מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהמחיר הנפשי שגובה הסרטן

המחיר הנפשי שגובה הסרטן

1 מכל 3 אנשים שאובחנו עם סרטן סובל מבעיות נפש קליניות. ההפרעות שכיחות במיוחד בחולות סרטן השד


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

32% מהאנשים עם סרטן סובלים מהפרעה נפשית קלינית כלשהי כמו הפרעת חרדה, דיכאון קליני או הפרעות הסתגלות. כך עולה ממחקר גדול שנערך במספר מרכזים רפואיים בגרמניה.

 

המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology, נערך בקרב 2,141 מטופלים עם סרטן בגילאי 18-75, שרואיינו פנים אל פנים במטרה לבדוק מי מהם חווה בארבעת השבועות שקדמו לראיון קשיים נפשיים או רגשיים משמעותיים ברמה קלינית, שעומדים בהגדרות האבחון הנוקשות להפרעות נפש שונות לפי ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי (ה-DSM).

 

השכיחות של ההפרעות הנפשיות הקליניות הייתה גבוהה יותר בהשוואה לאוכלוסייה במטופלים עם סרטן מכל הסוגים, אך הייתה שונות גדולה בשיעור הסובלים מההפרעות בסוגי הסרטן השונים. לדוגמה:

 

סרטן השד – 42%

 

סרטן הראש והצוואר – 41%

 

מלנומה ממאירה – 39%

 

סרטנים גניקולוגיים – 37%

 

סרטן כליות/דרכי השתן – 36%

 

סרטן הערמונית – 22%

 

סרטן קיבה – 21%

 

סרטן הלבלב – 20%

 

החוקרים הופתעו לגלות כי שכיחות ההפרעות הנפשיות הייתה גבוהה יותר דווקא בקרב מטופלים עם סרטן מסוגים שניתן יותר לטפל בהם והפרוגנוזה שלהם לרוב טובה יותר כמו סרטן השד, מאשר בקרב מטופלים עם סוגי סרטן שהטיפול בהם מאתגר יותר כמו סרטני קיבה וסרטן הלבלב – אחד מסוגי הסרטן האלימים ביותר.

 

כאמור, 32% מהמטופלים עמדו בקריטריונים האבחנתיים לפחות להפרעה נפשית אחת בארבעת השבועות שקדמו לראיון. מדובר בשיעור גבוה באופן משמעותי בהשוואה לאוכלוסייה, בה לפי הערכות שכיחות ההפרעות עומדת על 18-20%. השכיחות המוגברת ביחס לאוכלוסייה נובעת בעיקר מהשיעור הגבוה של הסובלים מהפרעות הסתגלות בקרב המאובחנים עם סרטן. 

 

ההפרעות הנפוצות ביותר בקרב חולי הסרטן היו הפרעות חרדה (11.5%), הפרעות הסתגלות (11%) והפרעות מצב רוח כגון דיכאון קליני (6.5%).

 

המחקר אומנם לא מוכיח כי אבחון הסרטן הוא הגורם הישיר לבעיות הנפשיות, אך נראה הגיוני שבקרב חלק מהמטופלים הקשיים הנפשיים הנורמליים המלווים לאבחון יתפתחו להפרעת נפש של ממש.

 

החוקרים אומרים כי הממצאים מדגימים עד כמה חשוב שרופאים יהיו מודעים לסימנים ותסמינים של בעיות נפשיות ורגשיות בקרב חולי סרטן. לדבריהם, על הרופאים לעודד את המטופלים לפנות להערכה של הפרעות נפש ולקבל סיוע. הם מקווים שמטופלים עם סרטן הסובלים מבעיות נפשיות יבינו שמדובר בבעיה שכיחה והם לא לבד ולא יחששו לפנות לטיפול.

 

באוכלוסייה היהודית בישראל כיום כבר אחד מכל 2.5 גברים ואחת מכל 3 נשים יפתחו סרטן בשלב כלשהו בחיים, מלידה עד גיל 90. סוגי הסרטן העיקריים האחראיים למחצית מכלל התחלואה בסרטן בישראל בקרב גברים הם סרטן הערמונית וסרטן המעי הגס והחלחולת ובנשים סרטן השד וסרטן המעי הגס והחלחולת.

 

 

J Clin Oncol October 6, 2014