מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהורמון סינטטי לטיפול בהעדר וסת

הורמון סינטטי לטיפול בהעדר וסת

רמות נמוכות של לפטין מביאות לאי-הופעת וסת בנשים עם אחוזי שומן נמוכים. הפתרון: הורמון סינטטי


טיפול בהורמון סינטטי יכול לשחזר את הפוריות ומעגלי המחזוריות (צילום: panthermedia)
טיפול בהורמון סינטטי יכול לשחזר את הפוריות ומעגלי המחזוריות (צילום: panthermedia)

 

מחקר חדש מצא שמחסור בהורמון הלפטין גורם למצב של אי הופעת וסת אצל נשים בעלות רמות נמוכות באופן קיצוני של שומן בגוף כמו נשים עם הפרעות אכילה. הבשורות הטובות: נמצא כי טיפול בהורמון סינטטי דומה יכול לשחזר את הפוריות ואת מעגלי המחזוריות אצל האישה.

 

נשים עם רמות נמוכות באופן קיצוני של שומן בגוף כמו נשים אשר פעילות בצורה לא שגרתית- למשל רקדניות ואצניות ונשים עם הפרעות אכילה, מועדות למצבים של אל וסת- העדר או הפסקה של מחזור הווסת (אמנוריאה משנית), מה שעשוי לגרום לאי פוריות ונטייה לשברים בשל אוסטיאופורוזיס.

 

מחקרים קודמים מצאו שנשים עם אל- וסת הן בעלות רמות נמוכות של הורמון הלפטין באופן כרוני. המחקר החדש שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences הוא הראשון להוכיח באופן ברור שמחסור בלפטין אכן תורם למצב של העדר וסת וכי טיפול באמצעות הורמון סינטטי יכול להשיב את הפוריות ולהפחית את הסיכון לשברים בקרב אותן נשים.

 

המחקר כלל 20 נשים בגילאי 18-35, הסובלות מאל-וסת ועצמות שבריריות. במשך 36 שבועות הנשים קיבלו זריקה יומית של הורמון סינטטי דמוי לפטין הנקרא מטרלפטין, או לחילופין זריקה של חומר לא פעיל (פלצבו). לא הנבדקות עצמן ולא החוקרים ידעו מי קיבלה איזה סוג של זריקה.

 

כחודש לאחר תחילת הטיפול, בקרב הנשים שקיבלו את זריקת המטרלפטין נצפתה עלייה משמעותית ברמות הלפטין בגוף. 7 מתוך 10 נשים החלו שוב לקבל וסת ו – 4 מתוך ה – 7 גם חזרו לבייץ. בהשוואה לנשים שקיבלו פלצבו, בקרב הנשים שקיבלו זריקות של מטרלפטין היה שיפור גם בפרופיל ההורמונאלי ושיפור בייצור עצם.

 



Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011; DOI:10.1073/pnas.1015674108

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק