מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.

הורמון התיאבון


עלייה בעוררות ובפעילות בזמן הציפיה לארוחה, מוגדרת כ "פעילות הנובעת מציפיה למזון" -food anticipatory activity - FAA, היא תלויה בפעילות המחזורית של מעגל המזון- תיאבון, שמיקומו המדויק והמסרים המועברים על ידו אינם ברורים דים.


ידוע שהורמון הגרלין מופרש בשלב הציפיה לארוחות הניתנות בזמנים קבועים.

 

בעבודה זו הראו החוקרים שמתן גרלין מעלה את הפעילות בחיות שאינן מורעבות גם בהעדר מזון. בחיות החסרות את הקולטן לגרלין, תגובת ה FAA חלשה באופן משמעותי. באופן מרשים המדידה הכמותית של העלייה בפעילות לפני הצגת המזון מתפלגת בצורה גאוסינית בעכברים נורמאלים וגם באלו החסרים קולטן לגרלין, רק שלאחרונים משרעת העקומה קטנה יותר.

 

בשתי הקבוצות כאשר העכבר מתחיל את הפעילות הקשורה בציפיה למזון, הוא ימשיך בפעילות זאת עד להגעת המזון, תצפית המעידה על כך שגרלין קובע את הסף לתחילת הפעילות.

 

 תאים המבטאים גרלין מושפעים מחלבוני מחזור (חלבונים שרמתם משתנה בצורה מחזורית), כך שהביטוי של חלבונים אלו ושל גרלין הוא מחזורי כמחזור יום - לילה.

 

תגובה לילית תתקבל בדיאטה המבוססת על אכול ככל שתרצה או על צום של 48 שעות. הגרלין יוצר את הצפיה בלי קשר לנוכחות המזון.

 

בעכברים אשר באופן התנהגותי שובש שעונם הביולוגי, בניגוד לחיות נורמאליות, אין ירידה ברמת גרלין.

 

מסקנת החוקרים שגרלין וחלבוני המחזור מסונכרנים לזמני הארוחות ולא למחזור היממה כפי שהיה מקובל לחשוב, ותאי הקיבה המפרישים הורמונים אלו משפיעים על המוח ואיברי מטרה אחרים ליצירת מחזור יממתי של ארוחות.

 

Proc Natl Acad Sci U S A, 2009, 106 (32), 13582-13587
 

 

למה לאכול יותר מדי משרה עלינו מצב רוח מדוכדך?
כמו שכולנו מרגישים המערכות שלנו קשורות זו בזו ולאט לאט גם המדענים חושפים את הקשרים.  חוקרים מטקסס גילו אספקט חדש של הורמון "הרעב" גרלין, הוא מרגיע דיכאון...האמת שאם נחשוב על זה נראה שזה לא מפתיע שכן כשאנחנו רעבים, רצוי שיהיה לנו מצב רוח טוב כדי שנשיג לעצמנו את המזון החסר ביתר הצלחה.