מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהמאכלים שיגנו עליכם מנזקי השמש

המאכלים שיגנו עליכם מנזקי השמש

נחשפים לשמש? מחקרים חדשים מצאו שכדאי שתאכלו רסק עגבניות, נבטי ברוקולי ומזונות מגנים נוספים


רסק עגבניות מגן מפני נזקי שמש כמו אדמומיות ופגיעה במרקם העור (צילום: panthermedia)
רסק עגבניות מגן מפני נזקי שמש כמו אדמומיות ופגיעה במרקם העור (צילום: panthermedia)

 

פגיעת השמש בעור קשורה בתהליכי חמצון והיווצרות רדיקאלים חופשיים, הפוגעים בתהליך שרשרת במולקולות ובתאים. מכיוון שנוגדי חמצון מסוגלים לקלוט ולנטרל רדיקלים חופשיים, יש להם פוטנציאל הגנה בעור, בדומה לתרומתם במניעת תהליכי חמצון ודלקת ברקמות הגוף ובכלי הדם. ואכן, מחקרים חדשים חוזרים ומוכיחים, שצריכת מזונות עשירים בנוגדי חמצון מגנה עלינו מפני נזקי שמש, שעלולים לגרום גם סרטן.

 

מחקרים קליניים כבר הראו שיום אחד של חשיפה לשמש ללא הגנה, מספיק כדי לגרום להתחלת נזק בלתי הפיך לתאים, שיכול להוביל להזדקנות מוקדמת של העור ובתהליך מצטבר- לתהליכים סרטניים. למרות המודעות לסכנות שבחשיפה לשמש, מעט אנשים מורחים מסנן-קרינה מדי יום. העובדה שצריכת מרכיבי ירקות עשויה לתרום להגנה משלימה מבפנים (בלי לוותר על מסנן הקרינה), הופכת את המלחמה בנזקי השמש ואת מניעת סרטן העור לאפשרית יותר, גם בארצות חמות ושטופות שמש, כמו אזור הים התיכון וישראל.

 

רסק עגבניות. נוגד החמצון: ליקופן

 

מחקר שנערך במנצ'סטר ופורסם בינואר האחרון בדק 20 נשים בריאות שגילן הממוצע 33, אשר חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה 55 גרם רסק עגבניות בשמן זית (המכיל 16 מ"ג ליקופן וגורמי הגנה נוספים) וקבוצה שנייה קיבלה רק שמן זית, במשך 12 שבועות.

 

לאחר תקופת הניסוי, נמצא שבקבוצת הנשים שקיבלו רסק עגבניות היה צורך ברמת קרינת UV גבוהה יותר על-מנת לגרום לנזקי שמש המוכרים כגורמי סיכון: אדמומיות בעור, פגיעה במרקם העור ונזק ל- DNA המיטוכונדריאלי הרגישים במיוחד לנזקי חמצון.

 

גם כאשר נתנו את רכז העגבנייה כתוסף תזונה יומי במשך 10 שבועות לפני חשיפה לקרינת UVA ו- UVB, הביופסיות הראו שמספר כוויות השמש בעור קטן בצורה משמעותית, לעומת קבוצת הביקורת שקיבלה שמן סויה.

 

תמצית נבטי ברוקולי. נוגד החמצון: סולפוראפאן

 

מחקר חדש שנערך בעכברים עירומים (ללא שיער, שעורם דומה יותר לעור אדם והמקובלים כמודל לבדיקת יעילות ההגנה של עור האדם) מראה, כי תמצית מנבטי ברוקולי עשויה להגן על העור מההשפעות המזיקות של קרינת UV ולהפחית את הסיכון לסרטן עור.

 

בברוקולי- כמו בתאיהם של ירקות נוספים ממשפחת המצליבים, כגון כרובית, כרוב וכרוב ניצנים- קיימות רמות גבוהות של תרכובות פעילות הנקראות גלוקוסינולאטים, ההופכות בגוף לאיזותיוציאנאטים, תרכובות הידועות בפעילות אנטי סרטנית חזקה. האיזותיוציאנאט העיקרי הקשור בברוקולי הוא סולפוראפאן. עכברים שקיבלו תמצית של נבטי ברוקולי (שהכילה 10 מיקרומול גלוקורפאנין- גלוקוסינולאט ההופך לסולפוראפאן) לפני חשיפה ממושכת לקרינת UV (במשך 17 שבועות, פעמיים בשבוע), פיתחו 25% פחות נגעים סרטניים בעור לעומת עכברים שלא קיבלו את תמצית הברוקולי. בנוסף, הגידולים שהופיעו בעכברים שאכלו ברוקולי היו קטנים ב- 70%.

 

תמצית זרעי ענבים. נוגד החמצון: פרואנתוציאנידין

 

במחקר שבוצע על עכברים עירומים שנחשפו 3 פעמים בשבוע לקרינת UVB במשך 24 שבועות, נמצא שבאלה שקיבלו תמצית זרעי ענבים המכילה פרואנתוציאנידין (0.2% או 0.5%) חל עיכוב בתהליך התפתחות סרטן העור עקב קרינת שמש. זאת באמצעות עיכוב של היווצרות מרכיבים ותהליכים דלקתיים רבים, הנגרמים כתוצאה מקרינת UVB על עורם של העכברים.

 

מיץ תותי גוג'י

 

תותי גוג'י (פרי האטד הפראי, Lycium barbarum) זוהו כבר ברפואה הסינית המסורתית כבעלי השפעה מרפאה בשל תכולת נוגדי החמצון שבהם ותרומתם לבקרת מערכת החיסון. במחקר על השפעתם בחשיפה לשמש נמצא ששתיית מיץ המכיל 5% תמצית תותי גוג'י הוריד בצורה משמעותית את חמצון השומנים הנגרם מקרינת ה- UVA ואת הבצקת הדלקתית שנגרמה בעקבות כווית השמש בעכברים עירומים. בנוסף, הוא הגן באופן פרופורציונאלי לריכוזו במיץ מפני דיכוי חיסוני, שנגרם על-ידי קרינת ה- UV ופוגע ביכולת התיקון של העור. התוצאות מציעות, שצריכה של מיץ תותי גוג'י יכולה לספק הגנה נוספת מנזקי השמש לאנשים רגישים.

 

 

* ד"ר ניבה שפירא היא תזונאית קלינית במכון לחקר התזונה, בית החולים בלינסון ויועצת האגודה למלחמה בסרטן

 

למזונות נוספים (וזמינים יותר) שיכולים לסייע להגן על העור

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה