיצוניים האלה נוטים לתפקד היטב במשך היום אבל עשויים לחוות קושי להישאר ערים להתחייבויות חברתיות בערבים. 

 

במחקר חדש, חוקרים מאוניברסיטת יוטה בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות קליפורניה בסן פרנסיסיקו (UCSF) וויסקונסין ביקשו ללמוד על התסמונת. לשם כך הם דגמו נתונים אודות 2,422 נבדקים שטופלו במעבדת שינה גדולה בצפון ארה"ב במעקב שנמשך 9.8 שנים, מינואר 1994 עד אוקטובר 2003.

 

החוקרים ניתחו נתונים על בדיקות שונות שעברו הנבדקים, לרבות תיעוד הרגלי שינה, רמות הורמון השינה מלטונין ברוק ומדדים שאותרו במעבדת שינה, ובכללם רמות החמצן, קצב הלב וקצב הנשימה במהלך השינה בלילה.

 

נמצא כי שמונה מתוך הנבדקים (0.33%) הציגו דפוס של תסמונת השעון המוקדם. אמנם נתון זה מתייחס לאנשים שהופנו למרפאת שינה על רקע תסמיני הפרעת שינה ולא נבדקה שכיחות התסמונת במדגם מהאוכלוסייה הכללית, אולם בהתבסס על הממצא, לפחות אחד מכל 300 נבדקים שמפתח תסמין הקשור להפרעת שינה – מחזיק בדפוס זה של שינה. החוקרים מציינים כי השיעור עשוי אף להיות גבוה יותר, מאחר והמחקר העלה רמזים לארבעה נבדקים נוספים שעשויים לסבול מהתסמונת אשר סרבו לקחת חלק במחקר ובבדיקות הכרוכות בו.

 

החוקרים מצאו כי מתוך שמונת הנבדקים שזוהו עם תסמונת השעון המוקדם – לחמישה יש קרובי משפחה בקרבה ראשונה עם דפוס שינה דומה. בהמשך בוצעו בדיקות דם לנבדקים אלה שזיהו מוטציות גנטיות שנקשרות לתסמונת השעון המוקדם המשפחתית (FASP, קיצור של Familial Advanced Sleep Phase). נמצא כי הנטייה המשפחתית הייתה חזקה יותר בקרב נבדקים שפיתחו את תסמונת השעון המוקדם כבר מגיל צעיר.

 

החוקרים מציינים כי המוטציות הגנטיות שנקשרו לתסמונת השעון המוקדם בעבודה זו ובעבודות מחקר נוספות מהעולם, לרבות מוטציות בגנים PER2, PER3, CK16, PERIOD3, CRY2, TIM, DEC2 ו-FASP – הן מוטציות שנקשרו בעבודות שונות גם לסיבוכים רפואיים אחרים, כגון מיגרנות (FASP) ודיכאון (PER3), מטבוליזם של סוכר והפרעה ביפולארית.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2019 של כתב העת SLEEP.

 

הפרעות בתזמון השינה

 

תסמונת השעון המוקדם מאופיינת בהפרשה מוקדמת של הורמון השינה - המלטונין - במוח, כבר בשעת ערב מוקדמת, המלווה בירידה בטמפרטורת הגוף – מה שמוביל לרצון לישון מוקדם. המשמעות היא שהשעון הפנימי של הגוף פועל בלוח זמנים שמתחיל הרבה זמן לפני זה של רוב האנשים. 

 

בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים הם מפרטים כי הקריטריונים לתסמונת השעון המוקדם כוללים את היכולת להירדם לפני שמונה וחצי בערב ולהתעורר לפני חמש וחצי בבוקר, ללא קשר למחויבויות תעסוקתיות או חברתיות - וזאת כשישנים רק פעם אחת ביממה. קריטריונים אחרים כוללים התבססות דפוס זה עד גיל 30, ללא שימוש בחומרים מעוררים או מרגיעים וללא אורות בהירים הקשורים להתעוררות המוקדמת או מצבים רפואיים העלולים להשפיע על השינה.

 

לצד תסמונת השעון המוקדם קיימות הפרעות נוספות בתזמון השינה, לרבות תסמונת השעון הדחוי (DSP, קיצור של Delayed Sleep Phase syndrome) שמאפיינת את "ציפורי הלילה" שנוטים להישאר ערים עד לשעות הקטנות של הלילה, וכן תסמונת השעון המשתנה (איחור קבוע בשעות ההירדמות והיקיצה מלילה ללילה) ותסמונת השעון הלא מאורגן (שעון שינה-עירות לא מאורגן וללא חוקיות פנימית). הטיפולים בתסמונות אלה לרוב משלבים בין מתן הורמון המלטונין כדי להשיב את הסדר לשעות השינה-עירות, לצד חשיפה מבוקרת לאור בשעות מסוימות.

 

החוקרים ממליצים לשלב בכל מרפאות השינה שתי שאלות לנבדקים כדי לאתר הפרעות בתזמון השינה:

 

  • בסוף שבוע ארוך או בחופשה, שיש בהם מחויבויות מועטות אם בכלל – מתי את/ה נוטה ללכת לישון?

 

  • בסוף שבוע ארוך או בחופשה, שיש בהם מחויבויות מועטות אם בכלל – מהי השעה הסופית שבה אתה נוטה לקום בבוקר מהמיטה?

 

 

SLEEP, doi: 10.1093/sleep/zsz148