מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהורים כחלק מתהליך השיקום

הורים כחלק מתהליך השיקום

מחקר חדש אשר בדק את שיטת הטיפול המשפחתית לטיפול בהפרעות אכילה מצא שהשיטה יעילה ביותר עבור חולות הסובלות מהפרעת אכילה פרק זמן קצר יחסית ולא נמצאות בתת משקל מסכן חיים.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הורים לנערות אשר סובלות מהפרעת אכילה חווים ויכוחים אנורקטים עם הנערה הסובלת ברמה יומיומית. מתח, חרדה וויכוח אינסופי על מה הנערה תאכל וכמה מלווים את זמני הארוחות והופכים את שגרת היומיום לסיוט.

 

אחת משיטות הטיפול המשפחתיות עבור מתבגרים אשר סובלים מהפרעות אכילה דוגלת במעורבות של ההורים ונותנת להם תפקיד חשוב בשיקום המתבגר הסובל ומניעת מצב אשר דורש אישפוז.

 

השיטה הינה תובענית עבור ההורים: בשבועיים הראשונים לטיפול לפחות אחד מן ההורים נדרש להיות זמין ונוכח סביב השעון על מנת לפקח על האכילה ועל השעות שבין הארוחות כדי לוודא שאין פעילות של היטהרות או שריפת קלוריות.

 

מחקר חדש שבדק את שיטת הטיפול המשפחתית הנ"ל אשר פותחה במסגרת בית חולים ונקראת Maudsley method מצא שהשיטה יעילה גם בשלב לאחר שהטיפול הסתיים. החוקרים שייכו באופן רנדומלי את 121 המטופלים בגילאי 12-18, רובן נערות, לשנה של טיפול משפחתי או שנה של טיפול אינדווידואלי.

 

בתום השנה 49% מהמטופלות שהיו בטיפול משפחתי היו ברימיסיה מלאה לעומת 23% מהנבדקות שהיו בטיפול אינדווידואלי.


מכלל המטופלים שהיו ברימיסיה מלאה בתום השנה 10% בלבד מהנערות שהיו בטיפול משפחתי חזרו לסימפטומים לעומת 40% מהנערות שהיו בטיפול אינדווידואלי.

 

בטיפול המשפחתי למעשה נותנים להורים כלים להתמודד ומלמדים אותם לומר לנערה: “את יושבת כאן עכשיו ואוכלת את הארוחה שלך. אני אהיה כאן לצידך ואעזור לך להתמודד".

 

השיטה נותנת מיומנות וביטחון להתנהל מול הפרעת האכילה כאילו היתה כמו כל מחלה אחרת, משפעת ועד סרטן. הרי אם הילד נדרש לקחת טיפול תרופתי שיציל את חייו, אף הורה לא ייתן לילד שלו לקחת רק חצי מהמינון הנדרש.

 

בסופו של דבר ההתמדה והנחישות של ההורים מסייעים לנערה להבין שהיא לא תקום מהשולחן ותעזוב מבלי לסיים את הארוחה.

 

כחלק מהשיטה יושב המטפל בפגישה הראשונה בזמן ארוחה משפחתית כדי לצפות באינטראקציה ובדינמיקה סביב השולחן. אחר כך לכל אחד במשפחה יש תפקיד וכולם שותפים. כך למשל, האחים מתבקשים להתפנות מהשולחן לענייניהם בסיום הארוחה ולא להתערב בארוחה של אחותם אשר סובלת מההפרעה.

 

בשיטה מדגישים שההורים לא אשמים במצב אלא הם חלק מהפתרון. התפקיד שלהם הוא להרגיע, לתמוך ולהיות עיקביים. חשיבות נוספת ניתנת לאחידות של ההורים: אסור שהורה אחד יתעקש על הארוחה והשני יאמר משפט כמו "תוותרי לה רק הערב".

 

חשוב לציין שבמחקר הנ"ל השתתפו בנות אשר סובלות מהפרעת אכילה פרק זמן קצר יחסית של שנה או פחות, ולא נמצאות בתת משקל מסכן חיים. במילים אחרות לא ברור האם טיפול זה יעיל במקרים של הפרעה חומרה או כזאת שהפכה כרונית.

 

יש גם משפחות והורים שכבר שקועים עמוק מידי בבוץ של הפרעת האכילה וכבר אי אפשר לעבוד בשיתוף פעולה.

 

במקרים כאלה עדיין מומלץ טיפול באשפוז, מחוץ לבית המשפחה.

 

 

www.nytimes.com/2010/10/19/health/research/19anorexia.html

תרגמה וערכה: מיכל אפק

 

Noa
10/11/10 0:34
יש גם משפחות והורים שכבר שקועים עמוק מידי בבוץ של הפרעת האכילה וכבר אי אפשר לעבוד בשיתוף פעולה.

לצערי אני בסטטיסטיקה הנ"ל.