מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהמוח מעוות את תפיסת הגוף

המוח מעוות את תפיסת הגוף

מחקר שמראה כיצד אנו לא מזהים את גודל הידיים שלנו יכול לעזור להסביר מדוע יש אנשים הסובלים מהפרעות אכילה


מסתכלים במראה ולמרות זאת לא מאמינים שהם לא שמנים (צילום: אתר סטוק פוטוז)
מסתכלים במראה ולמרות זאת לא מאמינים שהם לא שמנים (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

למה אנחנו חושבים שאנו שמנים? מסתבר שהמוח שלנו מחזיק בתמונה מאוד מעוותת של גופנו- המוח חושב שהגוף רחב הרבה יותר מאשר הוא במציאות. כך חשף מחקר חדש שממצאיו יכולים לעזור להסביר כיצד הפרעות אכילה כמו אנורקסיה מתפתחות.

 

חוקרים מאוניברסיטת UCL בלונדון מצאו כי אנשים נוטים להאמין שידיהם קצרות ושמנות יותר ממה שהן באמת. הם חושדים כי הסיבה לעיוות הזה טמונה אולי באופן בו המוח מקבל מידע מאזורים שונים בגוף.

 

לדברי החוקרים ייתכן כי התפיסה המוטעית הזו, יכולה להתחיל להשתלט בקרב חלק מהאנשים, מה שעלול לתרום להתפתחות הפרעות אכילה. ייתכן שבחלק מהסובלים מהפרעות אלה יש נטייה כללית לתפוס את הגוף כרחב יותר ממה שהוא במציאות.

 

החוקרים ביקשו מ- 18 מתנדבים לשים את כף יד שמאל שלהם מתחת ללוח, וביקשו מהם להעריך איפה הם חושבים שפרקי האצבעות, קצות האצבעות שלהם ונקודות אחרות בכף היד נמצאות. זה חשף עיוותים משמעותיים בתפיסה- המשתתפים חשבו שהידיים שלהם היו רחבות בערך ב- 2/3 ממה שהן במציאות, וכשליש קצרות יותר מאורכן האמיתי.

 

המדענים מאמינים כי העיוות הזה נובע ממספר האותות החושיים שנשלחים למוח מאזורים שונים של העור. אותו מודל המעוות של המוח על היד, יכול להיות גם המודל שקיים בו לאזורים אחרים בגוף. 

 

לדבריהם, האפקט של התפיסה השגויה עלול להיות משמעותי יותר בנשים, מכיוון שהן נוטות להיות רגישות יותר למראה של חלקים ספציפיים בגוף כמו הבטן או הירכיים.

 

הם מוסיפים כי יש אנשים שמסתכלים במראה ומקבלים מידע אובייקטיבי שאומר להם שהם לא שמנים, אבל הם עדיין לא יכולים להשתמש במידע הזה כדי להתגבר על מודל הגוף המעוות שבמוחם וממש להאמין בו.

 


http://www.pnas.org/content/early/2010/06/07/1003483107

ערן-ברקוביץ
17/06/10 20:25

ישנם מקרים שרק מיקוד הקשב באזור מסויים יכול לעוות את התפיסה לגביו. לפעמים אני מבצע בחדר הטיפולים תרגיל בו אני והמטופל ממקדים את הקשב (כלומר להביט בדקדקנות, לשים לב לפרטים הקטנים, להיות רגיש לתחושה, לחום)  באחת מכפות הידיים. כעבור 2 דקות בלבד, אני מבקש להרחיב את הקשב ולהשוות בין הידיים, התגובות מדהימות, לרוב היד בה התמקדנו: גדולה יותר, חמה יותר, כואבת יותר, רדומה, מזיעה, צבעה שונה ונוטה לאדום, זזה לאט ועוד תופעות דומות...
קל, באמצעות הניסוי הקצר הזה לראות עד כמה מיקוד הקשב חשוב ותפיסתנו גמישה ויכולה לתעתע בנו.
לא כל המחשבות שלנו נכונות ולא כל התפיסות והערכות שלנו מדוייקות, גם אם השקענו מחשבה וקשב רב בדברים הללו, ולרוב  בגלל שהשקענו יותר מידי מחשבה וקשב לדברים הללו