מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהנקה מפחיתה סיכון ללויקמיה ולימפומה בילדים

הנקה מפחיתה סיכון ללויקמיה ולימפומה בילדים

מחקר ישראלי: הנקה מפחיתה בכ-60% את הסיכון לשתיים ממחלות הסרטן השכיחות ביותר בילדים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קיימת רשימה ארוכה של הטבות בריאותיות שנקשרו להנקה. מחקר ישראלי חדש מצא כי ניתן להוסיף לרשימה גם הפחתה בסיכון להתפתחות מחלות סרטן מסוג לויקמיה ולימפומה בילדים.

 

לויקמיה (סרטן הדם) ולימפומה (סרטן של בלוטות הלימפה) הן שתיים ממחלות הסרטן השכיחות ביותר בקרב ילדים. מתוך כ-28,000 חולי סרטן המאובחנים מדי שנה בישראל, כ-400 הם ילדים, כ-170 מתוכם סובלים מלויקמיה או לימפומה.

 

במחקר - שנערך על ידי ד"ר ליטל קינן בוקר מהמרכז הלאומי לבקרת מחלות ואפרת אמיתי מאוניברסיטת חיפה במימון האגודה למלחמה בסרטן, נכללו אמהות ל- 190 ילדים ישראלים שאובחנו עם לויקמיה או לימפומה בגילאי שנה עד 19, בשנים 2005- 2013. אימותיהם של 384 ילדים בריאים שנבחרו מסביבתם הקרובה של הילדים החולים, שימשו כקבוצת ביקורת. כל האמהות מילאו שאלונים מפורטים. 

 

לפי תוצאות ראשוניות של המחקר שפורסמו היום (ג') במסיבת עיתונאים שערכו משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן לרגל יום הסרטן הבינלאומי, הנקה מפחיתה בכ-60% את הסיכון לפתח לויקמיה ולימפומה בגיל הילדות, בהשוואה להזנה שלא באמצעות הנקה.

 

הנקה מלאה למשך 4 חודשים ויותר, או הנקה המשלבת תוספות תזונתיות המומלצות לגיל התינוק למשך 12 חודשים ויותר, מפחיתה את הסיכון לפתח לויקמיה ולימפומה ב-40% לעומת הנקה במשך פחות מ-4 חודשים.

 

המחקר גם מצא קשר בין גורמים נוספים לסיכון מוגבר ללויקמיה או לימפומה בצעירים, בהם מתן חטיפים, ממתקים ואוכל מעובד בשנתיים הראשונות לחיי הילד, אי נטילה של חומצה פולית על-ידי האם בשליש הראשון להריון, אי מתן ויטמין D לתינוק לפי ההמלצות ועישון של שני ההורים. עם זאת החוקרים בשלב זה לא לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, ולכן לא ניתן לומר כי גורמים אלה מעלים בפני עצמם את הסיכון לסרטן.

 

חשוב לציין כי המחקר עדיין נמצא בשלבים סופיים של ניתוח הנתונים. הנתונים הסופיים עתידים להתפרסם במהלך 2014.